EĞİTİM - 08 Ocak 2025 Çarşamba 15:19

Diyarbakır’da ’Müziksel Yeteneğin Belirlenmesi ve Önemi’ paneli düzenlendi

A
A
A
Diyarbakır’da ’Müziksel Yeteneğin Belirlenmesi ve Önemi’ paneli düzenlendi

Diyarbakır’da öğretmenlere yönelik "Müziksel Yeteneğin Belirlenmesi ve Önemi" konulu panel düzenlendi.


Öğretmen, öğrenci ve kuruluşların katıldığı panel, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde müzik yeteneğinin erken dönemde tespitinin önemi ele alındı. Yapılan sunum ve slayt gösteriminin ardından konuşan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Selahattin Balkan, erken yaşlarda yeteneklerin keşfedilmesi ve doğru yönlendirilmesinin geleceğin sanatçılarını, öğretmenlerini ve kültür elçilerini yetiştirme yolunda atılması gereken en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. Panelde Harran Üniversitesi’nden değerli akademisyenlerin katılımıyla müzik yeteneğinin önemi ve bu yeteneğin nasıl tespit edilmesi gerektiğine dair bilgiler edineceklerini belirten Balkan, "Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülen genel müzik hakkında detaylı bir bilgilendirme yapıldı. Bu tür etkinlikler, eğitim camiamızın ufkunu genişletmek ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemek adına büyük bir öneme sahiptir. Burada paylaşılacak bilgi ve deneyimlerin gerek öğrencilerimizin, gerekse öğretmenlerimizin müzik eğitimine olan katkılarını artıracağına inancımız tamdır” dedi.


Panel, diğer katılımcıların konuşmaları ve sunumlarıyla devam etti.



Diyarbakır’da ’Müziksel Yeteneğin Belirlenmesi ve Önemi’ paneli düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak Osmangazi Belediyesi, Bursa’da 650 yıldır devam eden bir müzikli sohbet geleneği olan Gezek kültürünün yaşatılması adına Tarihi Merinos Tren İstasyonu Sosyal Tesisleri’nin bir bölümünü Bursa Gezek Evi’ne dönüştürdü. Gezek, haftanın belli bir gününde üye olanların katılımıyla evlerde gerçekleştirilen, Türk Sanat Müziği’nin icra edildiği geleneksel bir müzik faaliyeti. Ayrıca Gezek, Türk Sanat Müziği’ni diri tutmak ve müzik adamları yetiştirmenin yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak amacıyla kurulan bir kurum olma özelliği de taşıyor. Osmangazi Belediyesi, Bursa’da 650 yıldır devam eden Gezek kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Tarihi Merinos Tren İstasyonu’nun bir bölümünü Bursa Gezek Evi’ne dönüştürdü ve Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği’nin kullanımına sundu. Bursa Gezek Evi’nde ilk sahne provasını gerçekleştiren Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği üyeleri, Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini icra etti. Her ayın sonunda Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri Bursa Dostluk Gezeği programı için hazırlıklar yürüten sazende ve nazende üstatları, hem çaldı hem de söyledi. Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği Başkanı Ali Piliçer, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde yer alan ve geçmişten geleceğe kültür köprüsü olan kadim Gezek geleneğinin icra edileceği bir mekanın olmayışı Bursa için büyük bir eksiklikti. Bu eksikliğin giderilmesi ile ilgili girişimlerimize Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın kayıtsız kalmadı ve Bursalıların yıllardır eksikliğini yaşadığı Gezek Evi hayalini gerçeğe dönüştürdü” dedi.
Samsun Samsun’un yeşil altınında ‘tohum’ ve ‘elyaf’ için üretim başladı Türkiye’de en fazla kenevir yetiştirilen il olan Samsun’da, ‘tohum’ ve ‘elyaf’ elde etmek adına üretim başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Yönetmelik hükümlerine göre ‘tohum’ veya ‘elyaf’ dışında kenevir üretiminde yasal izin almadan üretim yapılan kenevirler ruhsatsız üretim olarak değerlendirilecektir” dedi. Samsun’da 2025 yılı kenevir üretimi 1 Ocak 2025 tarihi ile başladı. Üretimler, sözleşmeli tarım ve mevcut yönetmelik kapsamında izin alınarak, yönetmelik hükümlerine göre sadece ‘tohum’ veya ‘elyaf (lif)’ elde etmek amacıyla yapılacak. Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik dışında kalan kenevir üretimleri ise ruhsatsız olarak değerlendirilecek. "İlimiz lider illerden birisi" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üretim hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlam, “İlimiz kenevir üretimi konusunda lider illerden birisi olup 29842 sayılı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tohum veya elyaf (lif) dışında kenevir üretiminde yasal izin almadan üretim yapılan kenevirler, ruhsatsız üretim olarak değerlendirilecektir. 1 Nisan 2025 tarihi sonrasında kenevir üretimi için yapılan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu kabul edilmeyecektir. Yönetmelik hükümlerine uygun şartları taşıyan parsel ve üreticilere üretim izini üretim yapılan parselin kayıtlı olduğu mülki amirlik (ilçede kaymakam ilde valilik makamı) tarafından verilmektedir. Ayrıca adı geçen yönetmelik hükümlerine göre AR-GE konulu kenevir tarımında üretim izini valilik makamınca verilmektedir” dedi. Kenevir üretimi yapmak isteyen üreticilerin, yönetmelikle belirlenen tarihler arasında gerekli müracaatı yapmaları gerektiğini belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, kenevir üretimi için yapılan ÇKS kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu yapacak üreticilerin, başvuru sırasında yanında bulundurması gereken evrakları şu şekilde sıraladı: “Nüfus kayıt örneği, üretim yılına ilişkin ÇKS belgesi, üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki, başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir örneğe uygun başvuru formu,(İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir), çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, yetiştiricilik izni verilmesini müteakip bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin örneğe uygun taahhütname, (İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir).” Sağlam, mevcut yönetmelik kapsamında kenevir üretimi için izin alacak üreticilerin son günü beklemeden üretim izini almalarının kendi menfaatleri adına uygun olacağını, üreticilerin sözleşmeli tarım kapsamında yürüttükleri bitkisel üretim için ekim/dikimi müteakip sözleşme bilgilerini ilçe müdürlüklerine bırakmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.