EĞİTİM - 21 Eylül 2024 Cumartesi 10:04

Türkiye yüzyılında tarımda yeni dönem hayata geçiyor

A
A
A
Türkiye yüzyılında tarımda yeni dönem hayata geçiyor

DÜZCE(İHA) – Düzce Valiliğinde tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli ve kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele konularında eğitim toplantısı yapıldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak ülkemiz tarım sektöründe kayıtlılığı, sürdürülebilirliği, verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayan ’Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ bitkisel üretimden hayvansal üretime kadar her konuda tarımsal üretim planlamasının önemini vurgulayarak, kaynakların etkin ve planlı kullanılmasının zorunlu olduğunu ortaya koyuyor.


Toplantıya, Düzce Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Organik Tarım İyi Tarım Daire Başkanı Başak Egesel, Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun başta olmak üzere muhtarlar, sektör temsilcileri, çiftçiler ve teknik personelin katıldı. İl Müdürü Esra Uzun; “İlimizin tarımsal geleceğine ışık tutacak yeni destekleme modellerini sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik. Dünya genelinde hızla artan nüfus, iklim değişiklikleri ve su kaynaklarındaki azalma, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve verimli planlamaları zorunlu kılmaktadır. Bu fikirle, Bakanlığımızın yeni destekleme modelleri, üreticilerimizi daha güçlü kılacak, üretim süreçlerini daha verimli hale getirecek şekilde yeniden yapılandırılmıştır. İlimizde de bu desteklerle tarımsal faaliyetlerimizi güçlendirecek, üreticilerimize sağlanan kolaylıklarla verimliliği artıracağız. Üreticilerimizle birlikte adım attığımız bu yolda, kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak hem gıda güvenliğini sağlayacak hem de ekonomimize katkı sunacağız. Bu değerli toplantının, ilimizin tarımına yeni bir ivme kazandırmasını temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.



“Üreticilerin bilimle tarım yapması çok önemli”


Düzce’nin fındık ekili alanları ve mısır ekili alanları ile ciddi anlamda bir tarım şehri olarak sanayi ile iç içe geçtiğini belirten Vali Yardımcısı Ömer Sağlam’da “Yeni tarım teknikleri, tarımın gelişmesi için üreticilerimizin bilimle tarım yapması çok önemli. Nihayetinde fındık açısından çok ciddi bir alana sahibiz. Bildiğim kadarıyla Türkiye genelinde ekim alanında altıncı sıradayız ama üretimde verim de dördüncü sıradayız ama bunun çok daha ileriye taşıyabiliriz. Bu anlamda bugün işte yeni bitkisel üretimdeki yeni teknikler, yeni planlamalar bu anlamda daire başkanlığımız bize bir sunum yapacak” şeklinde konuştu.



Organik Tarım İyi Tarım Daire Başkanı Başak Egesel tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli konulu sunumlarını yaparak ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimin önemli ölçüde etkilendiğini, ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırdığını bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale geldiğini belirtti. Sunumda stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi öngörüldüğü bilgileri de yer aldı.


Ülkemizde son yıllarda ortaya çıkan kahverengi kokarca zararlısı konusunda sunum yapılarak katılımcılara mücadele yöntemleri anlatıldı.


Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce ve ilçelerinde tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli ile kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele konularında çalışmalarını sürdürerek yaptığı toplantılarla üreticileri bilgilendirdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Uzmanından ikinci el telefon alacaklara tavsiyeler: "e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapılmalı" İkinci el cep telefonu alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, e-Devlet üzerinden IMEI sorgusunun yapılması gerektiğini söyledi. Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, ikinci el telefon alacaklar için tavsiyelerde bulundu. Cihazın garanti ve faturasının bulunmasının, alım sürecinde güven verici bir faktör olduğunu belirtti. e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapmanın önemini vurgulayan Taşcı, telefonun Türkiye’ye ait olmasının en kritik unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Orijinal parçaların kullanılması gerektiğini, yan sanayi parçaların ise sorun oluşturabileceğini belirten Taşcı, cihazı almadan önce yetkili serviste kontrol ettirmenin faydalı olacağını kaydetti. Dolandırıcıların tuzaklarına düşülmemesi gerektiğini ifade eden Taşcı, telefona ulaşmadan IBAN üzerinden para göndermemek gerektiğini önerdi. “IMEI numarası e-Devlet üzerinden basit bir şekilde yapılabilir” Cihazı almadan önce IMEI sorgulaması yapılması gerektiğini söyleyen Taşcı, “İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Öncelikle cihazın garantisi ve faturasının olması, daha iyi bir durumda olduğunu gösterir. Cihazı alırken Türkiye faturasının olmasına dikkat edin. IMEI numarası e-Devlet üzerinden yapılmalı, böylece cihazın Türkiye’mi yoksa yurt dışı mı olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Donanımsal olarak bakmamız gereken başlıca hususlar ise hoparlör, ekran, kamera, bataryadır. Cihazın daha önceden tamir görüp görmediği kontrol edilir ve neden tamir edildiği araştırılır. Değişen parçanın yan sanayi mi yoksa orijinal mi takıldığına dikkat edilmelidir. Yan sanayi ürünlerde yüksek bir şekilde problemler yaşanabilir” şeklinde konuştu. “Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” Telefonu görmeden parasının ödenmemesini kaydeden Taşcı, “Cihazı telefoncudan değil de bir kullanıcı tarafından alacaksanız mutlaka bir yetkili servise getirmenizi öneririm. Herhangi bir teknik serviste kontrol ettirilmeyen cihazı almamanızı öneriyorum. Bir cihazın batarya ömrü iki yıldır. İki yıldan fazla kullanılmış bir cihaz alınacaksa ve bataryası da değişmediyse bataryada problem yaşayabilirsiniz. İkinci el telefon alırken kandırılmamaya ve dolandırılmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” dedi.