SAĞLIK - 02 Eylül 2024 Pazartesi 12:50

Çocuklar için okula dönüş stratejileri

A
A
A
Çocuklar için okula dönüş stratejileri

Uzun yaz tatili sonrası öğrenciler okula dönmeye hazırlanırken uzmanlar öğrenciler ile velilere önemli hazırlatmalarda bulundu.


Bu çerçevede açıklama yapan Hayat Hastanesi Uzm. Klinik Psikoloğu Eda Demirtaş, “Öğrenciler, tatil boyunca günlük rutinlerinden uzaklaşmış olabilirler, bu da okula dönüşte bazı zorluklara yol açabilir. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmek ve okula hızlı bir şekilde adapte olabilmek için planlı hareket etmek büyük önem taşır” dedi.


Planlı olmanın öğrencilerin zamanı daha verimli kullanmalarını sağlayacağını söyleyen Uzm. Klinik Psikolog Eda Demirtaş, “Günlük, haftalık veya aylık planlar yaparak ders çalışma saatlerini, dinlenme ve eğlence zamanlarını düzenlemek, öğrencilere bir kontrol hissi verir. Bu da, özellikle sınav dönemlerinde ortaya çıkan kaygı ve stresi önemli ölçüde azaltır. Planlı bir çalışma düzeni, öğrencinin hangi konularda eksik olduğunu belirleyip bu konulara odaklanmasına imkan tanır, böylece sınavlardan önce yaşanan belirsizlik ve endişe en aza iner. Sadece sınav döneminde değil, yıl boyunca planlı bir şekilde çalışmak, öğrencinin kendine olan güvenini artırır ve sınav zamanları geldiğinde hazırlıklı olma hissi verir. Bu hazırlıklı olma hissi, sınav esnasında yaşanabilecek kaygının önüne geçer ve öğrencinin sınav performansını olumlu yönde etkiler” şeklinde konuştu.


Açıklamasında, sınav kaygısı ve derslere odaklanmanın, öğrencilerin akademik başarılarını etkileyen önemli faktörler olduğunu hatırlatan Demirtaş şunları söyledi: “Sınav kaygısını azaltma, sosyal çevreyi güçlendirme ve derslerdeki motivasyonu artırma gibi stratejiler, öğrencilerin okul deneyimlerini daha olumlu hale getirebilir. Bu öneriler, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal gelişimlerini destekler ve başarılı bir okul hayatı için temel oluşturur. Erken hazırlık, sınav simülasyonları, bilişsel davranışçı teknikler ve gevşeme egzersizleri, sınav kaygısını yönetmede etkili olabilir. Derslere odaklanmayı artırmak için öğrenme stillerine uygun yöntemler, eğlenceli öğrenme teknikleri ve planlı hedefler belirlemek faydalıdır. Aileler, çocuklarının sınav kaygısıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için destekleyici ve pozitif bir tutum sergilemelidir.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.