GÜNDEM - 08 Nisan 2025 Salı 16:52

Yıldız Holding, 2024 yılında 490,5 milyar dolar ciroya ulaştı

A
A
A
Yıldız Holding, 2024 yılında 490,5 milyar dolar ciroya ulaştı

Türkiye’nin en büyük firmalarından olan Yıldız Holding, 2024 yılında 490,5 milyar TL ciroya ulaşırken, çalışan sayısını da yüzde 40 artırarak istihdama ve kalkınmaya katkısını sürdürüyor.

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, firmanın 2024 yılında ulaştıkları ciro ve istihdama yönelik katkıları hakkında bir açıklama yaptı.
Üretimden ihracata, yatırımlardan istihdama kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Yıldız Holding, sürdürülebilir büyümesini ülke ekonomisine olan katkılarını pekiştirerek 2024 yılında satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 53 artırdı. 2024 yılında toplam cirosunu 490,5 milyar TL’ye ulaştıran Holding, aynı yıl ihracatını da yüzde 33 artışla 22,7 milyar TL’ye yükseltti. Türkiye’deki şirketleri aracılığıyla 2024 yılına ilişkin ödenen ve ödenecek toplam vergilerin ise 10,6 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, "Ülke ekonomisine, istihdamına ve fırsat eşitliği kültürüne sağladığımız katkılarla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma yolculuğuna eşlik ediyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Üretimden istihdama, ihracattan yatırımlara uzanan bu katkı, sadece bugünü değil, gelecek nesillerin refahını da gözeten bir vizyonun parçası” dedi.

“Kalıcı ve kapsayıcı istihdam artışı”

Yıldız Holdingin finansal başarılarını uzun vadeli ve kapsayıcı istihdam politikalarıyla desteklediğini belirten Tütüncü, “İnsana yatırım” odağıyla hareket eden Holding, son 5 yılda çalışan sayısını yüzde 40 artırarak 63 bin 522 kişiye ulaştırdı, kadın çalışan oranı ise yüzde 92,1 artış gösterdi. Aynı dönemde Türkiye ve yurt dışında 102 farklı ülke pasaportuna sahip 82 binden fazla çalışanıyla geniş ve çeşitlilik içeren bir ekosistem kuruldu. Türkiye’de 1 Ocak 2020 itibarıyla 45 bin 353 olan çalışan sayısı, 2025 itibarıyla 63 bin 522’ye ulaştı” diye konuştu.

Yıldız Holdingin büyümesini de değerlendiren Tütüncü, “Ülke ekonomisine, istihdamına ve fırsat eşitliği kültürüne sağladığımız katkılarla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma yolculuğuna eşlik ediyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Üretimden istihdama, ihracattan yatırımlara uzanan bu katkı, sadece bugünü değil, gelecek nesillerin refahını da gözeten bir vizyonun parçası” şeklinde konuştu.

“Kadınlar ve gençlerin katılımı öncelikli hedef”

Kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımı öncelikli hedef olduğunu belirten Tütüncü, “Holding, istihdam stratejisinde fırsat eşitliğini ve kapsayıcılığı temel alarak özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımını artırmayı önceliklendirdi. 2024 yılında Yıldız Holding’e 3 bin 340 yeni kadın çalışan katılırken, toplam kadın çalışan oranı yüzde 46’ya ulaştı. Aynı yıl içinde kadın çalışanların yüzde 14,2’si terfi etti. Bu sonuçlar, yönetim kademelerinde daha fazla kadın lider yetiştirme vizyonunun somut göstergeleri arasında yer aldı. Yıldız Holding’de, küresel ölçekte sürdürülebilir bir geleceğin başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanında kadınların etkin ve eşit katılımıyla mümkün olduğu inancıyla hareket ediyoruz. Bunun için işe alım süreçlerinden başlayarak kapsayıcı ve eşitlikçi bir iş ortamı inşa ediyoruz. Kadınlara ve gençlere eşit fırsatlar sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışanların deneyimini geliştirmek için çalışmaya devam ettiklerini belirten Tütüncü, "Toplam çalışan sayımızı 5 yılda 18 bin 163 kişi artırarak ülke istihdamına katkı sunduk. Bununla birlikte çalışan deneyimini geliştirmeye yönelik uygulamalarımız sayesinde Great Place to Work Sertifikası ve Eşit Ücret Sertifikası almaya da hak kazandık. Bu, eşit işe eşit ücret anlayışının kurum kültürümüzde ne kadar güçlü bir şekilde benimsendiğinin açık bir göstergesi. İş ortamına yönelik çalışmaların toplumda dönüşüm yaratabilmesi adına, değer zincirlerimizde kadınların temsiliyetini artırmaya ve kadın girişimciliğini desteklemeye kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

İnovasyon, çeşitlilik ve performans bir arada büyüyor

Yıldız Holding’in kapsayıcı insan kaynakları politikaları, sadece istihdama değil inovasyon ve şirket performansına da doğrudan katkı sağlıyor. 2024 yılının ilk dokuz ayında yüzde 58,6’lık büyümeyle 349 milyar TL ciroya ulaşan Holding, yıl sonunda 490,5 milyar TL’lik ciroya ulaştı. Grup şirketlerinden pladis yüzde 57,7 oranında büyürken, diğer kategorilerdeki büyüme oranı yüzde 47 oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Erciyes, yaz aylarında da sporun merkezi olacak Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezlerinden biri olan Erciyes, yaz aylarında da sporun merkezi olacak. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcüman, sportif faaliyetler ve çeşitli festivallerle Erciyes’te yaz mevsiminin de dolu dolu geçeceğini söyledi. Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden olan Erciyes Kayak Merkezi, kayak sezonunda 2 milyon 750 bin turisti misafir ederek rekor kırmıştı. Son dönemdeki yatırımlarla adından söz ettiren Erciyes; sadece kış sezonunda değil, yaz aylarına da dolu dolu giriyor. Özellikle Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ne takımların yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcüman; "Zannediliyor ki Erciyes’te 3-4 ay kayak sezonu oldu, işler çok az. İnanın bir acente 5 Arap futbol takımı ile anlaşmış, onları getirecekler. Bizim yaz faaliyetlerimiz son gaz devam ediyor. Biliyorsunuz yüksek irtifa merkezimiz var. Yüksek irtifa merkezimizin bu sene dolup taşacağı kanaatindeyim. Bisikletle ilgili acenteler gelecek. Sporun ve sporcunun merkezi olacağız. İddialıyız; Erciyes çok önemli bir yüksek irtifa kamp merkezi olacak. Bunun yanında diğer faaliyetlerimiz, çeşitli festivaller planlıyoruz. Yine çeşitli spor dalları bize ilgi gösteriyor. Plaj voleybolu biliyorsunuz dünyanın en yüksek kumsallarından biriydi, yine bu sene plaj voleybolumuz olacak. Plaj hentbolumuz olacak. İnşallah gerek festivallerle, gerekse sportif faaliyetlerle gerekse de günübirlik gelecekler için Erciyes ideal bir nokta olacak" dedi. Kayseri’ye bir de müjde veren Başkan Elcüman, "Sporseverlere ve tenis severlere bir müjde vermek istiyorum. Erciyes’te 12 tane tenis kortumuz var. Geçen sene bir turnuva düzenlenmişti, bu yıl da Mayıs ayında hem erkeklerde hem bayanlarda listede ilk 500 içerisinde alan isimlerin birçoğunu burada ağırlayacağız. Dolu dolu ve çok da keyifli bir tenis turnuvası yapacağız" ifadelerini kullandı.
Isparta TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri tarımda tutamıyoruz, mülteciler olmasa bu işi götüremeyeceğiz" Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai don nedeniyle tarımsal kaybın büyük olduğunu belirterek, çiftçilere destek sözü verdi. Tarımda yaş ortalamasının 59’a çıktığını da belirten Bayraktar, "Gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa bu işi götüremeyeceğiz" dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan zirai donun ardından Isparta’nın Yalvaç ilçesinde üreticilerle bir araya gelerek, zarar gören bahçeleri inceledi. Bayraktar, çiftçilere destek sözü vererek, sorunların çözülmesi için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Bayraktar, zirai don felaketinin boyutlarına dikkat çekerek, "Ülkemizde yaşanan zirai don olayı 65 ili etkiledi. Bazı ürünlerde yüzde 100, bazı ürünlerde ise yüzde 90, yüzde 70, yüzde 60 oranında zararlar meydana geldi. Meyve ve sebzelerin yanı sıra hububat ve pancar gibi ürünlerde de büyük kayıplar yaşandı. Bu afetin boyutu oldukça büyük. Sonbahar gibi bir mevsim yaşadık, kışı ise sonbahar gibi geçirdik. İlkbaharda ise kar gördük. Bu mevsim kayması, tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Gelecekte bu değişikliklerle karşılaşmaya devam edeceğiz, bu yüzden tedbir almamız şart" dedi. Türkiye’nin su fakiri bir ülke olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Bayraktar, "2030’dan sonra kişi başı su miktarımız bin metreküpün altına düşecek. Bu durumda su verimliliğini artırmalı, su kayıplarını önlemeli ve sulamaya açılmayan 2 milyon hektar arazimizi değerlendirmeliyiz. Havza bazlı destekleme modelini sürdürmeliyiz. Bu model, üretimi sürdürülebilir kılmanın en iyi yoludur" diye konuştu. "Gençleri tarımda tutamıyoruz, mülteciler olmasa tarımda işçi bulamayacağız" Tarımda yaş ortalamasının arttığını anlatan Bayraktar, "Tarımda yaş ortalaması 59’a çıktı, gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa tarımda işçi bulamayacağız. TARSİM’i geliştirerek çiftçiyi daha çok korumalıyız" dedi. Bayraktar, TARSİM ile ilgili çiftçilerden gelen şikayetleri dile getirerek, "Şikayetler giderilirse TARSİM’e daha fazla çiftçi kazandırabiliriz. Bu desteklerin hızlı ve etkili bir şekilde çiftçiye ulaşması gerekiyor" dedi. Bayraktar, Yalvaç Ziraat Odası’ndaki programın ardından Yalvaç merkez Akköprü mevkiindeki armut ağaçlarını ve Taşevi köyündeki kayısı bahçelerini ziyaret ederek, zirai donun verdiği zararı yerinde inceledi.