GÜNDEM - 10 Ocak 2025 Cuma 14:30

BTSO’da yeşil dönüşüm ve sınırda karbon toplantısı

A
A
A
BTSO’da yeşil dönüşüm ve sınırda karbon toplantısı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliğinde ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ düzenledi.


İş dünyasının eğitim ve gelişim platformu BTSO Akademi kapsamında İklim Değişikliği Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirilen toplantı BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Meclis Üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılımıyla düzenlendi. Programda İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ve alanında uzman isimler, Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Ulusal Taksonomi, Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm Finans Araçları gibi önemli konularda bilgiler verdi. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Akademi Projesi ile şimdiye kadar 700’ün üzerinde düzenlenen eğitim organizasyonlarından yaklaşık 110 bin BTSO üyesinin faydalandığını söyledi. Batmaz, söz konusu eğitim programlarında iş dünyasını ticarette yaşanan değişim ve dönüşüm sürecine hazırlamak istediklerini ifade etti.


“İhracatçıların maliyetleri artabilir”


Ticaretin kurallarının artık sadece üretim miktarı ve kaliteyle değil, aynı zamanda çevreyle uyumlu, sürdürülebilir bir yapıyla yeniden yazıldığını belirten Batmaz, “Bu yeni düzenin en somut adımlarından biri, Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıdır. 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek olan bu mekanizmayla birlikte karbon ayak izine duyarlı bir üretim anlayışı, tüm sektörlerimiz için kaçınılmaz hale gelecektir. Bu yeni döneme hızla uyum sağlamamız gerektiği aşikârdır. Aksi takdirde, ihracatta ciddi maliyet artışlarıyla karşılaşma riskimiz bulunmaktadır. Uzmanların öngörülerine göre, bu maliyetler %30’lara kadar yükselebilir. Ancak, her kriz aynı zamanda yeni fırsatları da beraberinde getirir. Bursa iş dünyası olarak bizler, bu süreci bir tehdit değil, bir fırsat olarak görmeliyiz. Yeşil dönüşüm, Bursa’nın yalnızca çevre dostu üretim kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda uluslararası rekabette elini güçlendirecektir.” diye konuştu.


“Bursa’nın sadece bugünü değil, yarını da şekillenecek”


Bu durumu avantaja çevirmek için yapılması gerekenleri paylaşan Batmaz, “Öncelikle, üretim süreçlerimizde enerji verimliliğini artırmalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmalıyız. Karbon emisyonlarını ölçerek, bunları azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmeliyiz. Döngüsel ekonomi ilkelerini benimsemeli, atık yönetimimizi iyileştirmeliyiz. Çevre dostu üretim standartlarını uygulayarak uluslararası sertifikalarımızı tamamlamalıyız. Bu büyük dönüşümleri bireysel çabalarla gerçekleştirmek elbette kolay değil. İşte burada İklim Değişikliği Başkanlığı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumlar devreye girmektedir. Gerçekleştirdiği projelerle sadece bugünü değil geleceği de kurgulayan Odamız, Bursa’da yeşil dönüşüme de rehberlik eden bir merkez haline gelmiştir. BTSO olarak firmalarımızın sunduğumuz hizmetlerden çok daha aktif bir şekilde faydalanmasını arzu ediyoruz. Çünkü attığımız her adım, yalnızca bugünü değil, Bursa’nın yarınlarını da şekillendirecektir. Hep birlikte Bursa’yı, çevre dostu üretimin ve sürdürülebilir kalkınmanın merkezi haline getireceğimize inancım tam.” dedi.


“1 Ocak 2026’da SKDM mali yükümlülükleri başlıyor”


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, Başkanlık koordinasyonunda yapılan “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları’nın 14’üncüsünü Bursa’da düzenlediklerini belirterek, toplantıya ev sahipliği yapan BTSO’ya teşekkür etti. Bursa’nın Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu belirten Ecer, “Bursa birçok sektörde üretim yapan ve özellikle Avrupa Birliği’ne ihracat gerçekleştiren bir şehir. Dolayısıyla Bursa’da yeşil dönüşüm için hazırlıklara hız vermemiz gerekiyor.” dedi. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat ile 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefi belirlediğini hatırlatan Ecer, konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin yeni büyüme stratejisi olan bu anlaşmada bizi ilgilendiren en önemli kısım, sınırda karbon düzenleme mekanizması. Üretiminiz bu mekanizmanın şartlarını yerine getirmiyorsa artık mali yükümlülükleri karşılamak zorundasınız.”


“Yeşil Dönüşüm fonları 3,3 Trilyon dolara ulaştı”


Ülke olarak yaşanan paradigma değişimini aşabilmek adına hazırlık yaptıklarını kaydeden Ecer, Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) kurmak üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu sistemde artık son aşamaya geldiklerinin bilgisini veren Ecer, “Bu çalışmayı 2015 yılında başlattık. Sera gazı emisyonlarını izliyoruz. Türkiye’nin emisyonları 550 milyon ton seviyesinde ve dünya emisyonlarının yüzde 1’ine tekabül ediyor. Biz 270 milyon ton emisyonu tesis bazında biliyoruz. Bu sistem sayesinde SKDM mali yükümlülükleri karşısında üreticilerimizi korumuş olacağız.” dedi. Yeşil dönüşüm için en önemli araçlardan birinin de finansman olduğunu ifade eden Ecer, dünya genelinde yeşil finansman fonlarının 3,3 trilyon dolara ulaştığını vurguladı. Paris İklim Anlaşması gereğince gelişmiş ülkelerin her yıl gelişmekte olan ülkelere 300 milyon dolar seviyesinde finansman sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Ecer, bu finansmana erişim için Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliğini hazırladıklarını ve yakın zamanda yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.


“İş Dünyasına rehberlik ediyoruz”


BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç, konsey olarak sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm çerçevesinde küresel ticarette ortaya çıkan yeni sistemlerin sektörler adına oluşturacağı risk ve fırsatları değerlendirdiklerini ve bu doğrultuda iş dünyasına rehberlik edecek çalışmaların koordinasyonunu sağladıklarını belirtti. Özel sektör, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ortak akıl ve katılımcılık anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Kılıç, “Temel amacımız küresel ve ulusal gelişmeleri takip ederek sürdürülebilir üretimin yaygınlaşmasını ve sanayide farkındalık oluşturulmasını sağlamak. Son yıllarda hayatımıza giren ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ ve ‘Yeşil Mutabakat’ gibi kavramları firmalarımız için çok önemli. Bu uygulamaların getirdiği soru işaretlerini gidermek adına mevcut durumun değerlendirilmesi tüm iş dünyası temsilcileri için şart.” dedi.


“Üretim anlayışımızda köklü değişikliler şart”


Sanayi devriminden bu yana süregelen “üret-kullan-at” modelinin çevresel ve kaynak sorunlarına yol açtığını belirten Kılıç, “Dünya genelinde yılda 103 milyar ton hammadde kullanıyoruz, ancak bunun sadece yüzde 10’unu geri dönüştürebiliyoruz. Kaynaklarımız sınırsız değil. Bu nedenle fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kullanımını artırmalı, atık kaynaklarını geri dönüştürerek üretimde kullanmalıyız. Çevreci ve sürdürülebilir bir ekonomik modelin artık kalıcı hale gelmesi gerekiyor. Üretim anlayışımızda köklü değişiklikler yapmak şart. Konsey olarak Bursa ve ülkemizin sanayisini bu yeni sürece hazırlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçlere katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.



BTSO’da yeşil dönüşüm ve sınırda karbon toplantısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Belediyenin gezici mağazası kırsal mahallede Samsun’un Atakum Belediyesi Paylaşım Merkezi(PAYMER), gezici mağazasını kırsal mahallelerde vatandaşların ayağına götürüyor. PAYMER gezici mağazası bu hafta Sarıtaş Mahallesi’ne konuşlandı. Hayırsever vatandaşların, Atakum Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne bağlı PAYMER’e bağışladığı giyim, ev eşyası, oyuncak ve kırtasiye gibi malzemelerin yer aldığı mağaza, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Mahalle sakinleri, stantlarda yer alan malzemelerden kendilerine uygun olanları seçerek ihtiyaçlarını karşıladılar. Mağazanın minik ziyaretçileri, en çok kıyafet ve ayakkabı reyonlarına ilgi gösterdi. Minikler, farklı renk ve çeşitten birçok giyim eşyasından kendilerine uygun olanları seçtiler. “Alan el de veren el de görmüyor” Etkinliğe katılan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, Sarıtaş Mahallesi sakinleri ile bir araya gelerek vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in selamını ileten Yıldız, uygulamanın dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu belirterek “Hayırsever vatandaşlarımızın desteklerini bütün kırsal mahallelerimizi dolaşarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunlar Paylaşım Merkezimizde temizleniyor, yıkanıyor, ütüleniyor ve tekrar kullanıma hazır hale getiriliyor. Bu uygulamayı bir halk hizmeti olarak görüyoruz. Alan el de, veren el de görmüyor. Doğrusu da budur. Bu ülke, bu şekilde kalkınacak. Ben kullanmadığım eşyamı size, siz kullanmadığınızı bana vereceksiniz ve ülkemize bir şekilde faydamız olacak. Paylaştığımız, dayanıştığımız ve bir arada durduğumuz sürece ülkemizi en üst seviyeye getireceğimizi düşünüyorum” dedi. “Bizi çok mutlu etti” Mahalle sakinleri, gezici mağaza uygulamasından duydukları memnuniyeti ifade ederek “Hayat şartları dolayısıyla maalesef alım gücümüz düştü. Bütçemiz, mutfak masraflarına yetmiyor. Giysi ve temel eşyalarımızı alırken, çok sıkıntı çekiyoruz. Gezici mağazanın mahallemize gelmesi, bizi çok mutlu etti. Çocuklarımızın oyuncağını, kırtasiye malzemelerini ve giyim ihtiyacını mağazadan karşıladık. Her yaşa ve bedene göre kazak, gömlek, çorap, ayakkabı bulunuyor. Ev eşyası da mağazada yer alıyor. Desteğinden dolayı, Atakum Belediye Başkanımız Serhat Türkel’e teşekkür ederiz” diye konuştular.
Sivas Ömer Erdoğan’dan, Aaron Boupendza açıklaması! Sivasspor Teknik Direktörü Ömer Erdoğan, uygun şartlar oluşması halinde Romanya Süper Ligi takımlarından Rapid Bükreş’te forma giyen golcü futbolcu Aaron Boupendza’yı kadrosuna görmek istediğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 19. haftasında sahasında Corendon Alanyaspor ile karşılaşacak olan Sivasspor bu maçın hazırlıklarını Vali Lütfullah Bilgin Sivasspor Tesisleri’nde, Teknik Direktör Ömer Erdoğan yönetiminde gerçekleştirdi. Koşu ile başlayan antrenman, ısınma çalışmaları ile devam etti. Daha sonra 5’e 2 top kapma çalışması yapan kırmızı-beyazlılar, yarım sahada çift kale maçla idmanını tamamladı. Sivasspor Teknik Direktörü Ömer Erdoğan, antrenman öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Parolamız 3 puan" Corendon Alanyaspor ile oynayacakları maçı değerlendirerek sözlerine başlayan Erdoğan, “Önemli bir maç, ilk devrenin son maçı. Şu an bulunduğumuz noktada da direkt rakibimizle oynuyoruz. Kendi sahamızda oynuyoruz, kesinlikle parolamız 3 puan. İyi bir futbolla, iyi bir mücadeleyle bu hafta 3 puanı alıp, biraz tehlikeli bölgeden uzaklaşmak ve önümüze çok daha özgüvenle bakmak istiyoruz. İlk çağrım taraftarlarımıza olsun. Onlardan rica ediyorum, bu hafta inşallah pazar günü saat 13.30’da burada rakibimize çok iyi bir deplasman havası yaşatırlar. Çünkü onlar sayısal olarak ne zaman bizim yanımızda olurlarsa biz daha güçlü oluyoruz, daha iyi mücadele ediyoruz. Onları da davet ediyoruz maça. İnşallah güzel bir pazar gününü onlara da armağan ederiz. Şu an takımın havası gayet iyi. Oyuncular da bu maçın ciddiyetini biliyorlar. Ona göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. 3 puanla bu ilk devreyi kapatmak istiyoruz” dedi. “Bazı temaslarımız devam ediyor” Tecrübeli teknik adam, transfer çalışmalarına ilişkin yöneltilen soruya da, “Açıkçası şu an tamamen lig maçına odaklandık. Ama bir gerçek var, aynı zamanda da tabii ki takımımızı güçlendirmek için arayışlarımıza devam ediyoruz. Bazı temaslarımız, bazı görüşmelerimiz, yönetim ve sportif direktörümüz tarafından devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda sonuçlanır. Bugüne kadar o arayışlarımızı yoğun bir şekilde ekibimle beraber devam ettirdik ama şimdi hem maçı hem rakibi analiz ederken hem de kendi oyuncularımızı hangi şekilde en iyi yerde, nasıl değerlendiririz, bu maçı nasıl rahat bir şekilde iyi oyunla kazanırız, onun düşüncelerine sahibiz. Haftaya da transfer dönemi açılınca oraya yoğunlaşır, bir an önce bize yardımcı olacak oyuncuları aramıza katarı” cevabını verdi. “Aaron Boupendza ile çok farklı bir ilişkim var” Bonservisi Fenerbahçe’de bulunan ve Eyüpspor’da kiralık olarak top koşturan Emre Mor ile Romanya Süper Ligi takımlarından Rapid Bükreş’te forma giyen Aaron Boupendza’nın adının Sivasspor ile anıldığının hatırlatılması üzerine Ömer Erdoğan, şunları dile getirdi: “Emre Mor’la ilgili herhangi bir girişimimiz olmadı. Basında çıkan bir haber ama zaten Fenerbahçe’den Eyüpspor’a kiralandı, Eyüpspor’da da devam edeceği haberleri geldi. Aaron Boupendza ile ilgili de bir girişim olmadı. Ben yakın zamanda Romanya’ya gitmiştim maç izlemeye. Orada da görüştük. Tabii benim Aaron ile çok farklı bir ilişkim var. Çünkü biz onu Türkiye’ye getirdiğimizde istatistiği daha önce oynadığı kulüplerde çok aynı performansı sergilememişti. Biz de inanılmaz bir çıkış yakaladı. Özellikle benim oynattığım oyuna çok uygun bir oyuncuydu. Eğer öyle bir imkan olursa oyuncunun şartları, kulübün şartları uyarsa tabii ki aramızda görmek isteriz.”
Mersin Tarsus’ta 5 bin marul fidesi toprakla buluşturuldu Tarsus’ta 5 bin marul fidesi toprakla buluşturuldu. Tarsus Belediyesi, Tarsus Slow Food Derneği ve Tarım Lisesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 5 bin marul fidesinin dikimi gerçekleştirildi. Tarsus Belediyesi tarımsal eğitim ve yerel üretimi desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda hem gençlerin tarıma olan ilgisi artırılıyor, hem de sürdürülebilir tarım teşvik ediliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarım lisesi öğrencileri, bu çerçevede Tarsus Belediyesi tarafından tahsis edilen tarım arazisinde düzenlenen etkinlikte, 5 bin marul fidesinin dikimini gerçekleştirdi. Uygulama dersleri belediyenin tahsis ettiği arazide gerçekleştiriliyor Tarım Teknolojileri Tarla Bitkileri Öğretmeni Raziye Bayık, öğrencilerin 9. ve 10. sınıf uygulama derslerini, Slow Food Derneği ve Tarsus Belediyesi ile yaptıkları protokol çerçevesinde belediyenin tahsis ettiği arazide gerçekleştirdiklerini söyledi. Bayık, "Bugün öğrencilerimizle birlikte marul dikme etkinliği yaptık. Yaklaşık 5 bin marul fidesi ile anlamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Belediye Başkanımız Ali Boltaç’a tarım lisesine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederiz" dedi. Kapsamlı şekilde uygulamalı eğitim alındığını ifade eden lisesi öğrencisi Bensu Çevik ise okulda gördükleri teorik dersleri arazide uygulamaya geldiklerini belirterek, "Marul dikmeyi öğreniyoruz. Aynı zamanda sulamayı ve damlama sistemi döşemeyi de öğrendik. Tarım bizim için çok önemli. Tarıma değer verirsek gelecek nesillere de katkıda bulunuruz" diye konuştu.