DÜNYA - 23 Eylül 2024 Pazartesi 20:27 | Son Güncelleme : 23 Eylül 2024 Pazartesi 20:31

Güneydoğu Asya ülkelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle 700’den fazla kişi öldü

A
A
A

Güneydoğu Asya ülkelerinde bu yıl şiddetli geçen muson sezonu ile bölgede art arda meydana gelen tayfunlar ve tropikal fırtınaların neden olduğu felaketlerde can kaybı 700'ü geçti.

Güneydoğu Asya’da bu yıl şiddetli geçen muson sezonunda art arda meydana gelen tayfunlar ve tropikal fırtınaların neden olduğu felaketlerde Vietnam, Myanmar, Tayland ve Laos’ta yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yağışların milyonlarca kişiyi etkilediği ülkelerde sular altında kalan birçok yerleşim yerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları zor şartlar altında devam ederken, meteoroloji birimleri şiddetli yağışların bölgede bir süre daha etkili olacağı konusunda uyarılarda bulundu. Ağustos ayının ortalarından itibaren Yagi Tayfunu ile beraber Güneydoğu Asya'da etkisini artıran yağışların neden olduğu felaketlerde Vietnam'da en az 292, Myanmar'da en az 384, Tayland'da en az 46 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Güneydoğu Asya ülkelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle 700’den fazla kişi öldü

Vietnam

Özellikle geçtiğimiz hafta yaşanan Yagi Tayfunu'ndan en çok etkilenen ülke olan Vietnam'da yağışların azalmasıyla beraber felaketin boyutları daha da netleşiyor. Yetkililer tarafından yayınlanan son raporda, en az 292 kişinin öldüğü ve 38 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh yaşanan felaketlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Mevcut koşullarda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık, en iyi çözümleri aradık. Ancak hiçbir kayıp kaybedilen hayatları ve insanların acısını telafi edemez” dedi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ülkede yaşanan doğal felaketlerin ardından uluslararası insani yardım paketi gönderen 35 ülkeye teşekkür edilirken, toplam 16 milyon dolar yardım geliri elde edildiği ifade edildi.
Güneydoğu Asya ülkelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle 700’den fazla kişi öldü

Myanmar

Myanmar’da 2021 yılında gerçekleşen darbe sonrası cunta hükümetinin yönetime geçtiği ve iç huzursuzluğun devam ettiği ülkede, uluslararası iletişim ve yardım çalışmalarında aksamalar yaşanıyor. Cunta yönetimi tarafından geçtiğimiz cumartesi günü yayınlanan raporda, ülke genelinde yağışlara bağlı olarak yaşanan felaketlerde toplam 384 kişinin hayatını kaybettiği ve 89 kişinin halen kayıp olduğu bildirildi. Myanmar cunta yönetimi, geçtiğimiz hafta nadir görülen bir dış yardım anlaşmasında Hindistan'dan kuru erzak, giyim ve ilaç da dahil olmak üzere 10 tonluk malzeme yardımı kabul etti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler tarafından Myanmar için yayınlanan raporda, ülkede yalnızca Yagi Tayfunu'ndan 887 bin kişinin etkilenmiş olabileceğinden şüphe edildiği ifade edildi.
Güneydoğu Asya ülkelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle 700’den fazla kişi öldü

Tayland

Yağışların özellikle kuzey bölgelerde halen şiddetli olarak devam ettiği Tayland'da can kaybı 46'ya yükseldi. Tayland Afet Önleme Departmanı (DDPM) tarafından yayınlanan son rapora göre, ülke genelinde 160 binin üzerinde hanenin etkilendiği felaketlerde 46 kişinin hayatını kaybettiği ve 24 kişinin yaralandığı bildirildi. Toplam altı eyaletin sel bölgesi ilan edildiği Tayland'da, kara ulaşımının tamamen durduğu birçok yerleşim yerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları botlar, dronlar ve helikopterler aracılığıyla yapılıyor.
Güneydoğu Asya ülkelerinde şiddetli yağışlar nedeniyle 700’den fazla kişi öldü

"Bölgedeki savunmasız çocuklar ve aileler, Tayfun Yagi'nin geride bıraktığı yıkımın en acı sonuçlarıyla karşı karşıya”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporda Güneydoğu Asya'da yaşanan felaketlerden 6 milyon çocuğun etkilendiği bildirilirken, bölgede son yıllarda yaşanan iklim krizine dikkat çekildi.

UNICEF Doğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü June Kunugi, "Bölgedeki savunmasız çocuklar ve aileler, Tayfun Yagi'nin geride bıraktığı yıkımın en acı sonuçlarıyla karşı karşıya. İklim krizinin fazlasıyla hissedildiği Güneydoğu Asya'da hava olaylarındaki artış ve ortaya çıkan sonuçlar, bu tür felaketlerden en çok çocukların etkilendiğinin üzücü bir hatırlatıcısıdır" dedi.

Kaan Çolak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep FK Başkanı Yılmaz: "Bizim için lig bu maçla başladı" Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Memik Yılmaz, 0-0 biten Trabzonspor maçı sonrası yaptığı açıklamada geride bıraktıkları zorlu fikstüre vurgu yaparak, "Bizim için lig bu maçla başladı" dedi. Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig 6. haftasında konuk ettiği Trabzonspor ile 0-0 berabere kaldı. Maçın ardından konuşan Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, lige zorluk derecesi yüksek maçlarla giriş yaptıklarını ve ligin kendileri için bugün itibariyle başladığını söyledi. Maç sonu basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, "Aslında bizim için lig bu maçla başladı. Geçen yıldan yaklaşık 15 tane oyuncumuzla yollarımız ayrıldı. Yeni bir takım olduk. Bir Anadolu kulübü olarak 17 tane transfer yaptık. Çok şükür bütün oyuncularımız bu maçta kendilerine hazır hisseden ve oynama isteği olan oyuncularımızla sahaya çıktık. Biliyorsunuz ki takım olmak futbolda çok önemli. Takım olma yolundayız. Bireysel bir oyuncu iyi olduğu bir günde gelir size bir maç kazanır. Ama takım olursanız her maçı kazanma ve yenilmeme şansınız vardır. Biz de takım olma yolunda bu maçta yeni başladık" dedi. "Gönül isterdi ki buradan 3 puanla ayrılalım ama olmadı" Maçla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Memik Yılmaz, "Ben bugün oyuncularımı, teknik heyetimi, seyircimizi ve Gazi Şehir’imizin halkını canı yürekten kutluyorum. Tabii gönül isterdi ki 3 puan alalım ama futbolda şu da var. Yenemiyorsan yenilmeyeceksin. Trabzon’u da kutluyorum bu arada. Hakem konusuna değinmek istemiyorum. Tabii ki canımız yanıyor. Onlar da insan. Beşer şaşar insanoğlu. Ama bundan sonra adı üstünde hakem, hak edileni, hakemlerimizin de vereceğine inanıyorum. Güzel bir maç oldu" ifadelerini kullandı. "Transfer döneminde çok zorlandık" Yaz transfer dönemi ve kadrolarına kattıkları oyuncularla ilgili soruyu da cevap veren Yılmaz, "Gaziantep’te sınıra yakın olmamız, deprem olması gibi durumlar nedeniyle yabancı oyuncularla ilgili transferde çok zorlandık. Örneğin bizim işte atıyorum 100 bin euro verdiğimiz bir oyuncu 50 bin euroya gidip başka takımlarda oynayabiliyor. Böyle de bir sıkıntımız vardı. Ama çok şükür iyi bir takım olacağız. Biraz önceki dediğim gibi. Bizim birazcık zamana ihtiyacımız var. Bu adaptasyon sürecini de inşallah kazasız belasız geçiririz diye düşünüyorum. Aslında kanayan yarası bir an önce de özümüze dönüp Kendi çocuklarımızı kendi evlatlarımızı yetiştirmemiz lazım" şeklinde konuştu. Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, konuşmasının devamında altyapıya yönelik çalışmalara yoğunluk vereceklerini ve hedeflerinin takıma öz kaynaktan yıldız adayı futbolcular yetiştirmek olduğunu vurguladı.
Trabzon Trabzonspor’dan hakemlere sert eleştiri Trabzonspor, Trendyol Süper Lig’in 6. haftasında deplasmanda oynadığı Gaziantep FK maçını yöneten hakemlere yönelik yapılan açıklamada, "Türkiye’de hakemlerin adaletsizliği, bilinçli ya da bilinçsiz sistematik bir yozlaşmanın göstergesidir ve artık sabrımızı taşıracak seviyeye ulaşmıştır" denildi. Trabzonspor Kulübü, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bu akşam Gaziantep FK ile oynadığımız maçta yaşananlar, Türk futbolunun içinde bulunduğu çürümüşlüğün ve keyfi yönetimin en bariz tezahürüdür. Hakem Volkan Bayarslan’ın futbolcumuz Simon Banza’nın net golünü VAR kararıyla iptal etmesi, kelimenin tam anlamıyla skandal ve futbolun ruhuna ihanettir. Pozisyon gözlerinin önünde gerçekleşmişken, böylesine bariz bir golü iptal etmek için VAR’a başvurmak, hakemlik mesleğini icra eden birinin ne denli yetersiz olduğunu ya da daha kötüsü ne kadar kasıtlı hareket ettiğini gösterir. Bu, sadece yanlış karar değil; futbolun emeğine ve izleyicisine hakarettir. Bayarslan’ın oyunun akışını sürekli durdurması, topun oyunda kaldığı süreyi bilinçli şekilde azaltması adeta futbolun özüyle alay etmektir. Türk futbolunun ruhu, böylesi ehliyetsiz ve taraflı hakemlik zihniyetinin elinde adeta can çekişmektedir. Ancak bu noktada sorumluluğu yalnızca bir hakemin omuzlarına yıkmak da yanlıştır. Asıl sorun; bu hakemleri görevlendiren, onların hatalarına defalarca göz yuman ve hiçbir şekilde hesap sormayan Merkez Hakem Kurulu’nun başarısızlığıdır. MHK’nın varoluş amacı; futbolun adaletini ve şeffaflığını sağlamak olmalıyken, bu amaca hizmet etmeyi reddetmeleri Türk futbolunun maruz kaldığı en büyük ihanettir. Bu sistem uzun zamandır köhnemiş, adaletin ve şeffaflığın işlemediği bir yapıya dönüşmüştür. Artık TFF’nin yapması gereken, kendi içinde radikal bir özeleştiri yaparak bu çürümüş düzeni reform etmektir. Hakemlerin birer adalet timsali olmaktan çıkıp, oyunun seyrini belirleyen iradesiz kuklalara dönüşmesine daha ne kadar göz yumulacak? Bu keyfiliğe, bu düzene, bu skandallara kim dur diyecek?" ifadelerini yer verildi.