EKONOMİ - 11 Kasım 2024 Pazartesi 10:08

İşsizlik oranı Eylül ayında yüzde 8,6 oldu

A
A
A
İşsizlik oranı Eylül ayında yüzde 8,6 oldu

İşsiz sayısı 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı İşgücü İstatistikleri’ni paylaştı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,7 iken kadınlarda yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,7 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 95 bin kişi artarak 32 milyon 823 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 67,3 iken kadınlarda yüzde 32,5 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 54,4 olarak gerçekleşti İşgücü 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 131 bin kişi artarak 35 milyon 923 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 37,0 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 17,1 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 17,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 13,5, kadınlarda ise yüzde 24,0 olarak tahmin edildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,7 saat oldu. İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre aynı seviyede kalarak 42,7 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 25,6 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,9 olarak tahmin edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Özdoğan: "İlçemize modern ve konforlu yaşam alanları kazandırıyoruz" Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçede gerçekleştirilen asfalt çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 2024 yılı yaz sezonu boyunca Hacılar genelinde 10 bin tonun üzerinde sıcak asfalt serimi gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Özdoğan, ilçenin kışa hazırlık kapsamında önemli bir altyapı aşamasını tamamladığını ifade etti. "Kışa hazırlık çalışmalarımız tamamlandı" Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçede kış hazırlıkları çerçevesinde asfalt serim çalışmalarının titizlikle sürdüğünü vurgulayarak, "Bu yıl itibariyle ilçemizde 10 bin tonun üzerinde sıcak asfalt serimi gerçekleştirdik. Farklı bölgelerde yapılan asfalt serim çalışmalarımız, vatandaşlarımızın kış mevsiminde rahat ve güvenli bir ulaşım sağlamasına katkı sunacak" dedi. Gerçekleştirilen asfalt çalışmalarının, hem ulaşımda konfor sağladığını, hem de doğalgaz gibi hizmetlerin getirdiği rahatlığın altyapı ile desteklendiğini belirten Başkan Özdoğan, “Vatandaşlarımızın asfaltın ve doğalgazın getirdiği konforu yaşaması bizleri mutlu ediyor” şeklinde konuştu. Başkan Özdoğan, çalışmaların gerçekleştirilmesinde Hacılar Belediyesi ekiplerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nin de destek sunduğunu ifade ederek, "Bu çalışmalarda emeği geçen tüm belediye ekiplerimize ve katkı sağlayan Büyükşehir Belediye ekiplerine teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. "Hacılar modern ve konforlu yaşam alanlarına kavuşuyor" Asfalt serim çalışmalarının ilçeye sağladığı ulaşım konforunun altını çizen Başkan Özdoğan, “Bölgemizde ulaşım ve yaşam standartları açısından modern bir konfor sağlandı. İlçemize hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
Aydın Kafeye dalan otomobilin altında kalmıştı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobilin kafeye girmesi ile ağır şekilde yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Fikriye Becerikli (85) son yolculuğuna uğurlandı. Olay, Hacı Feyzullah Mahallesi İnönü Bulvarı üzerinde 11 Kasım Pazartesi günü meydana gelmişti. Edinilen bilgiye göre, İ.İ. (84) idaresindeki 09 K 9541 plakalı otomobil geri manevra yaptığı sırada sürücüsü henüz bilinmeyen bir nedenle direksiyon hakimiyetini kaybetti. Otomobil, süratle müşterilere de çarparak kafeye daldı. Büyük paniğin yaşandığı olayda otomobil sürücüsü İ.İ. ve kafede bulunan Fikriye Becerikli (85), Y.Y. (23) ile C.S. (58) olmak üzere 4 kişi yaralandı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler yaralılara ilk müdahalelerini yaparak ambulansla hastaneye kaldırdı. Hastanede tedavi altına alınan yaralılardan otomobilin altında kalarak ağır yaralanan Fikriye Becerikli doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Yaşlı kadın toprağa verildi Feci kazada hayatını kaybeden 85 yaşındaki Fikriye Becerikli, öğle namazına müteakip Kuşadası Hanım Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Kuşadası Yeniköy Asri Mezarlığı’na defnedildi. Cenazeye yaşlı kadının İsveç’te mühendis olarak çalışan oğlu Ahmet Becerikli, kocası Erdoğan Becerikli, aile yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Bursa Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Maksim Gorki Romanlarında Yoksulluğun Sosyolojik Tahlili etkinliği kapsamında Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan ile Tarihçi İsmail Taha Bilici, katılımcılarla birlikte sınıf mücadelesi, toplumsal adalet ve yoksulluğun birey ile toplum üzerindeki etkilerini inceledi. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen programda Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan, Maksim Gorki’nin romanlarında ve tiyatro oyunlarında, Rus toplumunun portresini ortaya koyduğunu belirtti. 1868’de Novgorod’da doğan Gorki’nin ‘Toplumcu Gerçekçilik’ akımının öncülerinden olduğunu söyleyen Doğan, “Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gorki, anneannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüştür. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan Maksim Gorki, işçilerin sorunlarını bizzat yaşayarak öğrenmiştir. Asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan sanatçı, yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça’da ‘acı’ anlamına gelen ‘Gorki’ takma adını almıştır” dedi. Maksim Gorki’nin güçlü sözler sevdiğini vurgulayan Tarihçi İsmail Taha Bilici de, “Gorki’nin en büyük özelliği işçi sınıfının sorunlarını başarıyla dile getirmesidir. ‘Ana’, ‘Ekmeğimi Kazanırken’ ve ‘Klim Samgin’in Hayatı’ sanatçının en ünlü romanları arasındadır. Bunun yanı sıra ‘Ayaktakımı Arasında’, ‘Küçük Burjuvalar’ ile ‘Güneşin Çocukları’ eserleri, dünyanın dört bir köşesinde sahnelenmiş tiyatro oyunlarıdır. Sovyetler Birliği’nde Komünist Akademi’nin Gorki’yi proleter yazar olarak kabul etmesi üzerine sanatçıya önce Sovyetler Birliği’nin en değerli ödülü olan Lenin Madalyası verilirken, ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komite üyeliğine seçildi. Ancak Gorki’nin Sovyet devlet yazarına dönüştürülmesi onun saygınlığına son derece zarar verdi. Daha sonra Gorki, Bolşevik çizgiye dönüş yaptı. Uzun yıllar Sovyetler Birliği dışındaki ülkelerde yaşayan yazar, 18 Haziran 1936’da da Moskova’da öldü” diye konuştu. Program sonunda katılımcılar ise söyleşi hakkında görüşlerini paylaşarak, Maksim Gorki’nin düşüncülerini günümüz ile ilişkilendirdi.