ÇEVRE - 12 Kasım 2024 Salı 15:03

Gaziantep Büyükşehir, çevreci yatırımlarıyla geleceğin kentini şekillendiriyor

A
A
A
Gaziantep Büyükşehir, çevreci yatırımlarıyla geleceğin kentini şekillendiriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çevreci projeleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla geleceğe daha yaşanabilir bir kent bırakmayı amaçlıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından “Yeşil Şehir” ilan edilen Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi yenilikçi projeleriyle dikkat çekiyor. Yenilenebilir kaynaklardan tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefleyen belediye, çevreci yatırımlarıyla Gaziantep’i sürdürülebilir bir geleceğe taşıyor.


“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” kapsamında 2017 yılında imzalanan Başkanlar Akdi ile Gaziantep, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en az yüzde 80 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan 52 projeden yüzde 80’i hayata geçirilmiş durumdadır.


Güneşten güç alan bir şehir: 45 bin megavatlık üretim hedefi


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Deredüzü, Doğanca ve Köksalan Mahallelerinde projelendirdiği 27 megavatlık Güneş Enerji Santrali’nin inşaatını sürdürüyor. Projenin 11 megavatlık kısmı Deredüzü Mahallesi’nde hizmete girdi. Proje tamamlandığında yılda 45 bin 900 megavat elektrik üretilmesi ve yaklaşık 22 bin 574 ton karbon salınımının engellenmesi hedefleniyor.


Mekanik Biyolojik Ayrıştırma tesisi


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğiyle Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günlük 300 ton katı atık işleyerek yaklaşık 1 ton geri dönüşüm atığı ayrıştırıyor. Tesis, depo sahasının ömrünü yüzde 10’a kadar uzatırken yılda 9 bin 309 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı sağlıyor.


Metan gazından tarıma


Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen metan gazından elde edilen elektrikle ısıtılan çilek serası, topraksız tarım teknikleriyle üretim yapıyor. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen çilekler, özel LED aydınlatmalarla fotosentez süresi artırılarak yıllık 5 ila 8 ton arasında üretiliyor. Sıfır atık projelerinin başarılı bir örneği olan çilek serası, çevre dostu yaklaşımıyla dikkat çekiyor.


Atıktan enerji ve gübre üretimi


Oğuzeli ilçesinde kurulan Biyogaz Enerji Santrali, hayvansal atıkları anaerobik ortamda çürüterek biyogaz elde ediyor. Tesiste işlenen metansızlaştırılmış organik materyaller gübre olarak değerlendiriliyor. 2018’den bu yana 20 bin 225 MW elektrik üreten tesis, toplamda bin 133 ton karbon salınımını engelledi ve 50 bin ton katı atık bertaraf etti. Ayrıca günlük 300 ton atıktan yıllık 7 GWh elektrik enerjisi ve çevre dostu organik gübre üretimi sağlanıyor.


Ulaşımda bir devrim: Hidrojenle çalışan otobüsler geliyor


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de hidrojenle çalışan otobüsleri ilk kullanan belediye olmaya hazırlanıyor. Egzozdan yalnızca su buharı çıkaran sıfır emisyonlu bu çevreci otobüsler, bir depo hidrojenle 500 kilometre yol katediyor. Hidrojen yakıtı, Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu güneş enerji santrallerinden sağlanan enerjiyle üretilecek ve depolanacak.


Türkiye’nin en gelişmiş arıtma tesisi


Nizip ilçesinin hem evsel hem de endüstriyel atık sularını temizleyen Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 37 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesiyle hizmet veriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yapılan bu modern tesis, 2050 yılına kadar ilçenin tüm atık su temizliğini sağlamayı hedefliyor.



Gaziantep Büyükşehir, çevreci yatırımlarıyla geleceğin kentini şekillendiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te otopark doluluk oranı yüzde 43 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Kasım Ayı Dönem Toplantısı’nın 2’inci Birleşimi Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur başkanlığında toplandı. Uğur yaptığı açıklamada yapılan çalışmalarla otoparklarda doluluk oranının yüzde 43 olduğu belirlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan birleşimde, görüşülen konular arasında yer alan otopark ve parkomatları ilgilendiren madde hakkında açıklamada bulunan Başkan Vekili Halil Uğur, otopark sıkıntısının şehrin gündeminden çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir birim kurduğu ve çalışma yürüttüğünü dile getirerek, otopark yapımına devam edildiğini aktardı. Büyükşehir belediyesi otoparkları ve Parkomatı GAZİULAŞ işletecek Madde kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne ait otopark ve yol kenarı araç park alanlarını kapsayan parkomatların işletmesinin kurum iştiraki olan GAZİULAŞ tarafından yapılması kararlaştırıldı. "Uygun olan her alanı inceleyip otopark yapmaya devam ediyoruz" Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur yaptığı açıklamada ihtiyaç doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Otoparklar için özel bir birim ve koordinatörlük kurduk. Gerek şehrimizde yaşayan gerekse şehir dışından gelen vatandaşlarımızın otoparkla ilgili sıkıntıları gündemden çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Şu anda yapmış olduğumuz çalışmada tüm Gaziantep genelinde otoparklarda doluluk oranımız yüzde 43’lerde. Otoparkla ilgili bazen sıkıntılar dile getiriliyor. Biz yine burada bulduğumuz otopark yapabileceğimiz her alanı ilgili daire başkanlığımızla inceleyip otopark yapmaya devam ediyoruz. Şehir sonuçta büyüyor, genişliyor binlerce turist geliyor her gün” diye konuştu.
Bursa Mudanya havuzu kışa hazırlanıyor Mudanya’da sadece yaz aylarında kullanılabilen yüzme havuzunun üstü kapatılıyor. Çalışmaları yılbaşına kadar tamamlanmayı planladıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya Yüzme Havuzu’nun üstünün kapatılmasıyla yaz-kış hizmet vereceğini söyledi. Mudanya Belediyesi sadece yaz aylarında hizmet verilen yüzme havuzunun üstünün kapatılması için çalışmalara başladı. Yılbaşından itibaren havuz dört mevsim kullanılabilecek. Çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Üstü kapalı olmadığı için havuzumuzu sadece yaz aylarında kullanabiliyorduk. Sporcularımızın 12 ay boyunca spor yapabilmeleri için havuzun üstünün kapatılması ile ilgili proje geliştirdik. İhalemizi yaptık. Sözleşmemizi imzaladık. Önümüzdeki hafta imalatına başlıyoruz. Aralık ayı başına kadar havuzun üzeri kapanacak. Isıtma tesisatlarını da yapacağız. Böylelikle 12 ay kullanılabilen, herkesin faydalanabildiği, daha verimli bir tesis haline gelecek” dedi. Tesisin maliyeti hakkında da konuşan Dalgıç, “Sürekli denize bakıp o mevsimin gelmesini beklemektense biz mevsimi geçlerimize, sporcularımıza getiriyoruz. Yazın açılıp, kışın tekrar kapatılabilecek portatif bir sistem yapıyoruz. O yüzden inşa süresi çok uzun sürmeyecek. Yaklaşık bir buçuk ay içerisinde tamamlanacağını öngörüyoruz. Büyük bir kısmı şu anda atölye ortamında hazırlanıyor. Burada sadece montajı yapılacak. Kaynaklarımızı da iyi kullanmak için ince eleyip sık dokuduk. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak. Böyle bir iş için oldukça ekonomik bir çözüm" ifadelerini kullandı. Su sporları için önemli bir tesis Bir sahil kenti olarak su sporlarına büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Deniz Dalgıç, “Kadın sutopu takımı kuracağız. Bununla ilgili federasyon nezdinde girişimlerimizi yaptık. Hem su topu, hem de yüzme gibi branşlarda gençlerimiz faaliyet gösterecek. Gençlerimizin ufkunu açmak, vizyonunu genişletmek açısından çok önemli diye düşünüyorum” dedi. Mütareke etkinlikleri kapsamında düzenledikleri Türkiye Triatlon Şampiyonası finallerinin de büyük ilgi uyandırdığını belirten Dalgıç, “Önümüzdeki sene yeniden düzenleyeceğimiz Mudanya Triatlonu’na sporcularımızın hazırlanması gerekiyor. O nedenle kışın da yüzebilmeleri ve hazırlıklarını sürdürebilmeleri açısından havuzumuzun üstünün kapatılması çok önemli olacak” diye konuştu.