GÜNDEM - 29 Mart 2025 Cumartesi 10:02

Bayram tatilinde trafik uyarısı: "Yola yorgun ve uykusuz çıkmayın"

A
A
A
Bayram tatilinde trafik uyarısı: "Yola yorgun ve uykusuz çıkmayın"

Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte şehir dışına gitmek isteyen vatandaşlar yola çıkmaya başladı. Trafiğin yoğunlaşacağına dikkat çekerek, sürücülere önemli uyarılarda bulunan İzmir-Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp, "Bayram tatillerinde kara yollarında trafik yoğunluğunun ciddi oranda artıyor. Aşırı hız, dikkatsizlik ve trafik kurallarına uymama nedeniyle yaşanan kazaların birçok ailede derin acılara yol açıyor" dedi.


İzmir’de 9 günlük bayram tatili başlarken, memleketlerine ya da şehir dışına gitmek isteyen vatandaşların yola çıktığı kentin birçok noktasında trafik yoğunluğu başladı. Yiyitalp, bayram için memleketlerine ya da tatil bölgelerine gitmek üzere yola çıkacak sürücüleri trafik kurallarına uymaya, sinirlerine hakim olmaya, aşırı hızdan ve hatalı sollama yapmaktan kaçınmaya davet etti. Yiyitalp, "Her bayram öncesi ve sonrasında tedbirsizlik ve alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan trafik kazaları, yüzlerce ailenin bayram sevincini yasa boğuyor. Kazalar, öksüz kalan çocuklar, ömür boyu sürecek sakatlıklar ve milyonlarca liralık maddi hasarla sonuçlanıyor. Bu durum hepimizi derinden üzüyor" ifadelerini kullandı.



"Araç bakımı hayat kurtarır"


Sürücüleri dikkatli ve tedbirli olmaya çağıran Yiyitalp, emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekti. Uzun yolculuklarda en az 3 saatte bir mola verilmesi gerektiğini belirten Yiyitalp, "Ramazan Bayramı öncesi yola çıkacak tüm sürücüler, araçlarının genel bakımını mutlaka yaptırmalı. Lastiklerin durumu ve far ayarları ihmal edilmemeli. Uygun olmayan lastikler kaza riskini artırır. Sıcak havanın olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak uykusuz ve yorgun yola çıkılmamalı" diye konuştu.


Yiyitalp, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine atıfta bulunarak, "Ölümle sonuçlanan her 3 kazadan biri aşırı hızdan kaynaklanıyor. Yüksek hız, görme ve algılama yeteneğini olumsuz etkilerken, kaza sonrası yaralanma ve ölüm riskini artırıyor. Sürücüler, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmamalı, hız sınırlarına uymalı. En iyi sürücü, hız yapan değil, kaza yapmayandır" sözlerini söyledi.


Başkan Yiyitalp, bayramın sevdiklerimizle huzur içinde geçirilmesi için sürücülerden trafikte sevgi, saygı ve sabırla hareket etmelerini istedi. "Trafik kurallarına uyarsak kazalar büyük ölçüde azalır. Bayram sevincimizi hüzne çevirmeyelim" diyen Yiyitalp, emniyet kemeri kullanımının kazalarda ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azalttığını hatırlattı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta bayrama özel cirit: Ramazan Bayramı ciritle uğurlandı Bayburt’ta Ramazan Bayramı dolayısıyla cirit müsabakası düzenlenerek, iki farklı atlı spor kulübü yağmur ve dolu yağışı altında cirit oynadı. ’Bayram Ciridi’ adı altında oynanan müsabaka, renkli görüntülere sahne olurken, Ramazan Bayramı ciritle uğurlandı. Can Bayburt Atlı Spor Kulübü ve 15 Temmuz Atlı Spor Kulübü tarafından ’Bayram Ciridi’ organize edildi. Cirit sahasında düzenlenen müsabakada, kulüplerin oyuncuları yağmur, çamur demeden atları dörtnala sürerek ata sporu ciridi centilmence oynayıp, sergilediler. Cirit sahasını dolduran seyirciler ise, oyunculara tezahüratlarda bulunarak, kulüplere desteklerini verdiler. "Yağmur, dolu, bayram fark etmez yeter ki cirit olsun" Cirit sevdalısı Bayram Yılmaz, mübarek Ramazan Bayramını cirit gösterisiyle uğurladıklarını söyledi. Yağmur, çamur dinlemeden sahada yerlerini aldıklarını belirten Yılmaz, "Bayram günü dolu yağışı altında cirit izliyoruz. Doluymuş, yağmurmuş, bayrammış bizim için fark etmez yeter ki at olsun, cirit olsun biz her zaman varız. Cirit severlerin bayram uğurlaması ciritle oluyor. Bayram ciridiyle başladık, bayramı ciritle bitirip, mübarek Ramazan Bayramımıza veda ediyoruz" dedi. "Bir nevi bayramı ciritle uğurluyoruz" Uzun yıllar at binerek, ata sporu ciridi yaşatan 70 yaşındaki eski sporcu Resul Tokay, oyuncuların yağmurlu havada cirit oynadığını, seyircilerin de onları yalnız bırakmadığını söyleyerek, "Bir nevi bayramı ciritle uğurluyoruz, en güzel şey cirit. Bizim ata sporumuz, o yüzden ciritle bayramı uğurluyoruz" ifadelerini kullandı. "Bizler bayramı bu şekilde kutluyoruz" Cirit sporunun eski sporcusu Kamil Altıparmak, Bayburt’ta bayramlarda, düğünlerde, eğlencelerde cirit oynandığını vurguladı. Bayramı bu şekilde kutladıklarını aktaran Altıparmak, "Bayramlarda, seyranlarda cirit oynuyoruz. Bizim için şenlik oluyor. Centilmence bir oyun oynanıyor, bu şekilde bayramı yolcu ediyoruz, bayramımızı böyle kutluyoruz" şeklinde konuştu.
Bursa Dünyada artan talep hububat üretimini 62 milyon ton yükseltecek Uluslararası Hububat Konseyine (IGC) göre, 2025 / 2026 sezonunda, dünya tahıl üretiminin 62 milyon tonluk artışla 2 milyar 368 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. IGC’nin mart tarihli raporuna göre, Haziran 2024 / Temmuz 2025 döneminde dünya hububat üretiminin geçen sezona göre sadece 4 milyon tonluk düşüşle 2 milyar 306 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Dünya tahıl tüketiminin de 13 milyon ton artarak 2 milyar 336 milyon tona ulaşmasını öngören IGC, küresel stokların ise 30 milyon tonluk azalışla 577 milyon tona gerileyeceğini tahmin ediyor. Küresel üretimdeki azalış, mısırdaki yüksek oranlı düşüşten kaynaklanıyor. Dünya mısır üretiminin bu sezon, geçen döneme göre 14 milyon ton düşüşle 1 milyar 217 milyon tona inmesi bekleniyor. Mısırdaki bu yüksek düşüş, buğdaydaki 4 milyon ve soyadaki 22 milyon tonla dengeleniyor. Konsey, gelecek sezona ilişkin üretim ve tüketim tahminlerini de paylaştı. 2025/2026 sezonunda dünya hububat üretiminin 62 milyon tonluk artışla 2 milyar 368 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Gelecek sezon tahminlerine göre, buğdayda 8 milyon tonluk artışa rağmen mısırın 52 milyon tonluk yükselişle 1 milyar 269 tona ulaşmasının beklentisi dünya üretimini yukarı taşıyor. Her ne kadar yükseliş beklense de dünyada tüketimdeki talep artışı da sürüyor. Dünya mısır tüketiminin 25 milyon tonluk artışla 1 milyar 263 milyon tona, buğday tüketiminin 6 milyon ton yükselerek 813 milyon tona ve soya talebinin 17 milyon ton artışla 426 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede gelecek sezon küresel tahıl tüketiminin 33 milyon ton artışla 2 milyar 367 milyon tona ulaşması öngörülüyor ki üretim tüketim arasındaki bu 1 milyon tonluk fark stokları yıldan yıla dengede tutuyor.
Bursa Kanserde tıbbi tedavi kadar motivasyon da önemli Bursa’da kanseri yenen ve kanser ile mücadele eden hastalar, hekimleriyle moral etkinliğinde gönüllerince elendi. Kanserde, tıbbi tedavinin kadar, motivasyon ve moralinde önemli olduğunu gözler önüne serdi. Bursa’daki hastanenin onkoloji bölümünde kanserle mücadele eden ve kanseri yenen hastalar, Kanser Haftası’nın yaklaşması nedeniyle doktorlarıyla birlikte bir motivasyon etkinliğine imza attı. Türk sanat ve halk müziği parçalarını dinleyerek ve hareketli parçalara dans ederek eşlik eden hastalar unutulmaz hatıralar biriktirdi. Pankreas kanserini atlattı sıra karaciğerde Pankreas kanserini yenen Recep Tamernoca, "Yaklaşık bir buçuk yıldır Prof. Dr. Nilüfer Avcı ve Uzm. Dr. Ziya Yaşar kontrolünde tedavilerim devam ediyor. 10 aylık bir süreç içinde pankreas kanserini, kemoterapiler ve radyoterapilerle atlattım. Şu an karaciğerimde görünen ufak kitle var. Üç aylık bir kemoterapi daha planlandı. Kanserde en önemli şey moral. Bu etkinlik moral açısından çok olumlu oldu" dedi. Bize motivasyon kaynağı oldu Böbrek rahatsızlığı bulunan ve böbreği alınarak şu anda kemoterapi gören Hülya Esenbutur, etkinliğin çok iyi olduğunu belirterek, "Böbrek rahatsızlığım vardı, böbreğim alındı. Şu an kemoterapi görüyorum. Bugün bizim için bu etkinlik çok güzeldi. Çok güzel bir motive kaynağı oldu. Hastane yönetimine çok teşekkür ediyorum. Çok eğlendim, çok mutlu oldum ve moral buldum" diye konuştu. Kanserde moral çok önemli Etkinliğin mimarı Medicana Bursa Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nilüfer Avcı, "Bugün, merkezimizde tedavi gören hastalarımız ve onlara refakat eden hasta yakınları için bir moral ve motivasyon etkinliği düzenledik. Müzik, aslında sağlık alanında tedavi amaçlı uzun yıllardır, hatta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Dolayısıyla biz de ruha dokunmak amacıyla bu tarz etkinliklere önem veriyoruz ve destekliyoruz. Hastalarımız aslında bu etkinlikte başlangıçta şaşırdılar, ama hepsi çok sevdi. Hastalığı yenenler de bunu bir kutlama gibi algıladı" şeklinde konuştu.