EKONOMİ - 04 Kasım 2024 Pazartesi 12:29

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

A
A
A
Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.



Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Çakır Mahallesi’nde coğrafi işaret almak için gün sayan Acıpayam ilçemizin Çakır Mahallesi’nde üreticilerin gözdesi olan ve adını aldığı mahallenin ismiyle nam salan Çakır Havucunun hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Çakır havucu, vatandaşların sofralarına yıl boyunca ulaştırılıyor.



Yapılan hasat etkinliğine, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper Durmuş, TKDK İl Koordinatörü Bilal Taştepe, Acıpayam TMO Ajans Amiri Hakkı Karagöz, İl Müdür Yardımcısı, Şube ve İlçe Müdürleri, Kooperatif ve Birlik başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İlçe Müdürlüğü personelleri, üreticiler ve çiftçiler katılım sağladı.



“Bin 140 dekar alandan 5 bin 80 tondan fazla ürün hasat ediyoruz”


Havuç hasadında üreticilerle birlikte olduklarını ve Denizli’de yaklaşık bin 140 dekar alanda havuç ekimi yapıldığı, yaklaşık 5 bin 80 tondan fazla ürünün hasat edildiğini belirten Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Bugün Çakır Mahallesinde havuç hasadında üreticilerimizle birlikteyiz. Öncelikle bütün çiftçilerimize sezonun bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Denizli olarak yaklaşık bin 140 dekar alanda havuç ekimi yapılıyor ve yaklaşık 5 bin 080 bin tondan fazla ürün hasat ediyoruz. Ürünlerimiz semt pazarlarında ve bölge illerimizde oldukça rağbet görmektedir. Şahsım adına hasat sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum” dedi.



“Denizli’de havuç hasadında Acıpayam ilçesinden sonra Honaz ilçesi takip etmektedir”


2024 üretim sezonunda hasadın devam ettiğini ve hasat verilerini paylaşan İl Müdürü Şakir Çınar, "2023 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 136 bin 627 dekar alanda 777 bin 908 ton havuç üretilmekte olup, Denizli’de bin 140 dekar alanda 5 bin 080 ton havuç üretimi gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarımıza göre İl Genelinde 57 işletme ve 34,4 hektar alanın ilçe dağılımında Acıpayam ilçemizde 36 işletmede 330 dekar havuç kaydımız bulunmaktadır. Bunu 12 işletme ve 0,5 hektar ile Honaz ilçesi takip etmektedir. Üretimi yapılan çeşitler ise Santorin, Maestro ve Natuna f1’dir. Dekar verim 4-6 ton arasında olup, maksimum 10 ton alan üreticilerimiz bulunmaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmesini temenni ediyor ve bol kazançlar diliyorum" ifadelerini kullandı.



Havuç hasadı, tüm katılımcılar ve üreticiler ile birlikte kutlanarak havuç hasadı yapılan alanda hatıra fotoğrafı çekilerek tamamlandı.



Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Liseliler ürettikleri projeyle havayı santim santim ölçecek TEKNOFEST 2024 Antalya ve Adana finallerinde sahneye çıkan Bursalı öğrenciler, teknoloji ve inovasyon alanındaki etkileyici başarılarıyla büyük gurur yaşattı. BARLAS Takımı, endüstriyel bölgelerde aşırı kirli gaz salınımı yapan fabrikaları tespit etmek amacıyla geliştirdikleri İHA projesi ile finallere katılmaya hak kazandı. Bursa’dan katılan öğrenciler, liseler arası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’nda danışman öğretmen Sinan Çetin yönetiminde büyük bir başarıya imza attı. Özel Mesafe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin BARLAS Takımı, endüstriyel bölgelerde aşırı kirli gaz salınımı yapan fabrikaları tespit etmek amacıyla geliştirdikleri İHA projesi ile finallere katılmaya hak kazandı. Bu proje, çevresel sorunların hızlı tespitini ve çözümünü sağlayarak sürdürülebilirlik hedeflerine önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor. BARLAS Takımının öğrencileri Niğda Nedir, Azra Nur Pehlivan, Selen Gümüşkaya, Fatma Kurtulan, Halil Efe Toklu, Ömer Kerim Süt, Muhammed Yalınız ve danışman öğretmen Sinan Çetin, finale çıkan projenin amacını ise şöyle sıraladı; "Endüstriyel bölgelerde aşırı kirli gaz salınımı yapan fabrikaları tespit ederek denetim sürecini hızlandırmak istedik. Otonom uçuş kabiliyeti ve entegre sensör sistemleri ile fabrika bacalarından yayılan CO, SO2, NOx gibi gazları anlık olarak ölçmek ve verileri kontrol merkezine iletecek. Projenin yenilikçi yapısı ve geniş kullanım alanı, ticari potansiyelde sunuyor." Kurumsal İletişim Sorumlusu Ayla Köseler ise, okulun teknoloji odaklı kalıcı ve etkin öğrenme modelinin, öğrencileri insanlığa faydalı buluşlarla kazanma ve yetiştirme misyonunu nasıl gerçekleştirdiğini vurguladı.