DÜNYA - 26 Kasım 2024 Salı 20:27 | Son Güncelleme : 26 Kasım 2024 Salı 20:28

Dışişleri Bakanı Fidan: “İnsanlığa karşı işlenen suçlar, cezasızlıkla ödüllendirilemez”

A
A
A
Dışişleri Bakanı Fidan: “İnsanlığa karşı işlenen suçlar, cezasızlıkla ödüllendirilemez”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’deki Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı’nda katılımcılara yaptığı hitabında, “İnsanlığa karşı işlenen suçlar, cezasızlıkla ödüllendirilemez” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’in Cascais kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10. Küresel Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı açılışında konuştu.
Bakan Fidan, gelecek yıl Medeniyetler İttifakı’nın 20. yıl dönümünün kutlanacağını ifade ederek, “Çeşitlilik ve karşılıklı saygıya dayalı güçlü bir topluluk oluşturduk. Yükselen güvensizlik, yanlış algılar ve nefret dalgasına karşı tek insanlığı savunduk. Son 20 yıldaki kararlılığımız uluslararası toplumda da yankı bularak destek gördü. İttifakın Birleşmiş Milletler sistemi içindeki görünürlüğü ve etkinliği güçlendi. Ayrıca Gelecek Paktı’nda yer alan ‘kültürlerarası diyalog’, ‘arabuluculuk’ ve ‘aşırıcılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele’ gibi çeşitli referanslar ittifakın misyonunun bileşenleridir. İttifakın ağının ve erişim alanlarının genişlemesi ve çeşitlenmesi özellikle dikkat çekicidir. 2021 yılında Cenevre ofisinin açılmasının ardından şimdi de İstanbul’da Arabuluculuk, Önleme ve Diyalog Bölgesel Ofisi’ni kurmak üzere çalışıyoruz” dedi.

Medeniyetler İttifakı’nın çok ayaklı projeler aracılığıyla her gün insanlara ulaştığını, barışçıl ve daha kapsayıcı bir dünya için sahada fark oluşturduğunu vurgulayan Fidan, “Birkaç ay önce başlatılan yeni eylem planı, özellikle son genel kurul kararı olan İslamofobi ile Mücadele Tedbirlerinin Uygulanması konusunda önemli görevler içermektedir. Kısa bir süre önce, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri’nin İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanan Büyükelçi (Mehmet) Paçacı da dahil olmak üzere, ilgili bütün paydaşlarla bu konuda güçlü bir işbirliği görmeyi umuyoruz” dedi.

"Eğer adalet yerini bulmazsa, bu durum Orta Doğu’da barış şansını engelleyecek, kuşaklar arası kırılmalara yol açacaktır"

Orta Doğu’da devam eden soykırıma ilişkin endişelerini yineleyen Fidan, “İttifakı ya da teşvik etmeyi amaçladığı değerleri hafife alamayız. Özellikle de başta Orta Doğu olmak üzere süregelen savaşlar nedeniyle uluslararası sistemin son derece parçalanmış olduğu bu dönemde. Bu ittifakın vizyonu, her cephede artan saldırılara maruz kalmaktadır. Açılış oturumunda Orta Doğu’da devam eden soykırımla ilgili endişelerimizi dile getirmiştim. İzninizle bir kez daha yinelemek istiyorum. İnsanlığa karşı işlenen suçlar cezasızlıkla ödüllendirilemez. Eğer adalet yerini bulmazsa, bu durum Orta Doğu’da barış şansını engelleyecek, kuşaklar arası kırılmalara yol açacaktır. İşte bu nedenle, böylesine kritik bir dönemde ittifakın mesajlarının net bir şekilde duyulmasını sağlamak için her zamankinden daha yüksek bir sesle konuşması, hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle İttifakımız, daha güçlü, daha görünür ve diyalog ve anlayışın önündeki tüm sorunları işaret etmede daha etkili olmalıdır” dedi.

“İttifakın daha istikrarlı, daha sağlam bir mali yapıya ihtiyacı var”

Fidan, “Dostlar Grubu üyeleri olarak hepinizi vizyonumuzun çok taraflı ulusal platformlarda sahiplenilmesini güçlendirmeye teşvik ediyorum. Örneğin İttifakın bölgesel forumlarını yeniden canlandırmayı düşünebiliriz. Bu forumlar, geçmişte başarılı olmuş belirli bölgeleri yakından ilgilendiren konuların tartışılmasında ilerleme kaydetmemize vesile olmuştu. Ayrıca İttifakı yeterli mali kaynaklarla da desteklememiz gerekiyor. İttifakın daha istikrarlı, daha sağlam bir mali yapıya ihtiyacı var. Destek vermek, geleceğimize, barışa ve uyuma yapılan bir yatırım olacaktır. Bu anlayışla, Türkiye, İttifaka olan güçlü desteğini sürdürecektir ve sizlerden de aynı desteği bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BM Medeniyetler İttifakı, İspanya eski Başbakanı Luis Rodriguez Zapatero ve başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle 2005’te başlatılmış ve BM Genel Sekreteri tarafından benimsenerek bir BM girişimi şeklini almıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ÖSYM’den sağlık sorunu olan adaylara kolaylık Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), engelli adayların sağlık raporları ile rapor içeriklerine uygun sınav uygulama taleplerini, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden 4 Şubat 2025 tarihinden itibaren elektronik ortamda yapabilecek. Dijital devlet anlayışının kamu hizmetlerinde bütüncül, kullanıcı odaklı ve katılımcı bir yaklaşımla sunumunun yaygınlaştırılması ve kullanımının artırılması kapsamında ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara katılacak engeli-sağlık sorunu bulunan adaylara sınav başvuru işlemlerinde kolaylık sağlandı. Konuyla ilgili ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Engelli adaylar, sağlık raporları ile rapor içeriklerine uygun sınav uygulama taleplerini (okuyucu ve-veya işaretleyici yardımı, araç-gereçle sınava alınma, büyük punto basılı soru kitapçığı vb.) başvuru merkezlerine gitmeden ve Başkanlığımıza rapor-belge göndermeden, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden 4 Şubat 2025 tarihinden itibaren elektronik ortamda yapabilecekler. Adayların engel-sağlık durum bilgilerini ve sınav uygulama taleplerini https://ais.osym.gov.tr adresinden Başkanlığımıza iletebilmeleri için sağlık raporlarında yer alan verilerinin Sağlık Bakanlığı’nın ilgili sistemlerinde dijital olarak bulunması, e-rapor sisteminde kayıtlı olması (Barkodlu-Karekodlu) ve kayıtlı rapordaki tanı ile engel oranlarının uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. ?Adayların bu hizmeti kullanabilmesi için 20 Ocak 2025 tarihinden itibaren kullanıma açılan ve AİS (https://ais.osym.gov.tr) profillerinde yer alan E-Rapor Bilgilerim sekmesi üzerinden sağlık raporlarının (Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu-Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu-Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu-Durum Bildirir Sağlık Raporuna) geçerlilik süresini, hastalık tanılarını ve varsa engel oranlarını kontrol etmeleri, hastalık tanı ve engel oranlarını görüntüleyemeyenlerin raporlarını aldıkları hastanelere başvurarak raporlarındaki bilgilerin dijital ortama aktarılması talebinde bulunmaları muhtemel aksaklıkların önüne geçecektir."
Eskişehir ANADOLUSEM’den ulusal ölçekte İSG eğitimleri için yeni dönem başlıyor Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ANADOLUSEM), iş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekilleri için düzenlediği eğitimlerle ulusal ölçekte yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. 10 yılı aşkın süredir başarıyla sürdürülen “İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim Programı” kapsamında bugüne kadar 200 binden fazla kişi eğitim alarak belgelendirme sürecini tamamladı. 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6. maddesi, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde İSG hizmetlerini işverenlerin veya vekillerinin kendilerinin yürütebilmesine imkan tanıyor. Bu hizmeti üstlenmek isteyenlerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği yapan kurumdan eğitim alarak belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. ANADOLUSEM belirlenen kapsamdaki İSG eğitimlerini yürütmek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirildi. Eğitimler için kayıtlar 3 Şubat’ta başlıyor ANADOLUSEM Müdürü Prof. Dr. Sezgin Açıkalın, yasal zorunluluk kapsamında eğitim alarak belgelendirme yapması gereken işverenlere yönelik düzenlenecek eğitim programı hakkında şu bilgileri verdi: “ANADOLUSEM’in düzenlediği işveren veya işveren vekilleri için iş sağlığı ve güvenliği eğitim programının ders içeriklerini güncel mevzuata göre yeniliyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız ders kitabımızı ve diğer öğrenme malzemelerimizi güncel gelişmelere ve mevzuata göre yenileyerek öğrencilerimizin karşısına zengin içeriklerle çıkmaya hazırlanıyoruz. Program kayıtları 3 Şubat 2025’te başlayacak ve 28 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Programa katılmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş olmaları yeterli. Herhangi bir diploma şartı aranmayan eğitimlere başvurular, https://esertifika.anadolu.edu.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Eğitim sonunda başarılı olan katılımcılar, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi’ almaya hak kazanacak. Bu belgeyle işverenler veya vekillerinin İSG-KÂTİP sistemine elektronik kayıtları yapılacak. Bu kişiler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini profesyonel desteğe ihtiyaç duymadan kendileri yürütebilecek. Öğrencilerimizi bütün aşamalarda SMS ve e-posta yoluyla bilgilendireceğiz. Sürekli Eğitim Merkezimiz, yalnızca İSG alanında değil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TAB Gıda Grubu gibi kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla yaptığı iş birliği sayesinde bireylerin ve kurumların hizmet içi eğitim ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye devam ediyor."