SAĞLIK - 29 Aralık 2024 Pazar 09:54

Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir

A
A
A
Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir

Et ve et ürünlerinin tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlarla ilgili konuşan Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, yeteri kadar pişirilmeyen etlerin ciddi sağlık problemleri ve ölüme yol açabileceğini söyledi.


Gıda ile ilgili çalışmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, et ve et ürünlerinin tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi. Ercoşkun, etlerin bakteri ve parazit içerebileceğini belirterek, yanlış tüketim sonrasında insanlara yaklaşık 40 hastalık ve parazitin bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, etlerin yeterince pişirilmemesi durumunda canlı kalan mikroorganizmaların zamanla etin tamamına yayılarak besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehre dönüşebileceğini ve bu tür risklerin ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Sağlıklı bir et tüketimi için et termometresi kullanmanın önemine değinen Ercoşkun, kırmızı etlerin en az 63 santigrat derece, beyaz etlerin ise en az 74 santigrat derece sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini belirtti.


"Etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir"


Etlerin, barındırdığı protein sebebiyle mikroorganizmaların saldırısına açık olduğunu belirten Ercoşkun, “Et, bizler için olduğu kadar mikroorganizmalar için de tüm besin unsurlarını sağlayabilecek yüksek bir besin değerine sahip besin maddesidir. Bu açıdan etler, mikroorganizmalar tarafından istila edilmeye müsaittir. Sağlıklı bir hayvan uygun şartlarda kesildiği zaman o et sterildir. Ancak, uygun kesim hijyeni olmayan, uygun şekilde taşınmayan ve hazırlanmayan et ve et ürünleri, hastalık kaynağı olabilir. Et ve et ürünleri bakımından en büyük risk mikrobiyal risklerdir. Mikroorganizmalardan, salmonella ve koliform grubu bakteriler ette bulunabilir. Pişirme işlemi ile birlikte, bu mikroorganizmalar ve parazitler yok olabilmektedir. Etin içerdiği mikroorganizmaların bir kısmını öldürüp bir kısmını canlı bırakırsak, yani eti yeterince pişirmezsek canlı kalan mikroorganizmalar zaman içerisinde etin tamamına hakim olup daha sonra etin besleyici özelliklerini gölgede bırakacak bir zehre dönüşebilir. Hayvansal gıdaların tüketilmesi ile birlikte insanlara bulaşabilen hastalık ve parazit sayısı 40’a yakındır. Bu açıdan etlerin iyi pişirilmesi bu risklerin önlenmesi açısından önemlidir" dedi.


"Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır"


Kanatlı hayvan ve su canlılarının etlerinin daha riskli olduğunu belirten Ercoşkun, "Pişirme süresi büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, orta iklim sıcaklığına sahip bir özellik taşımaktadır. Bu açıdan, mikroorganizmaların gelişmesi için ideal şartlarda ideal şartları sağlamaktadır. Et ve et ürünlerinde mikroorganizmaların gelişimini sınırlayan bir diğer faktör ise etin pH’sıdır. Kırmızı etler, düşük pH’ları sebebiyle birçok patojen mikroorganizmanın gelişimine engel olabilmektedir. Bunun ile birlikte kanatlı ve su ürünleri etleri bu bakımdan da çok risklidir. Bu nedenle et termometresi kullanmak ve etin merkez noktası sıcaklığının kırmızı etler için en az 63 santigrat derece, beyaz etler için de 74 dereceyi geçmesi gerekmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bu hususta en hassas gruplardır. Bu tür riskler ölümlere yol açabilir” diye konuştu.


En çok kaburga kıymasının tercih edildiğini ifade eden Kasap Ömer Kara ise, “Kırmızı et grubunda en çok kaburga kıyması tercih ediliyor, vatandaşlar, yağlı ve lezzetli olduğundan daha çok tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Açıköğretim Sistemi dijital eğitimle modern öğrenim deneyimi sunuyor Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, 1 milyondan fazla aktif öğrencisi ve yaklaşık 4 milyon mezununa açık ve uzaktan öğrenme yoluyla nitelikli ve modern yükseköğrenim hizmeti sağlamaya devam ediyor. Açıköğretim Sistemi kurulduğu günden bugüne kendini sürekli yenileyerek uyguladığı açık ve uzaktan öğretim yöntemi ile Türk yükseköğretim sisteminde birçok ilkleri ve yenilikleri uygulamaya koyarak ve sahip olduğu öğrenci sayısı ile dünyanın en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi toplam 22 lisans, 41 ön lisans programıyla, 4 kıtada ve 45 ülkede faaliyetlerini sürdürürken öğrencilerin hızlı, kolay ve modern bir eğitime erişimi için tüm imkanlarını kullanıyor. Öğrencilere dijital öğrenme materyalleri sunuluyor, tüm eğitim süreçleri çevrim içi olarak yürütülüyor Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, öğrencilere ders kitapları ve dijital öğrenme materyalleri sunmanın yanı sıra, tüm eğitim süreçlerini çevrim içi olarak yürütmek için Anadolum eKampüs gibi yenilikçi platformlar kullanıyor. Öğrenciler, ders kitaplarından dijital materyallere, sınav sonuçlarından uygulama derslerine kadar tüm işlemlerini hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu sayede, öğrenciler öğrenim süreçlerini daha modern ve etkin bir şekilde yönetebiliyor. Açıköğretim Sistemi hızlı, kolay ve nitelikli bir öğrenme ortamı sunuyor Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültesi öğrencileri evlerinden ya da işlerinden ne zaman ve nerede isterlerse tüm öğrenme materyallerine ulaşabiliyor. Bu kapsamda öğrenciler Açıköğretim Sistemiyle dijital olarak sistemde bulunan ders kitaplarına, ünite özetlerine, infografiklere, etkileşimli içeriklere, konu anlatım videolarına, yakın plan ve etkileşimli videolara, canlı derslere, alıştırma ve deneme sınavlarına, çıkmış sınav sorularına, sesli özet ve kitaplara ve öğrenci topluluklarına 7/24 hızlı ve kolayca erişim sağlayabiliyor. Açıköğretim büro hizmetleri de artık dijital, daha hızlı ve daha kolay Anadolu Üniversitesi kesintisiz bir öğrenim deneyimini sunmak adına öğrencilerine yalnızca eğitim-öğretim faaliyetlerinde değil öğrencilikle ilgili tüm işlemlerinde büyük kolaylık sağlayan dijital hizmetler sunuyor. Açıköğretim Öğrenci Bilgi Sistemi sayesinde öğrenciler; kayıt yenileme, belge alma, öğrencilik veya sınavlarla ilgili tüm işlemlerini mobil cihazlar, bilgisayarlar veya tabletler üzerinden 7/24 gerçekleştirebiliyor. Öğrenciler, işlem yapmak için belirli bir zaman veya yer kısıtlamasına tabi kalmadan, her an ve her yerden erişim sağlayabiliyor. Bu kapsamda Açıköğretim Sistemi, kaynakların etkin kullanımı ve kesintisiz hizmet anlayışıyla öğrencilerine modern, hızlı ve sürdürülebilir bir eğitim deneyimi sunmaya devam ediyor.