TEKNOLOJİ - 22 Ocak 2025 Çarşamba 12:38

İGÜ, THE Awards Asia 2025’te finalde

A
A
A
İGÜ, THE Awards Asia 2025’te finalde

Türkiye’nin teknolojik gelişimine stratejik bir katkı sunarak İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından geliştirilen PİRİTA-Yapay Zeka Destekli 3D Haritalama Projesi, dünyanın en prestijli yükseköğrenim sıralamalarından biri olan THE Awards Asia 2025’te Yılın Araştırma Projesi: STEM kategorisinde finale kalarak başarıya imza attı.


PİRİTA projesiyle İGÜ, İngiltere merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından düzenlenen THE Awards Asia 2025’te finale kalan tek Türk Vakıf Üniversitesi olma özelliğini taşıyor.



PİRİTA: Yapay Zeka ile 2 boyuttan 3 boyutlu haritalamaya


İlk olarak 2019 yılında THE Awards Asia’da “Yılın Uluslararasılaşma Stratejisi” ile dünyada 7 üniversitenin finale kaldığı değerlendirmede Türkiye’den tek üniversite olarak yer alan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), bu yıl PİRİTA projesi ile Yılın Araştırma Projesi STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kategorisinde finale kaldı. PİRİTA projesi üzerine Mustafa Sencer Kaçar, İGÜ TTO Müdürü Yahya Kemal Kıran ve İGÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin öncülüğünde çalışılıyor.



Ulusal ve uluslararası başarı


PİRİTA, Adana’da düzenlenen TEKNOFEST 2024 kapsamındaki ISIF24 Patent Yarışması’nda altın madalya kazanarak Türkiye’nin teknoloji üretimindeki gücünü uluslararası arenada temsil etti.


İGÜ TTO’da uzun dönem stajlarını yapan İGÜ öğrencileri, bilgi ve becerilerini projeye uygulayarak; yapay zekanın, 3D haritalama, makine öğrenmesi ve görüntü işleme gibi alanlara kullanmasını sağlıyor. PİRİTA; geleneksel lidar sensörleri yerine makine öğrenmesi ve görüntü işleme tekniklerini kullanarak yüksek doğruluk ve teknolojiyi bir araya getiriyor. PİRİTA, 3 boyutlu haritalamanın mali etkin olarak geliştirilmesini mümkün hale getiriyor.



THE Awards Asia 2025 Ödül Töreni 22 Nisan’da gerçekleştirilecek


THE Awards Asia, yükseköğrenimdeki liderlik ve yenilikçi projeleri ödüllendirmeyi amaçlayan en prestijli ödüllerden biri olarak kabul ediliyor. Her yıl 10 farklı kategoride değerlendirme yapılırken; 2025 yılında her kategoriden 8 üniversite finale kaldı. Türkiye’den 3 üniversitenin finale kaldığı THE Awards Asia 2025’te, İstanbul Gelişim Üniversitesi Yılın Araştırma Projesi: STEM kategorisinde finale kalarak gösterdiği başarı ile tek Türk vakıf üniversitesi olarak yer alıyor.


Kazananlar, 22 Nisan 2025 tarihinde Makao’da düzenlenecek THE Asya Üniversiteleri Zirvesi’nde ödül töreninin gala gecesinde açıklanacak.


Düzenlenecek olan galaya projeleri temsilen üniversitelerin üst düzey yöneticileri katılacak.



İGÜ, THE Awards Asia 2025’te finalde

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum DASAD Başkanı Daş, sigortacıların sorunlarını anlattı Kısa adı DASAD olan, Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Serkan Daş, sektörün sorunlarını paylaştı. Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı basın toplantısında Daş, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi kesmekte yaşadıkları zorlukları anlattı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte, sektörün sorunlarıyla ilgili hazırlanan raporunu paylaşan DASAD Başkanı Serkan Daş, Zorunlu Trafik Sigorta bedellerinin devlet tarafından sabit bir fiyat belirlenerek yapılması gerektiğini belirtti. Sigorta şirketlerinin zarar ettikleri gerekçesiyle türlü bahanelerle Zorunlu Trafik Sigortası yapmak istemediğine dikkat çeken Daş, şirketlerin Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi kesmek için acentalardan ek hizmetler istediğini ve bu durumun fiyatlara yansıdığını belirterek, "Hem acenteler hem de vatandaş mağdur oluyor" dedi. "Acenteler uygulanan haksız rekabet karşısında müşterilerine, sigorta şirketlerinin uyguladığı tutarsız fiyat politikasından dolayı itibarlarını kaybetmektedir ve bu olay müşteri kaybına sebep olmaktadır" diyen DASAD Başkanı Serkan Daş, sigorta şirketlerinin bu tavırlarının yanı sıra banka reasürans şirketlerinin de müşteriye dayatma yaparak poliçe kestiklerini belirtti. Daş, "Sigortalının sigortacıyı seçme hakkı, kanunla sabittir. Ancak bankalar mudilerinin kullandıkları kredilere göre Sigorta poliçeleri tanzim etmekte, bu konuda kullandıracakları kredinin miktarı ve kredilendirme oranlarını bir silah gibi kullanıp poliçe tanzim etmeyi şart koşmaktadırlar. Ayrıca bankalar taban fiyattan taksitli bir şekilde poliçe üretmektedir. Kredi bedeli üzerinden yapılan poliçelerde sık sık “eksik sigorta“ uygulanıp, herhangi bir hasarda vatandaş mağdur olmaktadır. Biz Sigorta Acenteleri birçok eğitimden geçip, hem ilimizde Ticaret Sicil Müdürlüklerine, hem de TOBB a aidat ödemekteyiz, SEGEM Sınavına girip belge almak zorundayız. Bankaların SEGEM belgesi alma zorunluluğu da yoktur. Bu durum haksız rekabete sebep olmaktadır." dedi. Türkiye genelinde 18 bin 500 ortalama acente sayısının olmasını dikkat çeken Daş, "Bu acentelerimizin büyük bir kısmının zorunlu trafik sigortasından geçindiği bir gerçektir. Bu gerçekler dikkate alınarak zorunlu sigortanın tek fiyat olarak tanzim edilmesi gerekmektedir. Şu an zorunlu trafik sigortası sigorta şirketleri tarafından adeta karaborsa olmuştur" dedi.