GÜNDEM - 22 Ocak 2025 Çarşamba 10:17

Babasından öğrendiği pideciliği 35 yıldır geleneksel usullerle sürdürüyor

A
A
A
Babasından öğrendiği pideciliği 35 yıldır geleneksel usullerle sürdürüyor

Eskişehir’de 35 yıldır pidecilikle uğraşan Muhittin Çubuk, babasından öğrendiği ve severek yaptığı mesleğine geleneksel yöntemlerle devam ediyor.


Babasının Gaziantep’te fırıncı olarak yetişip Eskişehir’e geldiğini ve pideciliği baba mesleği olarak devam ettirdiklerini dile getiren Muhittin Çubuk, Eskişehir’de ise 35 senedir faaliyette olduklarını aktardı. Özellikle pideciliğin usta-çırak ilişkisine dayanan geleneksel bir meslek olduğunu ifade eden Çubuk, meslekte yetişmenin önemini de ayrıca dile getirdi. Eskişehir’de çok sayıda lokanta olduğunu ve bunun, gıda kalitesinin düşmesindeki en önemli sebep olduğunu aktaran Çubuk, gıda sahteciliği yapan firmalara yönelik eleştirilerini dile getirdi. Bununla birlikte Çubuk, yeni nesil doğalgazlı fırınlarla geleneksel usul odun ateşli fırınlar arasındaki lezzet farkına dikkat çekerek, iyi bir pidenin kesinlikle odun ateşinde pişmesi gerektiğinin altını çizdi.



Şehir bu kadar çok lokantayı kaldırmıyor, bu yüzden kalite düşüyor


Çubuk, son zamanlarda artan gıda sahteciliği ile özellikle et ve şarküteri ürünlerinde birçok hileyle karşılaşıldığını dile getirerek, "Biz elimizden geldiği kadar düzgün çalışıyoruz ama biliyorsunuz Eskişehir’de aşırı derecede lokanta mevcut. Mesela Bağlar’da her iki dükkandan bir tanesi lokanta ve gıda üzerine ama şehir artık bunu kaldırmıyor. Bu yüzden de kalite düşüyor. Şu şartlarda ve şu gündemde düzgün ve dört dörtlük çalışırsan anca kendini geçindirirsin" dedi.



Doğalgazlı fırınlar odun ateşi lezzetinin yerini tutmuyor


Bazı lokantaların pide ve lahmacun pişirirken doğalgazlı fırın kullandıklarını belirten Çubuk, bu noktada odun ateşiyle arasında kesinlikle bir lezzet farkının ortaya çıktığına değindi. Gıdada sahteciliğin sektörü de olumsuz etkilediğinden bahseden Çubuk, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:


"Doğalgazla odun çok farklı. Mesela meşe odununda pişen bir ürünle doğalgazlı fırında pişen ürün arasında fark yok gibi gelir ama kesinlikle var. Bunu sıcakken anlayamazsınız, ancak soğuyunca ortaya çıkar. Mesela bir de çoğu arkadaş hamuru makinede açıyor ve maya kullanmıyorlar. Makineyle açılıp maya koyulmadığı için sıcakken bir sıkıntı yok ama soğuduğu zaman kaba tabirle kayış gibi oluyor maalesef" ifadelerini kullandı. Et ürünleriyle alakalı son zamanlarda çıkan söylentilere değinen Çubuk, "Duyduğumuz şeyler hiç hoş değil, gerçekten mide bulandırıcı. Türkiye’nin en büyük iki tane sucuk firmasında kesinlikle dana eti değil domuz eti çıktı. Zaten şu son 3-4 aydır var olan ekonomik şartlar ve gündeme gelen bu tür olaylar sektörümüzü ve işlerimizi kesinlikle olumsuz etkiledi."



"Yalnız pidecilikte değil, her meslekte küçükten yetişen esnaf sıkıntısı var"


Son olarak en son 15 yıl önce meslek için birilerini yetiştirdiğini dile getiren Çubuk, baba mesleği olarak öğrendiği pideciliği kendi oğluna öğretme noktasında da sıkıntılar yaşadığına değindi. Çubuk, meslekteki usta-çırak ilişkisinin zayıflaması ve sektöre yeni insanlar kazandıramamakla ilgili düşüncelerini ise şu sözlerle aktardı:


"2010’dan beri kesinlikle eleman yetiştiremedim. Kendi oğlumu bile yetiştiremiyorum. Sadece bizim meslekte de değil, ufak esnaf olarak hangi camiaya giderseniz gidin aynı sıkıntı var."



Babasından öğrendiği pideciliği 35 yıldır geleneksel usullerle sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa U11 Manisa Cup şampiyonu Turgutlu’dan Manisa’da deplasmanlı olarak düzenlenen U11 Manisa Cup Futbol Turnuvası, final müsabakalarının ardından sona erdi. Turgutlu Gençordu’nun ilk sırada yer aldığı turnuvayı, Salihli Anka ikinci, Şehitler Spor Kulübü üçüncü, Gölmarmaraspor ise dördüncü sırada tamamladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri, Yunusemre Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen final müsabakaları sonrasında dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları takdim edildi. Manisa’da 21 takımın katılımıyla deplasmanlı olarak gerçekleştirilen U11 Manisa Cup Futbol Turnuvası sona erdi. Lig maçlarının ardından son 16’ya kalan takımlar, final müsabakalarında karşı karşıya geldi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri, Yunusemre Belediyesi’nin ev sahipliğinde Muradiye Tuncay Erkan Stadı’nda gerçekleştirilen final müsabakaları sonrasında dereceye giren takımlar belli oldu. Turgutlu Gençordu’nun ilk sırada yer aldığı turnuvayı, Salihli Anka ikinci, Şehitler Spor Kulübü üçüncü, Gölmarmaraspor ise dördüncü sırada tamamladı. Ödüllerine kavuşan minik sporcular büyük sevinç yaşadı Turnuvanın sonunda ödül töreni gerçekleştirildi. Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gürtunca, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Gençlik Spor Şube Müdürü Müjde Günderen, Yunusemre Belediyespor Başkanı Bülent Kanik ve Yunusemre Belediyespor Futbol Altyapı Koordinatörü Ünal Taşçı, kupa ve madalyaları minik sporculara takdim etti. Başarı elde eden ve ödüllerine kavuşan minik sporcular büyük sevinç yaşadı.
Van Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde mesai sonrası poliklinik hizmeti Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamak amacıyla mesai sonrası poliklinik hizmeti sunmaya başladı. Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, yeni uygulama kapsamında hafta içi her gün 16.00 ile 22.00 saatleri arasında 14 poliklinikte hizmet veriyor. Bu uygulama, özellikle çalışan bireyler ve gündüz saatlerinde sağlık hizmetine erişemeyen vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Randevular, Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabiliyor. Bu hizmet, hasta yoğunluğunu azaltmayı ve vatandaşların tedavi süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Konuya ilişkin konuşan Merkez Başhekimi Dt. Mehmet Aktaş, son 2 ay içerisinde 40’a yakın diş hekimi ataması yapıldığını hatırlattı. Atamalarla birlikte merkezde mesai sonrası polikliniklerine geçtiklerini ifade eden Başhekim Aktaş, “Vardiya polikliniklerimiz 16.00 ile 22.00 saatleri arasında 14 poliklinikte hizmet vermektedir. Kanal tedavisi, dolgu, diş taşı temizliği, protez gibi tüm işlemler yine bu polikliniklerimizde yapılmaktadır. Hastalarımızın, randevularını MHRS sistemi üzerinden alıp gelmeleri oldukça önemli. Randevusuz polikliniklerimizde diş temizliği ve dolgu gibi hizmetler veremiyoruz. Çünkü işlemlerimizin çoğu girişimsel olup, anestezi uygulanmasını gerektiriyor ve uyuşma süresini beklemek zaman alıyor. Bu nedenle hastalarımızın randevularına zamanında gelmesi bizim için çok önemlidir” dedi.
Manisa Turgutlu ÇKSM’lerinde kış dönemi 2. etap kayıtları başladı Turgutlu Belediyesinin Mustafa Kemal ve Albayrak Mahallelerinde hizmet veren Çocuk Kültür Sanat Merkezlerinde kış döneminin ikinci etabı için kayıtlar başladı. Merkezlerde, çocuklar eğitimden sanata, spordan sosyal gelişime kadar pek çok alanda destekleniyor. Turgutlu Belediyesinin toplumsal eşitlik sağlama, her çocuğun temel eğitim ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen aynı zamanda imza projelerinden biri olan Çocuk Kültür Sanat Merkezleri’nde kış dönemi heyecanı yaşanıyor. 3-5 yaş grubundaki çocuklara yönelik olan Çocuk Kültür Sanat Merkezlerinde, okul öncesi eğitimin yanı sıra spor, müzik, resim, drama, el sanatları ve cimnastik gibi çeşitli kurslar sunuluyor. Çocukların hem eğitici hem de eğlenceli bir ortamda vakit geçirdiği merkezlerde, Türkiye’de bir ilk olan okul öncesi eğitim ile birlikte ücretsiz üç öğün beslenme imkanı da sağlanıyor. Ön kayıt işlemleri, Turgutlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde hafta içi 09.00-12.30 ve 13.30-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek olup, başvuru formu doldurulacaktır. Kayıt sürecinde, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere öncelik tanınacaktır. Kayıtlarla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler, 0236 313 21 22 numaralı telefonu arayabilirler. “Türkiye’de öncü bir projeyi hayata geçirdik” Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Çocuk Kültür Sanat Merkezlerinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Çocuklarımızın hem eğitim hayatına güçlü bir başlangıç yapması hem de sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Ücretsiz eğitim ve beslenme hizmetlerimizle Türkiye’de öncü bir projeyi hayata geçirdik. Çocuk Kültür Sanat Merkezlerimizde sunduğumuz imkanlarla sayesinde ailelere destek oluyor, aynı zamanda çocuklarımızın gelişimine katkı sağlıyoruz. Her çocuğun eşit imkanlara sahip olduğu bir toplum oluşturmak adına sosyal belediyecilik anlayışımızla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.