KÜLTÜR SANAT - 02 Ocak 2025 Perşembe 09:03

Giresun’da Tamzara dokuması kadın istihdamını arttırıyor

A
A
A
Giresun’da Tamzara dokuması kadın istihdamını arttırıyor

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin Tamzara mahallesinde bir zamanlar unutulmaya yüz tutan Tamzara dokuması, Kadınlar Dokuyor Kooperatifi ile yeniden hayat buldu. 1800’lü yıllardan itibaren her evde dokunan bu el sanatı, şimdi ilçede kadınlarının aile ekonomilerine katkı sağlamalarına olanak tanıyor.


Kooperatif Başkan Yardımcısı Nurgül Kuru, Tamzara dokumasının geçmişte İran, Suriye ve Mısır’a kadar ihraç edildiğini belirtti. 1989’da üretimin sona erdiğini ve Giresun Üniversitesi’nin “Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi” ile tekrar dokunmaya başlandığını ifade etti.


2019’da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan Tamzara dokuması, Kadınlar Dokuyor Projesi sayesinde marka haline geldi. Kooperatif, şal ve çanta üretiminin ardından gömlek ve kravat da üretmeye başladı. Renk seçenekleriyle aynı gün içinde dokunabilen kumaşlar, kooperatifin atölyesinde satışa sunuluyor.



Giresun’da Tamzara dokuması kadın istihdamını arttırıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt Termal Kür ve Tedavi Merkezi yeniden hizmete giriyor Esenyurt’ta, 6 yıldır atıl durumda bırakılan Atatürk Mahallesi Termal Tedavi ve Kür Merkezi, Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un özverili çalışmaları sayesinde haziran ayında tekrar hizmete giriyor. Binlerce vatandaşın faydalandığı bu önemli tesis, yapılan kapsamlı tadilatlarla eski halinden çok daha iyi bir şekilde halkın kullanımına sunulacak. Esenyurt Termal Tedavi ve Kür Merkezi, 2020 yılında önceki yönetim tarafından başlatılan tadilat çalışmaları nedeniyle kapanmıştı. Ancak 6 yıl boyunca tamamlanamayan tadilatlar ve bakım eksiklikleri, tesisi kullanılmaz hale getirdi. Belediye Başkan Vekili Can Aksoy, göreve gelir gelmez bu soruna el atarak tesisi yeniden faaliyete geçirmek için hızla çalışmalar başlattı. Yenilenen saunalar, tuz odaları, havuzlar ve havalandırma sistemleriyle tesiste önemli iyileştirmeler yapıldı. Aksoy, "Bu tesis, halkın vergileriyle yapılmış bir yatırım. Çürümeye terk edilmesine göz yumamazdık. Şimdi Esenyurtluların ve Marmara Bölgesi’nden gelen vatandaşların daha iyi şartlarda hizmet almasını sağlayacağız" dedi. Tadilat çalışmalarının tamamlanmaması, milyonlarca lira kamu zararı oluşturdu Eski yönetimin başlattığı tadilat çalışmalarının tamamlanmaması, kamu bütçesine büyük zarar verdi. 6 yıl boyunca tesisin kullanılabilir alanları bakımsızlıktan zarar gördü, kazan dairesi ve su kuyuları çürüdü. Kamu kaynaklarından milyonlarca lira harcanmasına rağmen, tesisin hiçbir bölümü işlevsel hale getirilememesi hem israfa hem de vatandaşların mağdur olmasına neden oldu. Vatandaşlar tesisin yeniden açılmasından memnun Tesisin yeniden açılacak olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Gülten Gün, daha önce tedavi amacıyla sıklıkla geldiği tesisi çok özlediğini belirterek, "6 yıldır kapalıydı. Tedavilerim hep yarım kaldı. Şimdi açılacağını duyduğumda çok sevindim. Belediye Başkanımıza teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. Veysel Köksal ise, "Burası aslında büyük bir güzellikti. Ancak yapılan tadilatlar küçük bakımlarla halledilebilirdi. Şimdi yeniden açılacak olması çok sevindirici" dedi.
Eskişehir Rektör Adıgüzel Endonezya’da akademik iş birliği ziyaretlerinde bulundu Maarif Vakfı tarafından düzenlenen ve 21 Türk üniversitesinin katılımıyla gerçekleşen "Endonezya Türk Üniversiteleri Eğitim Fuarı" kapsamında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Endonezya’da çeşitli akademik temaslarda bulundu. Ziyaret programı kapsamında Rektör Prof. Dr. Adıgüzel ve Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Zekiye Doğan; Bhayangkara, Pancasila, Paramadina ve Gunadarma üniversitelerini ziyaret etti. Üniversitelerin rektörleri ve uluslararası birimleriyle gerçekleştirilen görüşmelerde, akademik iş birlikleri ve öğrenci değişim programları gibi konular ele alındı. Ziyaretler sonucunda Anadolu Üniversitesi ile University of Bhayangkara Jakarta Raya ve Pancasila Üniversitesi arasında iki ayrı İş Birliği Protokolü imzalandı. Ayrıca, Paramadina Üniversitesi ile de MoU imzalanması konusunda mutabakata varıldı. Halihazırda akademik iş birliği anlaşması bulunan Gunadarma Üniversitesi ile de ortak projeler, bilimsel araştırmalar ve öğrenci değişim programları gibi alanlarda iş birliklerinin başlatılması kararlaştırıldı. İmzalanan anlaşmalar ise akademik faaliyetler, ortak projeler, bilimsel araştırmalar ve öğrenci değişim programları başta olmak üzere pek çok alanda iş birliğini kapsıyor. Bu girişimler, Anadolu Üniversitesi’nin uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda küresel düzeyde tanınırlığını artırma hedefinin somut adımları arasında yer alıyor.