Günlük 150-200 liraya çalıştıracak eleman bulamıyorlar
A
A
A
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
1
Türkiye’nin gastronomi alanında en önemli kentlerinden olan Adana’da başta kebapçı ve dönerciler olmak üzere birçok işletmede eleman sıkıntısı yaşanıyor. Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay ADANA (İHA)
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
2
Pandemi döneminde birçok eleman sektör değiştirdiği için şu anda kebap ve dönerciler günlük 150-200 lira yevmiye verip sigortasını da yaparak çalıştıracak garson, komi, bulaşıkçı, usta ve kurye bulamıyor.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
3
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, pandemi döneminde elemanların sektör değiştiğini söyleyerek, “Pandeminin ilk döneminden bu yana yiyecek-içecek sektöründe yüzde 70’lik iş gücü kaybı yaşandı.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
4
Bu iş gücü kaybının ciroya ve personele etkisi oldu. Örneğin 5 kişi çalışan tezgah 2 usta çalışmaya devam etti. 3 usta ise ya sektör değişti ya da ücretsiz izinle tolere edildi. Ustalarımız artık sektör değiştirmeye başladı. Kimisi telefoncu, kimisi de Rent A Car işletmeye başladı. Bu da ustalarımızın iş hayatından kopmasına neden oldu” diye konuştu.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
5
Günlük 150-200 lira arasında para vermelerine rağmen eleman bulmada sıkıntı yaşadıklarını belirten Serttaş, “En son yaz ayındaki açılmalarda ise turizm sektöründeki canlılık nedeniyle elemanların çoğu turizm sektörüne kaymaya başladı.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
6
Tüm Türkiye’de ciddi bir usta ve işçi sıkıntısı yaşadık. Şu anda ortalama 150-160 liraya çalıştırdığımız personel 200-220 liraya çalışıyor.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
7
Paket döneminde ise paketçilerde ciddi bir sıkıntı yaşadık. İnşallah turizm döneminden sonra personel sayısında rahatlayacağız diye düşünüyoruz” dedi.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
8
Tavuk dönerci Mehmet İkram Taş ise dolgun maaşa rağmen kimsenin henüz başvuru yapmadıklarını belirterek, “Gerçekten eleman bulmada sıkıntı yaşıyoruz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
9
Eskiden eleman bolluğu vardı son zamanlarda yemek sektöründe eleman bulamıyoruz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
10
Çalışan arkadaşlarımıza 150-200 lira arasında yevmiye veriyoruz. Sigortasını yapıyoruz ve yeme-içme de bize ait olmasına rağmen personel bulamıyoruz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
11
‘Türkiye’de iş yok’ deniyor ama biz işçi bulamıyoruz. İnsanlar ‘İş yok, iş yok’ diyor ama yemek sektöründe herkes personel arıyor.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
12
Bunun içerisinde garson, komi, bulaşıkçı, usta ve kurye arıyoruz. Ciddi paralar vermemize rağmen işçi bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.