GÜNDEM - 17 Eylül 2024 Salı 10:16

Meslek Fabrikası, pastacılığı A’dan Z’ye öğretiyor

A
A
A
Meslek Fabrikası, pastacılığı A’dan Z’ye öğretiyor

Meslek sahibi olarak sektöre adım atmak isteyen İzmirli yurttaşların adresi, yine İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası oldu. Ücretsiz başlatılan Pastacı Çıraklığı kursu ile mesleği A’dan Z’ye keşfeden kursiyerler, pastacılığın renkli dünyasında eğlenerek öğreniyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, verdiği mesleki ve teknik eğitimlerle yurttaşlara istihdam imkanları sağlarken, sektörün ihtiyacı olan eleman ihtiyacını da karşılamaya aracılık ediyor. Kentteki 28 kurs merkeziyle özellikle gençlere ve kadınlara farklı meslekler öğreten Fabrika, Pastacı Çıraklığı kursu ile pastacılığın püf noktalarını kursiyerlere aktarıyor. Meslek edinmek ya da kendini geliştirmek için kursa katılan kursiyerler, 124 saatlik eğitimin sonunda mezun olarak pastacılık sektörüne adım atmaya hazırlanıyor.



“Tüm mezunlarımızı sektöre yönlendiriyoruz”


Kurs hakkında bilgi veren Meslek Fabrikası Müdürü Zeki Kapı, “Kursiyerlerimiz, 124 saatlik eğitimin sonunda 20 Eylül’de eğitimi tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alacak. Kurslarımıza 16 yaş üzeri, okur yazarlığı olan ve öğrenim belgesini getiren herkes ücretsiz olarak başvurabilir. Kullanılan tüm malzemeleri de İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılıyoruz. Özellikle kadınların ve gençlerin sosyo ekonomik hayata katılımlarını, bu kurstan mezun olduktan sonra kendi gelişimlerini gerçekleştirmelerini, istihdam edilmelerini hedefliyoruz. Kurslarımızın sonunda İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi’miz aracılığıyla tüm mezunlarımızı sektöre yönlendiriyoruz. Meslek Fabrikası olarak öncelikle sektördeki iş açığını birimlerimiz aracılığıyla araştırıyoruz ve ilgili modülleri uygulamaya koyuyoruz. Pastacı çıraklığı alanında sektörde eksiklik var ve bu sebeple bu kursu açtık. Kendi işletmelerini açmak isteyenlere girişimcilik eğitimlerini de veriyoruz” dedi.



Pastacılığa dair her şey


Kursiyerlere pastacılığın temel bilgilerini aktaran Eğitmen Şef Emel Dalgıç, “Kursiyerlerimize pastacılığa dair her şeyi öğretiyoruz. Tüm bilgileri almış olarak kursumuzdan ayrılacaklar. Burada pastacılığın temelini öğreniyorlar. Bir yerde çalışmaları için almaları gereken temel bilgiyi burada kendilerine vermiş oluyoruz. Kursiyerlerimiz de enerjik yapıda ve istekli” diye konuştu.



Gençler kurslara ilgi gösteriyor


Liseden mezun olduktan sonra kursa katılmaya karar veren Melisa Akbulut, “Meslek Fabrikası’nın kurs ilanını sosyal medyadan gördüm ve katılmak istedim. Liseden yeni mezun oldum. Bizim bir fırınımız var ve mezun olduktan sonra orada çalışabilirim ya da başka işletmelere başvurabilirim. Pasta yapmaya hep ilgim vardı. Burada da temel bir eğitim aldık. Evde yaptıklarımız profesyonel olmuyor. Burada aldığımız eğitimle daha güzel pastalar yapacağız” ifadelerini kullandı.



Beyaz yakadan pastacılığa


Bora Özgören de kendi işletmesini açmaya karar verdiğini belirterek “Mutfağa hiç ilgim yoktu. Kursa merak üzerine başladım. İleride kendi işletmemi açma hevesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu ücretsiz bu imkândan yararlanmak istedim. Benim için güzel bir fırsattı. Kurs, en temelden bilgi alabileceğim bir şekilde ilerliyor. Barista eğitimi de alarak kendi işletmemi açma düşüncesiyle yola çıktım. Normalde beyaz yakalı bir çalışandım. Pandemi ile ben de yeni bir yola girmek istedim” sözlerine yer verdi.



Kız kardeşler birlikte eğitim alıyor


Pastacılığa ilgisi olduğunu ve bu ilgiyi profesyonel olarak ilerletmeyi düşündüğünü ifade eden Özlem Olgaç isimli kursiyer, “Kursu sosyal medya hesabında gördüm ve başvurdum. Pastacılığa ilgim vardı, mesleği kulaktan dolma bilgilerle değil, profesyonel olarak öğrenmek için geldim. Burada işin püf noktalarını öğreniyoruz. Fırının ısısından tutun yumurtanın sıcaklığına kadar pek çok şeyi gördük” dedi. Kursa iki kardeş olarak katıldıklarını söyleyen Duygu Taşdelen, “İkimiz de emekli olduk ve ev ortamından sıkıldık. Mutfağı ikimiz de sevdiğimiz için kendimizi geliştirme amacıyla kursa kayıt olduk. İleride iş açmayı düşünebiliriz” diye konuştu. Kardeşi Ayla Özgül ise “Burada pastacılık tekniklerini, mayaları, kekleri, kurabiyeleri öğrendik. Kurs çok güzel geçiyor” ifadelerini kullandı.



Gazeteciydi, pastacılığa merak sardı


Daha önce basın alanında çalışan ve butik bir kafe açacağını belirten Uğur Atun da şunları söyledi: “Daha önce Meslek Fabrikası’nda barista eğitimine katılmıştım. Bu kurstan da haberim olunca gelmek istedim. İleride işletme açacağım için belgelerim hazır olsun dedim. Daha önce bir basın kuruluşunda haber müdürü olarak çalışıyordum. İşimizi bir adım daha ileriye götürmek istediğimiz için eğitimler alarak daha profesyonel olmak istiyorum. Burada A’dan Z’ye tüm teknikleri, reçeteleri öğreniyoruz. Keyifle eğitim alıyoruz” dedi.



Meslek Fabrikası, pastacılığı A’dan Z’ye öğretiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Vali Çiftçi: “Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyetimiz” Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü" vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Vali Çiftçi mesajında şu ifadelere yer verdi, “İstiklal Mücadelemizin Önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Bânîsi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 86. yıl dönümünde minnetle anıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, binlerce yıllık Türk vatanının ateşten bir çember içine alındığı, emperyalist devletlerin kutsal değerlerimizi çiğneme cüreti göstererek, vatanımız hakkındaki kara planlarını uygulamaya çalıştığı bir dönemde, aziz milletimizin varoluş mücadelesini başlatmıştır. Zamanın küresel güçlerine karşı başlattığımız İstiklâl Savaşı, topyekûn kazanılan bir zaferle taçlanmıştır. İstiklâl ve istikbal mücadelemizdeki önderliğiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin asıl gücünün, insanımızın birliği, beraberliği, kardeşliği ve bundan kaynaklanan cesareti olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu birlik ve beraberlik içinde Selçuklu ve Osmanlı Cihan Devleti’nin vârisi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hürriyet ve medeniyet mücadelesini sonsuza kadar devam ettirecektir. "Benim nâçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet pâyidar kalacaktır." diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri olan cumhuriyetimizi, dünden daha güçlü ve müreffeh bir şekilde yarınlarımızın teminatı olan gençlerimize teslim etmeliyiz. Ezelden ebede uzanan tarih yolculuğumuzda, vatanımıza ve bayrağımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkarak ilelebet yolumuza devam edeceğiz. Bu vesileyle milletimize önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklâl ve istikbal mücadelemizin tüm komutan, siyaset ve devlet adamlarını şükranla yâd ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Samsun Canikli öğrenciler, Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde finalde Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü öğrencileri, 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde düzenlenen proje yarışmasında finale kaldı. Samsun’un Canik Belediyesi tarafından hayata geçirilen Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü öğrencileri, hazırladıkları projeyle, 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde düzenlenen proje yarışmasında finale kaldı. ’SolarSense: Güneş Işığı Kontrollü Akıllı Perde Sistemi’ ve ’RoboCrafter: Otto Sürümü’ isimli projeleriyle jüri üyelerini kendilerine hayran bırakan Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü öğrencileri Yusuf Emin Dalgıç ve Muhammet Ali Şimşek, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve binlerce projenin yer aldığı yarışmada adlarını finale yazdırdı. Öğrencileri başarılarından dolayı tebrik eden Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsümüzde geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimiz, özgün fikirleri ve eserleriyle proje yarışmalarında elde ettikleri dereceler ve başarılarla bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Milli Teknoloji idealinin birer temsilcisi olan kıymetli öğrencilerimiz, ecdatlarından aldığı ilham ve yetenekleriyle Milli Teknoloji Hamlesi’ni daha ileriye taşıyacaklarına yürekten inanıyoruz. 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde düzenlenen proje yarışmasında finale kalan öğrencilerimiz Yusuf Emin Dalgıç ve Muhammet Ali Şimşek’i canıgönülden kutluyor, öğrencilerimizin yetişmesinde katkılarda bulunan ailelerine, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü eğitmenimiz Zehra Kaya’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
İzmir Aliağa’da 3. Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen zeytin hasat şenliğinin 3’üncüsü bu yıl Helvacı’da gerçekleştirildi. Temsili zeytin hasadından zeytinyağı fabrikası ziyaretine, zeytinyağlı tadım yarışmalarından çeşitli hediye ve ödüllerin verildiği organizasyonda vatandaşlara zeytin fidanı dağıtıldı. Helvacı Meydanı’nda gerçekleştirilen organizasyona Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkan Vekili Mesut Öztürk, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, kurum müdürleri, siyasi parti temsilciler, STK temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Şenliğin açılış konuşmasını Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal yaptı. Aliağa’da zeytinin tarımsal üretimdeki payının büyüklüğüne değinen Aksakal, “Aliağa’da zeytin üretimi hem sofralık hem de yağlık olmak üzere iki türlü yapılıyor. İlçemizde 8 tane zeytinyağı fabrikası ile sofralık zeytin paketleme tesisi bulunuyor. Zeytin üretimini artırmak ve elde edilen zeytin ve zeytinyağımızı marka haline getirmek amacıyla zeytin hasat şenliğimizin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu zeytin ağaçlarının nimetlerinden faydalanmak istiyorsak zeytin ve zeytinyağını soframızın vazgeçilmezi haline getirmeliyiz” dedi. Aliağa’da zeytin yetiştiriciliğinin önemini belirten Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney “Aliağa ülke ekonomisine sanayi ve limanlarıyla önemli katkılar sağlıyor. Bunun yanında Aliağamızın tarımsal faaliyetlerinin de ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Aliağamızda en önemli tarımsal faaliyet zeytin yetiştiriciliğidir. Zeytin yetiştiriciliğindeki önemi göstermek adına üreticimizle beraber şenlik havasında bir araya geldik. Emeği geçen, katılan, sponsor olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk zeytinyağı tadım yarışmasında jüri üyeliği yaptı. Öztürk, organizasyonla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sunan başta Sayın Kaymakamımız ve İlçe Tarım Müdürümüz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Ben de 24 yıldan beri zeytincilik yapıyorum. Organizasyona katılım sağlayan tüm yarışmacı arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” Hasat Şenliği’nde üç ayrı tadım yarışması Şenlik kapsamında ‘Zeytinyağı Tadım Yarışması’, ‘Çekiçte (Kırma) Zeytin Yarışması’, ‘Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışması’ düzenlendi. Zeytinyağı Tadım yarışmasında jüri üyeliklerini; İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Berna Yıldırım, Dr. Elif Burçin Uyanık, Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk ve Üretici Nazan Aras gerçekleştirdi. Çekiçte (Kırma) Zeytin Yarışmasında jüri üyeliklerini; İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Elif Burçin Uyanık, Ferişte Öztürk Güngör ve Hacıömerli Mahallesinden Üretici Şerif Uslu yaptı. Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında ise jüri üyeliklerini; Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Şef Sedat Çetiner ve Şef Emrah Tütüncüoğlu yaptı. Şenlik programı sonunda; Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Çekiçte (Kırma) Zeytin Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Zeytinyağı Tadım yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk takdim etti. Ödül töreni sonrası program müzik söyleşisi ile sona erdi.