GÜNDEM - 10 Eylül 2024 Salı 10:36

Ege Diyadin Derneği’ne görkemli açılış

A
A
A
Ege Diyadin Derneği’ne görkemli açılış

Başta İzmir olmak üzere, Ege Bölgesi’nde yaşayan Ağrı-Diyadinliler’i tek çatı altından toplayan Ege Bölgesi Diyadin İlçesi ve Köyleri Derneği’nin Buca’da satın aldığı dernek merkezinin açılışı gerçekleştirildi.


2013 yılında kurulan ve kısa adı Ege Diyadin Der olan dernek, dayanışma ve yardımlaşma gibi sosyal alanlarda hizmet veriyor. Açılışta konuşan Ege Diyadin Der Başkanı Nusret Göneç, amaçlarının gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak olduğunu söyleyerek, “2013 yılında kurulan derneğimizin kendi mülkiyetini satın almak bizim yönetimimize nasip oldu. Bu anlamda büyük mutluluk yaşıyoruz. Başta yönetim kurulumuz olmak üzere, çok sayıda hemşehrimiz katkıda bulundu ve mutlu sona ulaştık. Derneğimizin kuruluşundan bu yana emek veren hemşehrilerimizin hepsinin bu neticenin alınmasında emeği var. Hepsine teşekkür ediyorum. Derneğimizin kapıları tüm hemşehrilerimize açıktır. Fiziki şartlarımız da çok uygun, ulaşımı kolay. İhtiyaç duyulan her anda ve her alanda hemşehrilerimize hizmet vermeye hazırız.” dedi.


İzmir Buca’daki açılış etkinliğinin sunumunu Metin Yardımcı gerçekleştirirken, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı törende, dernek yöneticilerine ve katkı sunanlara teşekkür belgesi verildi. Ege Diyadin Der’in Yönetim Kurulu; Fehmi Çeçen, Şakir Kaya, Mehmet Fesih Kaya, İsa Yardımcı, Eşref Kızılaslan, İhsan Arabacı, Adnan Yalçın, Ahmet Akdemir, Ahmet Taşçı, Kadir Karakuş, Barkın Kaya, Batuhan Kaya, Bülent Kaya, Caner Demirtaş, Cemal Taşdemir, Dilaver Polat, Emre Kaya, Erol Akpınar, Faik Kaya, Ferhat Göneç, Emin Altındağ, İbrahim Sarbot, İlhan Çiftçi, İsmet Avcı, Latif Avcı, Murat Çiftçi, Mümtaz Gümüş, Numan Yıldırım, Sabri Kaya, Şakir Akpınar, Yılmaz Kuşçu, Orhan Kaya ve Yusuf Polat isimlerinden oluşuyor.



Köklü geçmiş


Açılışta konuşan Ege Diyadin Der Kurucularından ve Genel Sekreter Mehmet Fesih Kaya, “Derneğimiz Yönetimimizde bulunan arkadaşlarımız ve hayırseverlerin katkılarıyla kendi mülkünü satın aldı. Akabinde, tadilatını ve tefrişatını bitirdik, tüm hemşehrilerimize ve sivil toplum dünyasına hayırlı olsun.” dedi.


Daha sonra söz alan Ege Bölgesi Ağrı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Tekin Yalçın da, Ege Diyadin Der’in kendi mülkiyetini satın alarak kullanıma sunmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, “Ben kendim de geçmiş yıllarda Ege Diyadin Der Yönetiminde görev yaptım. Derneğimizin bugün geldiğimiz noktada böylesine bir başarıya imza atmış olması çok gurur verici. Doğrusu kurumsallaşma sürecinde de önemli bir mesafe alınmış oldu. Diyadinliler büyük bir alkışı hak ediyor. Başta Başkan Nusret Göneç olmak üzere, her bir Yöneticimizi tebrik ediyorum. Ayrıca, bu binanın satın alınmasına katkı sağlayan, emek veren herkese de çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.


Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı açılış etkinliklerinde, Ağrı’nın yöresel yemeği ‘helise’ ikram edilirken sahne alan Ağrılı sanatçılar; Azat Ararat, Erdal Özgül ve Sinan Rengin de sevilen türküleri seslendirdi.



Ege Diyadin Derneği’ne görkemli açılış

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Artan servis fiyatlarına Kilisliler motosiklet ile çözüm buldu Okulların açılmasıyla öğrenci servisleri tekrar yollardaki yerini alırken, artan servis fiyatlarına Kilisliler motosiklet ile çözüm buldu. Kentte çok sayıda vatandaş servis ücreti ödememek için çocuklarını okula motosiklet ile götürüp getiriyor. Türkiye’de nüfus ortalamasına göre en fazla motosikletin bulunduğu Kilis’te, artan servis fiyatlarına motosiklet ile çözüm bulundu. Kentte, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin başlamasının ardından dikkat çeken yüksek servis ücretleri sonrası vatandaşlar çocuklarını okula motosiklet ile götürüp getiriyor. Motosikletleri servis gibi kullanan vatandaşlar hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağlıyor. "Kardeşimi motosiklet ile götürüyorum, yakıt ve zamandan tasarruf ediyorum" Kentin bir noktasından diğer noktasına motosiklet ile daha kısa zamanda gittiğini belirten Ali Savaş Bellitürk, "Hem yakıt hem de rahat ulaşım yönünden motosikleti tercih ediyorum. Aracım olmasına rağmen tüm işlerimi motosikletimle hallediyorum. Şehir merkezine arabamla gittiğim zaman park sorunu ile karşılaşıyorum. Okullar açıldı ve kardeşimi her gün okula motosiklet ile götürüyorum" dedi. "20 dakikalık yolu motosiklet ile 10 dakikada gidiyorum" Arabayla şehir merkezinde hareket etmenin daha zor olduğunu ifade eden üniversite öğrencisi Ökkeş Yılmaz ise, "Motosiklet her yerde kolayca park edilebiliyor. Hem yakıt masrafı düşüyor hem de ulaşım açısından çok daha hızlı oluyor. 20 dakikalık yolu motosiklet ile 10 dakikada gidiyorum. Bundan dolayı çoğu zaman motosikleti tercihi ediyorum" şeklinde konuştu. "Servis ücreti 2 bin TL’ye kadar çıkıyor, motosiklete 200 liralık yakıt yetiyor" Motosikletine aldığı 200 TL yakıt ile okula gittiğini dile getiren Gökhan Felek, "Okula gitmek için servis ücreti 2 bin TL’ye kadar çıkıyor ve bunun yerine haftalık olarak motosikletime 200 TL benzin alıyorum ve kardeşimle birlikte okula gidip geliyoruz" diye konuştu.
İstanbul Ortaokul öğrencilerinden TEKNOFEST’te birincilik Gökkuşağı Koleji, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararı için Teknoloji Yarışması’nda başarıya imza attı. Öğrenciler, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nın Afet Yönetimi Kategorisi’nde birinci oldu. Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali olan ve 788 bin 161 takım ve 1 miilyon630 bin yarışmacının katıldığı TEKNOFEST, yenilikçi projelerin ve genç yeteneklerin sergilendiği, teknoloji ve mühendislik alanında önemli bir platform. Bu yıl Afet Yönetimi Kategorisi’nde ortaokul öğrencileri arasında gerçekleşen kıyasıya rekabette; Gökkuşağı Koleji öğrencileri Fahri Demir Şentürk, Yusuf Ömer Demir ve Dora Doğan, öğretmenleri Yusuf Sezikli’nin koordinatörlüğünde birinci oldu. Proje, yapıların deprem direncini artırıp uzun ömürlülüğünü sağlamakla kalmayıp, hem yeni inşa edilen hem de mevcut binalarda uygulanabilir çözümler sunmasıyla öne çıktı. 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilecek ödül töreninde başarılarını kutlayacak öğrenciler Fahri Demir Şentürk, Dora Doğan ve Yusuf Ömer Demir; inovasyon ve mühendislik alanındaki yeteneklerini sergileyen etkileyici bir çalışma gerçekleştirerek “Depreme Karşı Beş Aşamalı Çözüm” projesiyle sanat, spor ve bilim alanlarındaki başarılarına bir yenisini ekledi. Kolejde haftada iki saat CAP programı çerçevesinde yapılan çalışmalarda öğrenciler, beyin fırtınası yaparak yeni fikirler ve projeler geliştirdiğini belirten Takım Koordinatörü Yusuf Sezikli, “Kinect ile kontrol edilen akıllı tahta, sınıf içi yapay zekâlı robotlar ve Python ile C# programlama diliyle geliştirdiğimiz projelerimiz devam ediyor. Projemizin geliştirilmesi, uzmanlarla yapılan görüşmeler ve üniversitelerdeki testlerle yaklaşık altı ay sürdü. Öğrencilerimizin projeleri, milli ve yerli özellikler taşıyarak depreme karşı ilk defa inşaatlarda kullanılacak esnek ve dayanıklı D40 malzemesi ile özel karışımlı beton üretimi noktasında önemli bir fark oluşturmayı amaçlıyor” dedi.
Samsun Bu çamurda şifa var: Binlerce hastaya çare oldu Kamu hastanelerinde uygulanan tıbbi çamur tedavisi, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına çare oluyor. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Peloidoterapi (Tıbbi Çamur) Ünitesi’nde kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları bulunan hastalar tıbbi çamur ile tedavi ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşıladığı, organik ve inorganik açıdan zengin olan tıbbi çamur ile şu ana kadar 3 bin 500 hasta şifa buldu. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Polikliniği’nden randevu alan hastalar ilk olarak doktor muayenesinden geçiyor. Doktor tarafından tıbbi çamur tedavisine uygun görülen hastalara ortalama 40 ile 46 derece ısıtılmış, organik ve inorganik açıdan zengin tıbbi çamur sürülüyor. 20 ile 30 dakika süren uygulama sonrası, hastalar 10 ile 15 seans arası bu tedaviyi görüyor. "SGK karşılıyor" Tıbbi çamur ile ilgili bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Dr. Nur Gökçe Aydın, "Tıbbi çamur; dejeneratif eklem hastalıkları (kireçlenme), lomber diskopati (bel fıtığı) servikal diskopati (boyun fıtığı), fibromiyalji, bazı inflamatuar romatizmal hastalıklarda tendinit, bursit, karpal tünel sendromu, kronik bölgesel ağrılar gibi birçok kas eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. En sık bel, boyun ve diz bölgelerine uygulama yapıyoruz. Bu tedaviyi almak için hastalarımızın Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Polikliniği’ne randevu alarak muayene olmaları gerekmektedir. Tedavi için uygun olan hastalara tedavi kartı hazırlanır ve randevu verilir. Randevu gününde gelen hastalara raporunu çıkarıp tedaviye başlıyoruz ve SGK bu tedaviyi karşılıyor” dedi. 10-15 seans Tedavide Afyon Sandıklı bölgesinden getirilen, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, organik ve inorganik açıdan zengin çamuru kullandıklarını anlatan Dr. Nur Gökçe Aydın, "Bu çamurun içeriğinde humik asit, humin, lignin, hemiselüloz gibi maddeler bulunmaktadır. Biz bu tıbbi çamuru ısıtarak ortalama 40-46 dereceye getirdikten sonra sıcak olarak bölgesel uygulama yapıyoruz. Uygulama yaklaşık 20 dakika sürüyor ve hastalara 10 veya 15 seans olarak veriyoruz. Peloid tedavisi ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda hastalarda ağrıda azalma, fiziksel fonksiyonlarda düzelme, yaşam kalitesinde artma, ağrı kesici ilaç kullanım miktarında azalma olduğu gösterilmiştir. Tedavi ünitemizde dört sedyemiz bulunmakta ve günlük 36 hastaya tedavi uygulayabiliyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde romatizmal hastalıklar, kas ve eklem rahatsızlıkları sık görülmektedir. Bu sebeple çamur ünitemiz bölge halkı tarafından açıldığı günden bu yana yoğun ilgi görmektedir" diye konuştu. Farklı sorunlarla hastaneye gelerek çamur tedavisi alan hastalar ise kireçlenme, kol ve bacaklarındaki ağrıların çamur tedavisi ile geçtiğini ifade ederek, kamu hastanesinde böyle bir imkanın sunulmasından dolayı memnun olduklarını dile getirdiler.