Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir, İtfaiye Genel Müdürü Faruk Kurutuz ve diğer yetkililerle birlikte yılbaşı gecesi Çankaya Birlik Mahallesi'nde 7 üniversite öğrencisinin ölümüne ilişkin inceleme sonuçlarını açıkladı.
Olay gecesi aynı binada bulunan 4 numaralı dairede de bir zehirlenme vakası yaşandığını anlatan Demir, ailenin polisi aradığını polisin de kendilerine ihbar yaptığını söyledi.
Olay yerine giden teknik ekibin aile hastaneye gittiği için apartmanda doğalgaz sızıntısı ve karbonmonoksit tetkiki yaptıktan sonra geri döndüğünü söyleyen Demir, yapılan incelemelerde apartmanda herhangi bir gaz sızıntısına rastlanmadığını söyledi. Daha sonra polisin yeniden kendilerine haber verdiğini belirten Demir, aynı apartmandaki 5 numaralı daireye gittiklerinde 7 gencin öldüğünü gördüklerini söyledi.
Evin içinde cihazla yapılan incelemede karbonmonoksit gazının yoğun olarak tespit edildiğini belirten Demir, yaptıkları ilk incelemede bacanın tıkalı olmadığının tespit edildiğinin belirlendiğini kaydetti. Doğalgaz zehirlenmelerinin pek çoğunun 'ventilasyon' denilen havalandırma borularının soğuk olmasın diye kapatılmasından meydana geldiğine işaret eden Demir, aynı gece 4 numaradaki zehirlenmenin de bundan kaynaklandığın ifade etti.
7 gencin öldüğü dairedeki olayın ise 'feliks' denilen kombi-baca
arasındaki borunun yırtık olması ve bundan sızan karbonmonoksit gazından meydana geldiğini tespit edildiğini belirten Demir, yapılan incelemelerde apartmanda, ortak alan olarak kullanılan yerlerde ise herhangi bir doğalgaz kaçağı ve karbonmonoksit kaçağının tespit edilmediğini ifade etti.
Doğalgaz zehirlenmelerinin en önemli etkenlerden birisinin bacaların temizlenmemesi olduğunu belirten Demir, yılda bir kere bacaların temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
"40 saniyede beyin ölümü gerçekleşiyor"
Komşuların, gençlerin gece saat 02.30'a kadar müzik dinlediklerini ve daha sonra müziğin kesildiğini belirttiklerini kendilerine aktardıklarını söyleyen Demir, "Demek ki daha sonra yatıp uyudular ve bir şey hissetmediler. Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Bu yıl içinde Ankara'da doğalgazdan 7 genç ile birlikte toplam 10 kişinin yaşamını yitirdiğini bildiren Demir, herkesi tedbir almaya çağırdı. Kendilerinin evde bakım ve tamir yapma yetkilerinin bulunmadığını söyleyen Demir, kombi, bağlantı arızalarıyla ev sahibinin, baca bakımlarının ise apartman yöneticilerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kendilerine yöneltilen, 'Niye bir başka dairede bu sorun varken, apartmandaki diğer dairelere uyarmadınız?' yönündeki eleştirilere de cevap veren Demir, ne kendilerinin çalışma şartlarının ne de vatandaşın ruh durumunun buna uygun olduğunu ifade etti. Gece kendilerine çok sayıda ihbar geldiğini anlatan Demir, geçtiğimiz kış 8 bin daireden ihbar aldıklarını anlattı. Demir, "Her ihbar geldiğinde kapıları tek tek çalıp şu daireden ihbar var. Sizde de bir şey var mı yok mu? demek bana çok mantıklı gelmiyor" diye konuştu.
Demir, bunun aynı zamanda hukuki de olmadığını ifade etti. Yaşadığı olayın etkisinden hala kurtulamadığını anlatan Demir, kendisinin de o yaşta çocuklarının olduğunu söyledi. Olayın ardından herkesin bir sorumlu aradığını belirten Demir, "İllaki bir sorumlu gerekiyorsa ben bu sorumluluğu üstleniyorum. Savcıların ve devletin müfettişlerini göreve davet ediyorum. Beni de içine alarak soruşturma yapsınlar. Cezamız varsa cezamızı çekmeye razıyız. Ben bizim burada bir kusurumuz ve ihmalimiz olduğunu
düşünmüyorum" dedi.
Demir, Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin EGO ile herhangi bir bağlantısının olmadığını ve özel bir şirket olduğunu söyledi.
'Yılmaz, cesetler üzerinden rant elde etmeye çalışıyor'
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in açıklamalarına tepki gösteren Demir, " Daha cesetler soğumadan o genç insanlar üzerinden rant çalışmaya sağlanmasına isyan ediyorum" dedi.
Demir, 7 gencin öldüğü evin dış kapısının demir kapı olduğunu ve bu nedenle gaz sızıntısının apartmanın dışına yayılmadığını belirtti.
Demir daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gazeteciler Demir'e olaydan önce apartmanda bir zehirlenme vakası daha yaşanırken diğer dairelere neden haber verilmediğini sordu.
Demir, teknik ekibin gittiğinde diğer evde zehirlenenlerin hastaneye gittiklerini ve henüz nedenin bilinmediğini ifade etti. Bu konuda hukuki olarak da ellerinin bağlı olduğunu söyleyen Demir, bu konuda arkadaşlarının bir çalışma yaptığını anlattı.
Bir gazetecinin gaz sızıntısı konusunda uyaran cihazların bir fayda sağlayıp sağlamadığı yönündeki sorusuna Demir, doğalgazın en çok Çin'de olduğu için bu aletlerinde Çin tarafından üretildiğini söyledi. Bununla ilgili birkaç çeşit aletin bulunduğunu ve bu aletlerin su buharı, sigara dumanı gibi her şeye duyarlı olmasından dolayı kullanışlı olmadığını belirten Demir, sadece doğalgaz sızıntısı ve karbonmonoksite duyarlı bir cihazın bulunmadığını ifade etti.
Çin malı cihazların 6 aylık ömrünün olduğunu ve pratik olmadığını da belirten Demir, bu cihazların kullanılmasını tavsiye etmediğini ifade etti. Demir, bir soru üzerine evin çok sık kullanılan bir ev olmadığını ve 10 gün önceden karbonmonoksit birikiminin oluşmaya başlamış olabileceğini ifade etti.
EDA HAN - ANKARA