ASAYİŞ - 05 Temmuz 2024 Cuma 20:12

Nehir yatağındaki yangınında 700 dönüm alan zarar gördü

A
A
A
Nehir yatağındaki yangınında 700 dönüm alan zarar gördü

Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde Kızılırmak Nehri yatağında çıkan yangında 700 dönüm alanın zarar gördüğü kaydedildi.


Kızılırmak Kaymakamlığı, Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak yatağında dün çıkan yangının bilançosunu açıkladı. Açıklamada, 8 saatlik çalışma ile yangının kontrol altına alındığı ve 700 dönüm alanın zarar gördüğü belirtildi.


Yangın esnasında hiçbir can ve mal kaybının yaşanmadığının belirtiliği açıklamada, "Sayın Valimiz Mustafa Fırat Taşolar olay yerinde ekiplerimizi ziyaret ederek konu hakkında bilgi almıştır. Son günlerde yangın olaylarının artış göstermesi son derece can sıkıcı hal almıştır. İlçemizin doğal alanlarının katledilmesi kabul edilir değildir. İlçemizin geleceği olan doğal alanlarımıza çıkarları doğrultusunda zarar veren şahıs ya da şahısların gerekli cezaları alması için titizlikle mücadele vereceğimizden değerli Kızılırmaklı hemşerilerimizin hiç şüphesi olmasın. Olay esnasında personeli ile yardıma gelen Yapraklı Kaymakamlığına, Sungurlu Belediyesine, İskilip Belediyesine, Eldivan Belediyesine, AFAD’a ve Tarım Orman İl Müdürlüğüne üstün gayretlerinden dolayı teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mahmutbey Camii için hatıra parası bastırıldı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Vali Meftun Dallı, hatıra parasının Cuma günü satışa sunulacağını belirtti. Kastamonu Valiliği himayelerinde, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) koordinasyonunda yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar neticesinde, Kastamonu Merkez ilçesindeki Kasaba köyünde bulunan ve halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmut Bey Camii, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak “Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” kategorisinde tescil edildi. UNESCO Dünya Mirası Listesine girdikten sonra Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar yürütülmeye başlandı. Bu kapsamda 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camisiyle ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Bastırılan hatıra parasının 17 Ocak Cuma Günü saat 11.00’da satışa sunulacağı belirtildi. Satışa sunulacak olan hatıra parasının UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Mahmut Bey Camisinin tanıtımı içinde büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Vali Meftun Dallı, Kastamonu’nun en kıymetli tarihi eserlerinden olan ve 2023 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Mahmut Bey Camii için, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldığını kaydetti. Vali Dallı, “Candaroğulları Beyliği döneminde, 1366 yılında, Mahmut Bey tarafından yaptırılan ve Kastamonu’muzun merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camii, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi sebebiyle halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da adlandırılıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü A. Yasir Şahin Bey’e, personeline ve emeği geçen herkese, Kastamonu adına teşekkür ediyorum” dedi. Mahmut Bey Camii hakkında Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmut Bey Cami, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi nedeniyle halk arasında “Çivisiz Cami” olarak biliniyor. Candaroğulları Beyliği Dönemi’nde 1366 yılında Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen Cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve 17,9-11,55 metre boyutlarındadır. Dış duvarları moloz taştan inşa edilen caminin iç mekanında tamamen ahşap tercih edilmiştir. İç mekanda mihrapta ve pencere çerçevelerinde alçı, kitabe levhası ve giriş kapısının söve ve lentolarında mermer kullanılmıştır. Anadolu Türk mimarisinde Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii mimari, malzeme-teknik özelliklerinin yanı sıra tüm iç mekana yayılan süslemeler dikkat çekiyor.
Kahramanmaraş Başkan Toptaş; "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğrencilerimizi çok yönlü geliştirecek" Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde düzenlenen Dönem Sonu Faaliyet Haftası kapsamında öğrencilerle buluştu. Geçtiğimiz günlerde ‘Kökten Geleceğe’ sloganıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımını gerçekleştirdiği Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde okullarda Dönem Sonu Faaliyet Haftası’na girildi. Faaliyet haftası kapsamında Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş’ı ziyaret eden İsmail Kurtul İlkokulu 1/F sınıfı öğrencileri, yerel yönetimler hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında öğrenciler belediye birimlerini gezerek yerel yönetimlerin çalışma alanlarını yerinde öğrenme fırsatı buldu. Ayrıca, Meclis Toplantı Salonu ve başkanlık makamını ziyaret ederek Başkan Toptaş’a merak ettikleri soruları soran öğrenciler, unutulmaz bir gün yaşadı. Başkan Toptaş, miniklere çeşitli hediyeler vererek mutluluklarına ortak oldu. Etkinliğe, İsmail Kurtul İlkokulu Müdürü Hasan Tutlu ve sınıf öğretmeni Haticenur Okuducu da katıldı. Başkan Toptaş, konuşmasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitim sistemine getirdiği yeniliklerin altını çizerek şunları söyledi: “Bu model, çocuklarımızın sadece akademik olarak değil, sosyal, kültürel ve sanatsal yönleriyle de gelişimini hedefleyen bir anlayışa sahip. Siz sevgili çocuklarımız, geleceğimizin teminatısınız. Hayalleriniz ne kadar büyük olursa, geleceğiniz de o kadar parlak olur. Bizler, sizlerin en iyi şekilde yetişmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız.” Başkan Toptaş, öğretmenlerin ve yöneticilerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni hayata geçirme konusundaki gayretlerini takdir ettiğini belirterek, “Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için verdiğiniz çabayı büyük bir takdirle karşılıyorum. Onikişubat Belediyesi olarak eğitimi her zaman önceliğimiz haline getirdik ve bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.