GÜNDEM - 23 Mart 2025 Pazar 09:41

CHP’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı ön seçiminde oy kullanma işlemi başladı

A
A
A
00:00
00:00
HD

CHP’de Cumhurbaşkanlığı adaylığı ön seçiminde oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı.

CHP’de Cumhurbaşkanlığı adaylığı ön seçimi için oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. 81 ilde gerçekleştirilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tek aday olduğu seçimde parti üyelerinin yanı sıra parti üyesi olmayan vatandaşlar da seçim bölgelerine giderek kendileri için oluşturulan dayanışma sandıklarında oy kullanabilecek.

CHP’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı ön seçiminde oy kullanma işlemi başladı

Ozan Erturan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Rengarenk şekerler tezgahlarda: Çocukları sevindirmenin en uygunu 200 liradan başlıyor Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Sakarya’da rengarek şekerlemeler tezgahlarda yerini aldı. Kapı kapı dolaşarak bayram kutlayan çocuklara verilen şekerlemelerin fiyatı 200 liradan başlayarak 900 liraya kadar çıkıyor. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Sakarya’da vatandaşlar hazırlıklarına başladı. Bayramın vazgeçilmezlerinden olan rengarenk şekerler tezgahlarda yerini almaya başladı. Gelen misafirlere sunulan ve kapı kapı dolaşarak bayram kutlayan çocuklara verilen şekerlemelerin fiyatı 200 liradan başlayarak 900 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşların şekerlere sadece çocuklara dağıtmak için aldığını belirten esnaf Adem Utma, "Oturmuş bir düzen var ondan dolayı işlerimiz iyi. Ama bu son dönemlerde marketlerin rekabet durumu var. Bu rekabet durumu bizi etkiliyor. Şekere artık önem verilmiyor tek netice adet yerini bulsun, çocuklara şeker dağıtalım diye genellikle karışık şeker alıyorlar. Bazı insanlar kaliteye de bakmıyorlar. En pahalısı 900 liradan en ucuzu 200 liradan satılıyor" dedi. "Eski bayramları özlüyorum" Bayram öncesi şeker alışverişinin kendisine çocukluğunu hatırlattığını söyleyen Sunay Üstündağ, "Çocukluğumu hatırladım. Bayram öncesi şeker ve kolonya alınmalı. Çocuk gibi sevinçliyim aslında şeker almaya geldim. Çikolatalı şekerleri seviyorum olmazsa olmazım. 5 TL fazla olsun ama çikolatalı olsun. Sadece çikolata kaplı bir şeker beni mutlu eder. Eski bayramları özlüyorum" diye konuştu.
İstanbul Ramazan boyunca Sultangazi’de çocuklar için her akşam şenlik var Ramazan’ın ruhunu yaşatan Sultangazi Belediyesi, düzenlediği rengarenk programlarla minik misafirlerin beğenisini kazanıyor. Çocuklar her akşam tiyatrodan kukla gösterisine, yarışmalardan illüzyon gösterisine gönüllerince eğleniyor. Cami buluşmaları ve iyilik kumbarası etkinlikleri de çocuklardan yoğun ilgi görüyor. Sultangazi Belediyesi, Ramazan’ın manevi atmosferini yaşatmak için her akşam farklı bir etkinliği ilçe sakinleriyle buluşturuyor. Ramazan Etkinlik Çadırında tiyatrodan söyleşiye, yarışmalardan Hacivat Karagöz’e rengarenk etkinlikler çocuklardan yoğun ilgi görüyor. Miniklerin eğlencesine alanda bulunan mısır, pamuk şeker gibi ikramlıklar da eşlik ediyor. Hafta sonları Sertaç Abi Yayınladığı oyun videoları milyonlarca kez izlenen ve çocukların ’Sertaç Abisi’ olmayı başaran Sertaç Güngör, Ramazan ayı boyunca her hafta sonu ‘Cami Buluşmaları kapsamında çocuklarla bir araya geliyor. Camide öğle namazı sonrası çocuklarla buluşan Sertaç Abi, onlarla bol bol sohbet ederken dijital dünya hakkında da merak edilen sorulara cevap veriyor. İyilik Kumbarası Çocukların günlük hayatta yaptıkları iyilik, belediye tarafından oluşturulan ‘İyilik Kumbarası’nda karşılık buluyor. Çocuklar gün içerisinde yaptıkları iyilikleri Ramazan Etkinlik Alanı’ndaki ‘İyilik Kumbarası’na atıyor. Gün boyu kumbarada biriken kağıtlar, akşam saatlerinde çocukların isimleriyle birlikte okunuyor. İyilikleri yazan çocuklar, bisiklet kazanma fırsatı yakalıyor. "Hem eğitici hem öğretici" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, "Artık Ramazan’ın son haftasına geldik. 3 haftadır Ramazan Etkinlik Alanımızda rengarenk etkinlikleri komşularımızla buluşturuyoruz, Ramazan’ın sonuna kadar da buluşturmaya devam edeceğiz. Özellikle çocuklarımız Ramazan’ın ruhunu yaşasın diye birbirinden eğlenceli etkinlikleri her akşam Etkinlik Çadırı’nda miniklerle buluşturuyoruz. Ailelerimizin ve miniklerimizin Ramazan etkinliklerine yoğun kalıtımları bizleri mutlu ediyor. Çocuklarımız eğlenirken yaşıtlarıyla sosyalleşme fırsatı da buluyor. Hem eğitici hem öğretici etkinliklerimize Ramazan’ın sonuna kadar devam edeceğiz. Çocuklarımızı bekliyoruz" dedi.
Adana Bu otel, turizm sektörünün ara eleman sorununu çözüyor Adana’da bulunan göl manzaralı 5 yıldızlı uygulama oteli hem turizme hizmet edecek kalifiye eleman yetiştirerek açığı kapatıyor hem de öğrencilerin eğitimine katkı sunuyor. Otel, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Süleyman Demirel Bulvarı’nda bulunan Seyhan Baraj Gölü manzaralı Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli, toplantı salonundan restoranı ve düğün salonuna kadar misafirlerine birçok imkan sağlıyor. 12’si süit olmak üzere 75 odalı otel, önemli toplantılara ev sahipliği yapıyor. Lisede eğitimlerini sürdüren öğrenciler, uygulama otelinde misafirleri ağırlayarak hem staj yapıyor hem de para kazanma imkanı buluyor. Okulun mezunları, çeşitli turistik tesislerde görev yaparak sektörde aranan eleman haline geliyor. "Ara eleman sorununa çözüm üretiyoruz" İhlas Haber Ajansı’na bilgi veren okul müdürü Süleyman Kıdık, 400 öğrencinin dönüşümlü olarak oteldeki atölyelerde pratik yaptıklarını belirterek, "Öğrencilerimiz burada okulda gördükleri derslerin uygulamasını yapıyor. Öğrencilerimizi sektörün aranan, kalifiye elemanı olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Tüm öğrencilerimizi burada eğitime alıyoruz ve diğer otellere staja gönderiyoruz" dedi. Okuldan mezun olan öğrencilerin işlerinin hazır olduğunu anlatan Kıdık, "Sektördeki bütün işletmelerle görüşüyoruz ve yoğun bir eleman talebi var. Mezunlarımız ilgili tercihlerine göre istihdam ediliyor. Buradaki öğrencilerin boşta kalma durumu yok. Öğrencilerimiz gerekli eğitimleri ve gerekli zorlukları burada görüyor. Bu mesleği seven ve bu mesleği yapmak isteyen öğrencilerimizi bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Mesleğe ilk adımı burada atıyoruz" Öğrencilerden Yiğitcan Armutçu, "Usta öğreticilerimiz tarafından burada eğitimler alıyoruz. Mesleğe ilk adımı burada atıyoruz. Usta öğreticilerimiz bize her konuda yardımcı oluyor. İleride mutfak şefi olmak istiyorum" diye konuştu. MEB Uluslararası Gastronomi Festivali ve Aşçılık Yarışması’nda ikinci olan ekipten Cengiz Eren Çetinbaş ise, "Adana Kebap ve analı kızlı çorbası yaptık. Tatlımızın porsiyonu küçük olduğu için değerlendirilmeye alınmadı. O nedenle gümüş kupa aldık. Okulumuzu temsil ettik. İleride güzel bir restoran açmayı düşünüyorum" diyerek düşüncelerini anlattı. Öğrencilerden Mete Özer de, "Okulumuzda eğitimi alıyoruz. Şu anda Ramazan ayında olduğumuz için çok yoğun geçiyor günlerimiz. Bizler için çok güzel eğitimler alıyoruz. Okul bittikten sonra kalfalık ve ustalık belgesi alıyoruz. Okul bittikten sonra Antalya’da şef olmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Samsun Profesörden uyarı: "Hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" dedi. Son günlerde salgın boyutunda artan zatürre hastaları görmeye başladıklarını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle gençlere uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Zatürreye yakalanıp ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı her 100 zatürre vakasında 5 iken, hastanede tedavi edilen olgularda nerdeyse bu oran 10 hastadan 1’ine yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise üçte bire ulaşmaktadır. Ani ve terletici hareketler ile suya maruz kalmak zatürre olmayı kolaylaştırıyor. Zatürre artık sadece bir hastalık değil, yeni bir salgın ve ölümcül bir hal aldığını unutmayın" diye konuştu. "Hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" Şevket Özkaya şunları söyledi: "Grip ve diğer virüsler, solunum yoluyla bulaşan bakteriler ve soğuk hava zatürre olmamız için en büyük risk faktörleridir. Ancak bağışıklık sistemimiz bizi zatürre olmaktan korumakla birlikte, son zamanlarda bu koruyuculuğun azaldığını ve zatürre vakalarında ciddi artış olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda çok kolay hasta oluyor ve çok kolay akciğerlerimize inerek çok kolay bronşit ve zatürre olmaya başladık. Zatürre hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonları neden olan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı bir anda bu bakteri ve mikroorganizmalar bizi hasta ediyor. Özellikle grip sonrası durum zatürre için en zayıf olduğumuz dönemdir. Ayrıca havaların ani soğuması ve ısınması da vücudunuzun bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Uzamış grip ve öksürük ile seyreden hastalarımızda akciğer grafilerinde gözden kaçabilen ama daha ayrıntılı incelemelerde akciğerde Kovid-19’un ilk zamanlarında gördüğümüz buzlu cam alanları görüyoruz. Bu tablo viral pnömoniyi desteklemekte birlikte çok sayıda hastamızda ayrıntılı çekilen filmlerde zatürre alanlarını görüyoruz. Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık."
İzmir Ramazan sonrası beslenme düzenine yavaş yavaş geçilmeli İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, ramazan ayı sonrasında gündelik beslenme düzenine aniden dönmenin, bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, "Normalde kişi 2 öğün yerken birden 3 öğüne geçerse ve beslenme saatleri de değiştiği için; hazımsızlık, yorgun hissetme, kabızlık, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerinden kaynaklı damar yapılarında probleme yol açabilir. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bunu engellemenin en kolay yolu, kişilerin yavaş yemek yemesi" dedi. Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı’nda 1 aylık süren oruç dönemi sonrasında 3 öğün beslenmeye geri dönmenin doğru olmadığını, bireylerin bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini vurguladı. Kişilerin gündelik beslenme düzenine yavaş yavaş geçmeleri gerektiğine dikkat çeken Yeşilyaprak, "2 ana öğün ve 1 ara öğün şeklinde devam edip sonrasında 3 ana öğüne geri dönebilirler. Normalde kişi 2 öğün yerken birden 3 öğüne geçerse ve beslenme saatleri de değiştiği için; hazımsızlık, yorgun hissetme, kabızlık, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerinden kaynaklı damar yapılarında probleme yol açabilir. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bunu engellemenin en kolay yolu, kişilerin yavaş yavaş yemek yemesi" diye konuştu. "Tatlılar yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmeli" Ramazan Bayramı’nda kişilerin her tatlıya evet dememesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Yeşilyaprak, tüketilen tatlıların da oldukça yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmesi önerisinde bulundu. "Karbonhidrat yükü düşük karbonhidratlar tüketilmeli" Bayramda öğün alternatiflerinin çok önem taşıdığını ifade eden Yeşilyaprak, şunları kaydetti: "Öğlenleri bir ara öğün veya atıştırma yapılacaksa, kahvaltı ve akşam öğününün hafif olması daha iyi olur. Sabah kahvaltılarında çok ağır kızartmalar veya bal, reçel, pekmez tüketmek, öğlen tatlı, akşam da yoğun karbonhidrat alımı yapılırsa; bu kadar yüksek kan şekeri, kişide olumsuz durumlara yol açabilir. Mümkün olduğu kadar akşamları karbonhidrat yükü düşük besinler tüketmek daha faydalı olacaktır. Normalde kişi hem çorba hem bulgur tüketiyorsa, bir tane karbonhidrat kaynağı seçerek kilo almasını ve hazımsızlık yaşamayı da engellemiş olur."