SAĞLIK - 14 Kasım 2023 Salı 22:43

Çankırı’da “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” etkinliği

A
A
A
Çankırı’da “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” etkinliği

Çankırı’da ‘Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.


Çankırı’da ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ günü, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Birimi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümü işbirliği ile bir AVM içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’nın da katılımıyla diyabet hastalığı hakkında farkındalığı artırmak için bilgilendirmeler yapıldı.


Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Dr. Sarıkaya, “Etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen yöneticilerimize, çalışanlarımıza Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümü hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum. Sağlıklı beslen, hareket et, diyabete dur de” şeklinde konuştu.



Çankırı’da “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” etkinliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altınordu’da Ersan Parlatan dönemi resmen başladı Altınordu, teknik direktörlük görevi için Ersan Parlatan ile 1.5 yıllık sözleşme imzaladığını duyurdu. TFF 2. Lig Beyaz Grup’taki 18. hafta mücadelesinde İnegölspor’la deplasmanda golsüz berabere kalan Altınordu, yaşanan bu puan kaybının faturasını Teknik Direktör Olcay Şahan’a çıkardı ve genç çalıştırıcı ile yollarını ayırma kararı aldı. İzmir ekibi, bu hamle sonrasında kısa bir süre içerisinde 47 yaşındaki teknik adam Ersan Parlatan’la anlaşma sağladı. Daha sonra Torbalı Metin Oktay Yerleşkesi’nde imza töreni düzenleyen Altınordu, Parlatan’la 1.5 yıllık sözleşme imzalandığını duyurdu. Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, imza töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni teknik direktörleri Ersan Parlatan’ı uzun süredir takip ettiklerini belirten Özkan, “Hocamız ve ekibine hayırlı olsun. İmza töreni için Avrupa’da bile birçok takımda olmayan bir yerleşkenin içindeyiz. Maalesef bu yerleşkenin hakkını veremiyoruz. Bu yerleşkenin hakkı Süper Lig’de mücadele etmek ve Avrupa takımları ile kora kor mücadele etmektir. Bu sezona başlarken Öz Kaynak Sistemi oyuncularımızın yanı sıra gurbetçi kökenli oyuncularımızı kadromuza dahil ettik. Lig başladığında herkes bize şüpheyle bakıyordu ama ilk yarıyı iyi bir yerde tamamladık. Bırakın Almanya’dan İzmir’e gelmeyi; İzmir’den Uşak’a bile gitseniz oraya alışmak bir süre alır. Bütçemizin el verdiği ölçüde bir kadro oluşturduk. Şu anda şampiyonluğun paydaşıyız. Mücadele ettiğimiz tüm takımlar bizim kardeşimizdir” dedi. Seyit Mehmet Özkan: “İkinci Hüseyin Eroğlu’nu arıyorum” Hedeflerinin sezon sonunda mutlaka 1. Lig’e çıkmak olduğunu vurgulayan Başkan Özkan, “Bizim mutlaka 1. Lig’e çıkmamız gerekiyor. 1. Lig göz önünde ancak TFF 2. Lig göz önünde değil. Genç oyuncularımızı vitrine ve görücüye çıkarmak istiyorsak mutlaka 1. Lig’e yükselmememiz gerekiyor. Hüseyin Eroğlu ile 10 yıllık yakaladığımız periyodu daha yukarıya taşımak istiyoruz. Buradan Süper Lig’e çıkıp Athletic Bilbao gibi bir yapıda olmamız lazım. 25-26 yaşlarında Öz Kaynak Sistemi’nden oyuncuları olan takım olmalıyız. Maalesef biz oyuncuyu yetiştiriyoruz oyuncularımıza teklifler gelince babalar devreye girip ‘Başkanım bize teklif geldi müsaade edin’ diyor. Bu nedenle bizimle aynı türden düşünen kişilerle yol yürümeliyiz. Buradan açıkça söylüyorum ben ikinci Hüseyin Eroğlu’nu arıyorum. Bu nedenle Ersan Parlatan hocamız ile uzun yıllar beraber çalışmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ersan Parlatan: “Sezon başından beri Altınordu ve ligi takip ediyorum” Altınordu’nun yeni teknik direktörü Ersan Parlatan da çok güzel bir camia ve kulüple anlaştığını dile getirerek, “Önceden yakınından geçtiğim tesisi bugün ilk kez gezdim. Muhteşem bir tesis var. Başkanımız ile birlikte U13 takımlarının maçlarını izledik. İçerisi oldukça cıvıl cıvıl. Sezon başından beri Altınordu ve ligi takip ediyorum. Hem Türkiye’de hem de Almanya’da çalıştım. Her iki kültürü de biliyorum. Altınordu da gurbetçi oyuncuları ile ilk yarıyı iyi bir yerde tamamladı” diye konuştu. “Altınordu’yu üst seviyelere çıkarmak istiyoruz” Hedeflerinden de bahseden Ersan Parlatan, sözlerini şöyle tamamladı: “Altınordu’da uzun vadeli çalışıp Altınordu’yu üst seviyelere çıkarmak istiyoruz. Bu takımın yeri asla TFF 2. Lig değil. Hedeflediğimiz 1. Lig’e en kısa sürede yükselmek istiyoruz. İki yönlü düşünerek hem yarışmacı hem de geliştirici takım olmalıyız. Altyapı takımlarımızın maçlarını takip edeceğiz. Onları A takıma katabilmek için mücadele edeceğiz. Bu nedenle uzun vadeli çalışmak istiyorum. Umarım arzuladığımız gibi başarılı oluruz.”
İstanbul Prof. Dr. Aysun Bay: "Avokado ile doğal yaşamın gücünü keşfedin" Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan ve ‘Bitkilerin Anası’ olarak bilinen Prof. Dr. Aysun Bay, avokadonun kalp-damar sağlığını koruduğunu, antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini, cilt sağlığını iyileştirdiğini ve vücuttaki inflamasyonu azalttığını söyledi. Son yıllarda popülerliği artan avokadonun besin değeri açısından eşsiz bir meyve olduğunu belirten Prof. Dr. aysun Bay, bu meyvenin sağlık üzerindeki etkilerini açıkladı. Avokadonun vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Bay, içeriğindeki yüksek miktarda potasyum, omega yağları ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını desteklediğini söyledi. Bay, aynı zamanda avokadonun sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sağlığını koruduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti. Hastalıklara karşı koruyucu güç Avokado gibi doğal besinlerin vücut için doğal bir şifa kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bay, içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde vücuttaki kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kalp-damar sağlığını koruduğunu da belirtti. Prof. Dr. Bay, ayrıca avokadonun antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini, cilt sağlığını iyileştirdiğini ve vücuttaki inflamasyonu azalttığını dile getirdi. "Sağlıklı yaşam için doğaya dönmeliyiz" Prof. Dr. Bay, doğal ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin tüketiminin artırılması gerektiğini dile getiren Bay, beslenme alışkanlıklarının doğaya uygun hale getirilmesinin uzun vadede birçok hastalığın önüne geçebileceğini aktardı. Sağlıklı bir yaşam için doğal gıdaların hayatımızda daha fazla yer alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aysun Bay, "Günümüzün beslenme alışkanlıkları, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerden yoksun hale geldi. Fast-food ve işlenmiş gıdalar yerine doğanın bize sunduğu besinleri tercih etmeliyiz. Doğal beslenme ile birçok hastalığı önleyebilir, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebiliriz" dedi. Prof. Dr. Aysun Bay, doğru beslenme alışkanlıklarıyla hem bireysel sağlığın korunabileceğini hem de doğal kaynakların daha verimli kullanılabileceğini ifade etti. Avokado: Sağlık ve tarih boyunca değer kazanan bir meyve Özellikle lezzeti ve besin değeriyle dikkat çeken avokado, 18. yüzyılda Avrupa’ya, 19. yüzyılda ise farklı bölgelere yayılmaya başladı. Bugün Meksika başta olmak üzere dünyada 50 ülkede üretilen avokado, Türkiye’de ise Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Yüksek miktarda potasyum, vitaminler (A, B, C, E, K) ve mineraller ve lif içeren avokado, yüksek oranda tekli doymamış yağ içerdiği için ‘tereyağı meyvesi’ olarak da adlandırılıyor. Kalp sağlığına da faydalı olduğu bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendiren avokado, cilt, göz, beyin sağlığına katkı sağlarken, yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor. Dünyada yaygın olarak soslar, salatalar ve tatlılarda kullanılan avokado, aynı zamanda bebek mamaları ve kozmetik ürünlerinde de yer alıyor. Sağlık alanındaki faydaları nedeniyle pek çok uzman avokadonun günlük beslenmeye dahil edilmesini tavsiye ediyor.
Sakarya Kocaali SAMEK’te 24 farklı branşta eğitim yüzlerce kursiyerle buluşuyor Kocaali SAMEK, 2024-2025 eğitim döneminde 24 farklı branşta 455 kursiyere kapılarını açtı. Geniş yelpazesiyle her yaştan vatandaşa çeşitli alanlarda eğitim fırsatları sunan Kocaali SAMEK’te, kursiyerler uzman eğitmenler eşliğinde yeni beceriler kazanıyor. Eğitimler sonunda verilen sertifikalar, kariyerlerine yön veriyor ve geleceğe güvenle adım atmalarını sağlıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (SAMEK) 16 farklı merkezde binlerce vatandaşa sanatın ve zanaatın farklı dallarında eğitimler veriyor. 7’den 70’e herkese hitap eden eğitimlere Kocaali’de 455 kursiyer katılıyor. 24 farklı branşta hizmet veren Kocaali SAMEK’te kursiyerler teknik bilgi öğrenmekle kalmayıp, yeni beceriler kazanarak aile bütçelerine katkılar sağlıyor. Geleceğe güven veren adımların atıldığı Kocaali SAMEK’te ileri düzey Excel uygulamalarından pastacı çırağına, İngilizce A1-A2 seviyesinden çeyiz ürünleri hazırlamaya kadar pek çok farklı branşta eğitimler uzman eğitmenler tarafından sunuluyor. Mutfak atölyesinde kursiyer olan Öğretmen Şeyma Sat, “SAMEK kurslarına katılmak gerçekten büyük bir keyif. Önceden mutfakta fazla deneyimim yoktu ancak burada öğrendiğim her yeni tarifi hemen uygulamak için sabırsızlanıyorum. Kurs, bana çok büyük katkı sağladı. Her hafta farklı lezzetler öğrenmeye devam ediyorum. Büyükşehir Belediyemize, bize böyle değerli bir fırsat sundukları için çok teşekkür ediyorum” dedi. Giyim atölyesinde kursiyer olan Rabia Yeşil, “Geçen sene bu kursa başladım ve o zamanlar düğme bile dikemiyordum. Kursa başlamadan önce, ‘Yapabilir miyim? Olur mu?’ diye birçok soru vardı aklımda. Şu an geldiğim noktaya baktığımda, gerçekten inanmakta zorlanıyorum. Kendi markamı çıkartma yolunda ilerliyorum. Evde bulduğum eski koltuk örtüsünden ceket ve çocuklar için takım elbise yaptım. Bu tasarımlar çok beğenildi. Burada aldığım eğitimle, sıfırdan başlayarak bir meslek edindim. Aldığım eğitimden son derece memnunum ve bana bu fırsatı sunduğu Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Dekoratif sepet örücülüğü ve el sanatları kursiyeri olan Vildan Koç, “İki yıldır SAMEK kurslarına katılıyorum ve bu süre zarfında birçok alanda büyük ilerleme kaydettim. Rattan, rölyef, iğne oyası gibi çeşitli branşlarda eğitim alıyor ve her birinden büyük bir keyif alıyorum. Bu kurslar, hepimizin kişisel gelişimine önemli katkılar sağlıyor” şeklinde konuşurken, Kursiyer Sibel Kebir ise, “Filografi ve ahşap yakma kursumuz yeni başladı ve ilk olarak teknikleri öğrenmeye başladık. Her adımda heyecanı hissediyor, motifimizi ve renklerimizi seçerken büyük bir keyif alıyoruz. Kursun sonunda, eserlerimizin tamamlanmasıyla çocuk gibi seviniyoruz. Emekli olduktan sonra bu işe adım attım ve hayatımda ilk kez sanatsal bir çalışmanın içinde yer alıyorum. Burada çok büyük bir emek ve özveriyle çalışılıyor. Bize bu fırsatı sunan Büyükşehir Belediyesi’ne gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Eğitimler, el nakışından çini ve seramik yapımına, dekoratif sepet örücülüğünden giyim tekamülüne kadar geniş bir içerik sunularak katılımcıların yeteneklerini geliştiriyor.