GÜNDEM - 11 Ocak 2025 Cumartesi 09:52

70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

A
A
A
70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

Gaziantep’te yaşayan 70 yaşındaki Fatma Cin, Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından biri olan ve “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış işlemesini severek işliyor. Cin’in emekle yaptığı Antep işi nakışların fiyatları ise bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye kadar çıkıyor.


Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından biri olan ve “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış, sabır, emek ve ustalık isteyen bir sanat dalı olarak geçmişten günümüze değerini koruyor. Yüzyıllar önce kırsal kesimde yaşayan genç kızların çeyizlerini süslemek amacıyla ortaya çıkan bu nakış sanatı, ipek, krep veya keten kumaşların tel tel çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle hazır hale getiriliyor.


Bugün de çeyizlerin vazgeçilmezi olan Antep işi ürünlerin fiyatları bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. Antep işi nakışlar, salon ve yatak odası takımlarından havlu kenarlarına, mevlitlerde kullanılan başörtülerine kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Özellikle çeyiz hazırlığında olan genç kızlar için büyük bir önem taşıyan bu el emeği göz nuru ürünler, zamana meydan okuyarak kültürel bir miras olarak varlığını sürdürüyor. Şahinbey Belediyesine bağlı Bostancı mektebi Kültür Evi’nde 57 yıldır işini aşkla yapan Fatma Cin, genç kızların çeyizlerini severek işleyip satıyor.



“Genç kızların çeyizlerinin önemli bir parçası”


Antep işi nakışları severek işlediğini söyleyen usta Fatma Cin, “13 yaşında başladım bu mesleğe. Yapan bir arkadaşımın eline bakarak ben de yapmaya çalıştım. Meslek için eleman yetiştirdim. Bu güzel bir meslek. Antep işi nakışlar hiçbir zaman unutulmaz. Antep işi nakış iğneyle kuyu kazmak gibidir. Zahmetli bir iştir. Emek isteyen bir sanat. Genç kızların çeyizlerinin önemli bir parçası. Nakış işlerken her şeyi unutuyorum” dedi.



“Nakışları bin TL ile 200 bin TL arasında satıyoruz”


Nakışların büyük bir emekle yapıldığını anlatan usta Cin, “Hem kafamı rahatlatıyor hem de ekonomime katkı sağlıyor. Ev ekonomime iyi gelir sağlıyor. Bu meslek bana para kazandırıyor. Yaptığımız nakışları bin TL ile 200 bin TL arasında satıyoruz” diye konuştu.



70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’teki tezgah kavgasının detayları ortaya çıktı... Kavga anı kamerada Fatih’te çıkan tezgah kavgasında seyyar satıcının öldürüldüğü olayın detayları ve kavga anının cep telefonu kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Fatih’te kıraathane işletmecileri ile seyyar satıcı arasında çıkan tezgah kavgasında seyyar satıcı vurularak hayatını kaybetmişti. Emniyetten yapılan açıklama ve ortaya çıkan cep telefonu görüntüleri sonucu olayla ilgili detaylar netleşti. Olay saat 11.30 saatlerinde Fatih Ayvansaray Mahallesi Esnaf Loncası Sokak’ta meydana gelmişti. Çukur dizisinin çekildiği kahvehanenin işletmeciliğini yapan trans birey olan 44 yaşındaki T.S.K. aynı sokakta tespih satan 34 yaşındaki seyyar satıcı Ercan Çali’yi (34) silahıyla ateş açarak öldürdü. Hayatını kaybeden Ercan Çali’nin daha önceden çeşitli suçlardan 22 adet suç kaydı olduğu tespit edildi. T.S.K.’nın Ercan Çali’’yi silahıyla vurduğu anlar sonradan ortaya çıkan cep telefonu görüntülerine de yansıdı. T.S.K. kendisine yapılan sorgulamada, aynı adreste kahvehane çalışanı olduğunu, seyyar satıcılık yapan maktul şahıs ile daha önceden de kahvehaneye gelen müşterilere tespih satmaya çalıştığı için aralarında sürekli tartışma yaşandığını, olay günü ise yine kavga ettikleri esnada tabancayı şahsa doğrultarak ateş ettiğini ifade etti. T.S.K. suç aleti silahı B.U.’ya verdiği, B.U.’nun da silahı arkadaşı G.Ş.’nin evinde sakladığı tespit edildi. Evde yapılan aramalarda 2 adet tabanca ele geçirilirken, G.Ş. ve B.U. emniyet ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Konu ile ilgili olarak “kasten öldürme” suçundan tahkikat işlemleri devam ettiği açıklandı.