EĞİTİM - 08 Ocak 2025 Çarşamba 15:01

Eğitim Fakültesi’nden Dünya Braille Günü’ne özel etkinlik

A
A
A
Eğitim Fakültesi’nden Dünya Braille Günü’ne özel etkinlik

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen ’’4 Ocak Dünya Braille Günü Farkındalık Etkinliği/ Görme Yetersizliği ile Yaşamak’’ paneli gerçekleştirildi.


Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Handan Deveci, panelde “Görme engelli bireylerin yaşamlarındaki hikayelerini onlardan dinlemek üzere bugün toplandık. Fakültemizde ‘Braille Okuma-Yazma’ dersi ile görme yetersizliği yaşayan öğrencilerimize Braille Alfabesi eğitimi vermekteyiz" şeklinde konuştu.



“Bireyin eğitime erişim hakkının önemini vurgulamak üzere toplandık”


Açılış konuşmasını yapan Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Ergenekon ise verilen eğitimle ilgili olarak şunları söyledi: “’4 Ocak Dünya Braille Günü bireyin eğitime erişim hakkının önemini vurgulamak için düzenlenen bir farkındalık günü. Görme engelli kişiler, sayfa üzerindeki küçük kabarıklıklara parmak uçlarıyla dokunarak hisseder. Bu şekilde küçük noktacıkları harf ve rakamlar olarak yorumlar. 1984 yılında kurulan Dünya Körler Derneği 2009 yılında Braille Alfabesini hayata geçiren Louis Braille’i anmak için etkinlikler düzenlemeye başlıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 2019 yılında 4 Ocak’ı Dünya Braille Günü olarak ilan etti.”


Moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Ramazan Karataş’ın yaptığı panelde Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Öğretmeni Nuri Koçak, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Kübra Say ve Güliz Çakar görme yetersizliğine sahip olan bireylerin deneyimlerini ve bağımsız yaşam mücadelelerini katılımcılarla paylaştı. Panel sonunda, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Handan Deveci ve Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Ergenekon tarafından Nuri Koçak, Kübra Say ve Güliz Çakar’a teşekkür belgesi takdim edildi. Panele Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Öğretmeni Nuri Koçak, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencileri Kübra Say ve Güliz Çakar’in konuşmacı olduğu panele Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Handan Deveci, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Ergenekon ile çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katılım sağladı.



Eğitim Fakültesi’nden Dünya Braille Günü’ne özel etkinlik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yenikapı Yalı İhsan Zini Camii’nin temeli atıldı Fatih Yenikapı’da inşa edilen Yalı İhsan Zini Camii’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Programda konuşan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Yapılan bütün camiler, bağışçılarımızın kendi bağışları ile yapılıyor” dedi. Fatih Belediyesi ile İhsan Zini Sosyal Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğinde Yenikapı’da inşa edilen Yalı İhsan Zini Camii’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, İhsan Zini Sosyal Eğitim ve Kültür Vakfı üyeleri ve mahalleli katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda vakıf yöneticileri İhsan Zini ve Hakan Zini birer konuşma yaptı. Ardından konuşan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “1453’ten 110 yıl önce bu karşı taraflar, ecdadımızın yönetimi altındaydı. Topkapı, Zeytinburnu itibariyle o genelde de ecdadımız vardı. Fatih, fethin müjdelenen yeri. Ecdadımız bu topraklarda kaldığı yüzyıllar içerisinde eserler bırakmış. Belediye başkanı olunca bazı sırlar gördüm” dedi. Başkan Turan, “Bu ufacık alanda 400’e yakın cami var onlarca medrese var. Fatih’te 12 bin tane kültürel eser var. Allah İhsan Amca’dan razı olsun. Biz bu ihya camileri yaparken şu ana kadar hiçbir camiyi kamu parasıyla yapmıyoruz. Yapılan bütün camiler, bağışçılarımızın kendi bağışları ile yapılıyor. Bunu önemli bir hayır olarak görüyoruz. Hayırsever İhsan Amcamızı değerli evladını ve ailesine teşekkür ediyoruz” dedi. Caminin inşaatının bu yıl içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.
Samsun Karacan: “Vatandaşlarımızın sağlığa daha kolay ve doğru şekilde ulaşması için çalışıyoruz” Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, meslek olarak hem vatandaşların sağlığa daha kolay ve doğru şekilde ulaşması hem de eczacılık mesleğinin hak ettiği değeri görmesi için çalıştıklarını söyledi. "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla oda binasında basın mensupları ile bir araya gelen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczacıların problemleri ve taleplerinden bahsetti. Eczacıların görevinin sadece ilaç satmak olmadığına değinen Başkan Karacan, “Samsun Eczacılar Odası olarak, hem vatandaşlarımızın sağlığa daha kolay ve doğru şekilde ulaşması hem de eczacılık mesleğinin hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz. Eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerimizle topluma katkı sağlamak en önemli hedeflerimizden biri. Hayat güzel devam ederken bizlerin mutfağa geçip bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bizim de eczacılar olarak kendi mutfağımız olan laboratuvarlarımıza geçip ilaç yapmamız ve yeni nesillere bunu aktarmamız gerekiyor. Bu topraklarda bin yıldır sağlık hizmeti veriliyor. Anadolu, dünyada sağlığın beşiği olarak görülüyor. Biz de oda olarak geçmişten geleceğe beşik görevini üstlenelim istedik. Bu nedenle eczacılarımızdan materyaller toplayarak Müze Eczane oluşturduk. Türkiye’de de ilk olan müzeyi daha da büyüterek, genç meslektaşlarımıza yapabilecekleri daha çok şey olduğunu göstermek isteriz. Buna ek olarak Türkiye’de ilk olan ’Konteyner Eczane’ yaptık. Konteyner Eczane’de bir eczanede olması gereken her şey fiziksel olarak mevcut. Bu yaptığımız projeler uluslararası alanda da ödül aldı” dedi. Basın mensupları, toplantının ardından müzeyi ve seyyar eczaneyi inceledi.