TEKNOLOJİ - 16 Eylül 2024 Pazartesi 13:51

Çocuklara “Temel Robotik ve Kodlama Eğitimi” veriliyor

A
A
A
Çocuklara “Temel Robotik ve Kodlama Eğitimi” veriliyor

Erzincan’da çocukların teknoloji ve yazılım dünyasına ilk adımı atmaları amacıyla “Temel Robotik ve Kodlama Eğitimi” veriliyor.


Gençlik Spor Bakanlığı (GSB) Erzincan Gençlik Merkezleri, gençlerin eğitimi için düzenlenen projeleri ve hizmetleriyle dikkat çekiyor. Erzincan On Üç Şubat Gençlik Merkezi’de gençler için Temel Robotik ve Kodlama Eğitimi’ veriliyor.


Eğitim kapsamında gençlerin ve çocukların bilimsel ve teknolojik çalışmalara katılım sağlaması amaçlanırken aynı zamanda kursların çocuklara sorun çözme, takım duygusu kazanma, geliştirme, sanat ve analitik düşünme gibi pek çok alanda beceri kazandırması hedefleniyor.


Öte yandan kursla birlikte çocuklara geleceğin en önemli ve popüler mesleklerinden olan yazılım için temel oluşturuluyor.


Robotik Kodlama Eğitimi sayesinde çocuklar; algoritma oluşturmadan, 3D çizim tasarlamaya kadar, lego setleri ile programlamadan, bilgisayar kullanımına kadar birçok alanda kendini geliştirerek yazılım dünyasına giriş yapıyor.



Çocuklara “Temel Robotik ve Kodlama Eğitimi” veriliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep sebze kurutmalıkları dünya mutfaklarında UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan bu ürünlerin artık çeşitli ülke mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle ön plana çıktığını ifade etti. “Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü” Biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladığını belirten Akıncı, “Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü. Lezzetiyle ön plana çıkan Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerden de talep gelmekte. Yerel ekonomiyi destekleyen, dünya mutfaklarına lezzet veren Gaziantep kurutmalıkları aynı zamanda zengin bir kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sunmakta. Hazırlanışının zorluğundan dolayı yardımlaşmayı gerektiren kurutmalık üretimi toplumsal bağıda güçlendirmekte” dedi. Günümüzde kurutmalık üretiminin sebzeye katma değer katan bir iş kolu haline dönüştüğünü aktaran Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını dile getirdi. “Coğrafi avantaj” Gaziantep’in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapan Akıncı, “Gaziantep kurutmalıklarını benzerlerinden ayıran en önemli faktör, kentin coğrafi konumundan kaynaklanmakta. Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağlamakta. Bu şartlar, Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini, uygun saklama daha uzun süre korumasına imkan tanımakta” dedi. “Borsada işlem hacmi” Gaziantep Ticaret Borsasında işlem gören kurutmalık ürünlerle ilgili de bilgiler veren Akıncı, 2023 yılında borsada ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet patlıcan, biber, kabak ve acur gibi çeşitli sebze kuruluklarının işlem gördüğünü açıkladı. Akıncı, hediyelik veya evlere özel yapılmasından dolayı kayıt altına alınamayan sebze kurutmalıkları da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu söyledi. “Coğrafi işaret” GTB Başkanı Akıncı kentin asırlık lezzetleri arasında yer alan sebze kurutmalıkları için borsa olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları da yürüttüklerini hatırlatarak, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanına Gaziantep adına coğrafi işaret tescili aldıklarını sözlerine ekledi.
Antalya Kepez’den can dosta sıcacık dokunuş Patileri yaralanan sokak köpeği, Kepez Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edildi. Veterinerlik personelinin sıcacık dokunuşu karşısında sakinliği ile dikkat çeken sokak köpeğine ‘Uslu’ adı verildi. Kepez Belediyesinin Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, Altıayak Mahallesi’nden gelen bir ihbarı değerlendirerek hızla harekete geçti. Bölgeye giden ekipler, patileri yaralanmış olan köpeği bulunduğu yerden alarak acilen tedaviye başladı. Veteriner hekimler tarafından patilerindeki yaralar, dikkatli bir şekilde temizlendi. Yaralar için açık yara tedavisi uygulanarak enfeksiyon riskine karşı gerekli tedbirler alındı. Kene ve pireler için dış parazit yapıldı. Köpeğin tedavi süreci boyunca, veterinerler ve merkez çalışanları büyük bir özveri ve hassasiyet gösterdi. Antibiyotik tedavisi uygulanarak yaralı patiler günlük pansuman edildi. Sevimli köpeğin genel sağlık durumu ise hızla iyileşmeye başladı. Tedavi süreci boyunca sakin ve uyumlu tavırlar sergileyen köpeğe ‘Uslu’ adı verildi. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaralı köpeği ihbar eden mahalle sakinlerine teşekkür etti. Sokak hayvanlarına yönelik gösterilen duyarlılığın önemine vurgu yaparak, vatandaşların bu tür ihbarlarla belediyeye destek olmalarının büyük değer taşıdığını belirtti. Başkan Kocagöz, “Sokak hayvanlarının sağlığı ve güvenliği bizim için çok önemli. Bu tür ihbarlarla bize yardımcı olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birlikte, daha merhametli ve duyarlı bir toplum oluşturmak, sokaktaki canlarımıza daha şefkatli olabilmek için çalışıyoruz" dedi.