SAĞLIK - 04 Ağustos 2024 Pazar 10:54

İl Sağlık Müdürü Sarıkaya: "Hamile kadınlar yazın günde 12-15 bardak su içilmelidir"

A
A
A
İl Sağlık Müdürü Sarıkaya: "Hamile kadınlar yazın günde 12-15 bardak su içilmelidir"

Hamile kadınların yaz mevsiminde beslenmede dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili bilgi veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Her gün 12-15 bardak su içilmelidir. Gazlı içeceklerin sıcak havalarda serinlettiğine inanılsa da tansiyonu yükseltici etki yapabilir, bu yüzden ev yapımı komposto suları, limonata tercihi daha doğru olacaktır" dedi.


Yaz mevsiminde artan sıcaklıklar özellikle hamile kadınlarında sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz mevsiminde hamilele kadınların su tüketimi ve beslenme tercihleri, vücutlarının korunmasında büyük önem taşıyor. Çay, kahve gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, doğal ürünlerin tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya da hamile bireylerin yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Hamile kadınların taze besinleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.



“Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay ve kahve içilmemelidir”


Hamile bireylerin her gün 12 ila 15 bardak su içmesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, “Hamilelikte aşermenin hormonal etkiler sonucu gerçekleştiği bilinmektedir. Bu nedenle her çektiği yiyecek değil, vücut için gerekli olanlar ölçülü şekilde tüketilmelidir. Hamilelik boyunca her ay 1-1.5 kilogram olmak üzere, toplam 7-14 kilogram alacak şekilde ağırlık artışı kontrol edilmelidir. Yaz günlerinin süresi nedeniyle uzun süre aç kalınmamalı, günde 6-8 öğün olacak şekilde yemek düzeni belirlenmelidir. Sıvı ihtiyacı hamilelikte artar, yaz aylarında ise artmış olan sıvı ihtiyacının daha da fazlalaştığı bilinmektedir. Bunu karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, yaz meyveleri tüketerek veya taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımı arttırılmalıdır. Her gün 12-15 bardak su içilmelidir. Gazlı içeceklerin sıcak havalarda serinlettiğine inanılsa da tansiyonu yükseltici etki yapabilir, bu yüzden ev yapımı komposto suları, limonata tercihi daha doğru olacaktır. Doğal maden suyu ise günde 1 şişeden fazla içilmemelidir. Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmelidir. Yemeklerden bir saat önce ve bir saat sonrasına kadar çay ve kahve içilmemelidir. Tüketilen yiyeceklerin doğal kaynaklardan elde edilmesi önemlidir. Günlük tüketilen süt, yumurta, meyve sebzelerin gıda katkı maddeleri, tarım ilaçları açısından güvenilir olması gerekir. Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinler, özellikle sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalıdır” dedi.



“Taze besinler tercih edilmelidir”


Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Yiyecekleri su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkamak gerekir. Her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir. Bununla birlikte 2 dilim kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketmeleri de yararlı olacaktır. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirler tercih edilmelidir. Hamile bireyler normal dönemde yediklerine ek olarak bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık tüketmelidir. Bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların, salataların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu grup kansızlık sorununa karşı da etkili bir tüketim seçeneğidir. Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin yanında, C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya taze meyve tüketilmelidir. Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveler her öğünde düzenli olarak tüketilmelidir. Satın alırken taze besinler tercih edilmelidir. Sebze ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi, vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama ve pişirme suları dökülmemelidir. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Gün içinde zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmelidir. Bununla birlikte kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Böylelikle bebek, guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korunmuş olur. İyotlu tuz, koyu renkli cam kavanozda saklanılmalı, ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan korunmalıdır. Böylelikle iyodun kayba uğraması engellenmiş olur. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir. Aşırı tuzlu besinler tüketilmemelidir. Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriği bilinmeyen besinler hamilelik süresince tüketilmemelidir. Bütün hamile kadınlar, D vitamini ihtiyacını karşılamak için günde 10-15 dakika süreyle güneşe çıkmalıdırlar. Yazın saat 11.00-17.00 saatleri dışında yarım saat-45 dakikalık yürüyüşlere çıkılabilir” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı Adıyaman Valisi Osman Varol başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cafer Demir, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hikmet Uz ve basın mensuplarının katılımlarıyla güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıda, Vali Osman Varol tarafından son 1 ay içerisinde gerçekleşen asayiş olayları hakkında detaylı bir değerlendirme yapılarak vatandaşların can ve mal güvenliği başta olmak üzere yürütülen çalışmalar, alınan tedbirler hakkında bilgiler verdi. Gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren Adıyaman Valisi Osman Varol, “Uygulamalar kapsamında 6 adet düzensiz göç ile mücadeleye yönelik huzur uygulaması, 2 yeni yıl huzur uygulaması, 1 okul giriş-çıkışları ve NARVAS ihbarlarına yönelik şok uygulaması, 2 huzurlu sokaklar uygulaması, 1 Türkiye kaçak/sahte alkollü içki uygulaması, 1 motosiklet ve motorlu bisiklet uygulaması, 4 okul önü ve çevreleri uygulaması, 3 huzurlu sokaklar uygulaması, 38 kız yurtlar uygulaması, 42 konteyner kent ve çevresi uygulamaları ve 29 okul giriş çıkış denetim uygulamaları yapıldı. Aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, 72’si hapis cezası olmak üzere toplam 384 şahıs yakalanmıştır. İl giriş-çıkış uygulama noktalarımızda 30 bin 950 şahıs sorgusu yapılmış 5 bin 316 araç denetlenmiştir. Bu uygulamada 85 şahıs çeşitli suçlardan dolayı yakalanmıştır. Birimlerimizin yapmış olduğu diğer uygulamalarda 626 bin 107 şahıs sorgusu yapılmıştır. Son 1 aylık süreçte yapılan denetimlerde ise 2 adet farklı marka ve çapta tabanca, 20 adet farklı marka ve çapta tüfek, 112 adet mermi, 4 adet kesici/delici alet, 3 adet kurusıkı tabanca, 1 gram eroin, 655,31 gram esrar, 376,59 gram metamfetamin, 1 kilo 66 gram bonzai, 164 gram afyon sakızı, 299 adet sentetik ecza hap, 57 paket bandrolsüz sigara ve 3 adet tarihi eser ele geçirilmiştir. Kentimiz genelinde meydana gelen asayiş olaylarında ise il genelinde bin 229 olay meydana gelmiş, bu olayların bin 86 tanesi aydınlatılmış, aydınlatma oranı 88,4’dür. Terörle mücadele çalışmaları kapsamında ise il geneli 14 şahsa çeşitli konularda adli işlem yapılmış, aydınlatma oranı yüzde 100’dür. Sosyal medya üzerinden propaganda yaptığı tespit edilen 7 şahıs hakkında adli işlem yapılmış olup 4 FETÖ/PDY ve 3 PKK/KCK olmak üzere 7 şahıs hakkında yakalanma kararı çıkarılmıştır. PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü değerlendirilen 1 şahıs yapılan operasyon sonucu yakalanmış, çıkarıldığı mahkemece hakkında tutuklama kararı verilmiştir. DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü değerlendirilen 1 şahıs yapılan operasyon sonucu yakalanmış, çıkarıldığı mahkemece hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Terörle mücadele kapsamında son 1 ay içerisinde özellikle üzerinde durmamız gereken 1 olayımız vardır. O olayında üzerinde hassasiyetle duruyoruz. KOM Şube Müdürlüğünce 19 olay meydana gelmiş, bu olayların 19 tanesi aydınlatılmış aydınlatma oranı yüzde 100’dür. Trafik akışının düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, 86 bin 30 araç, 7 bin 992 motosiklet kontrol edilmiş, 18 bin 541 araç ve motosiklete, 2 bin 354 sürücüye işlem yapılmıştır. Bin 7 araç trafikten men edilmiş, toplam 48 bin 658 bin 867 TL idari para cezası uygulanmıştır.Halkımızın can ve mal güvenliğine karşı hem emniyet teşkilatımızın hem de jandarma teşkilatımızın çalışmaları aralıksız bir şekilde devam etmektedir” diye konuştu.