SAĞLIK - 08 Nisan 2025 Salı 14:32

Basın mensuplarına ilkyardım eğitimi

A
A
A
Basın mensuplarına ilkyardım eğitimi

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile BGC iş birliğinde basın mensuplarına yönelik ücretsiz ilkyardım bilgilendirme eğitimi düzenlendi.


Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti iş birliğinde basın mensuplarına yönelik ücretsiz ilkyardım bilgilendirme eğitimi düzenlendi.


Ataevler’deki Bursa Gazeteciler Cemiyeti Nilüfer Sahnesinde gerçekleşen eğitimde, Bursa’daki gazete, dergi, internet haber sitesi, haber ajansı ve televizyonlarda görev yapan basın mensupları katıldı.


Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Acil Yardım Eğitmenleri Onur Turanlı ve Anıl Can Gürgen tarafından verilen eğitimde, basın mensuplarının uygulayabileceği ilk yardım teknikleri anlatıldı.


Eğitimde ana başlıklar olarak; ilkyardım nedir, ilkyardımın basamakları nelerdir, olay yerini ve hastayı değerlendirme nasıl yapılır, hayat belirtilerinin değerlendirilmesi (bilinç, solunum, dolaşım, vücut ısısı, kan basıncı vb), temel yaşam desteği, hava yolu tıkanıklıkları, kanamalar, şok, koma, yanık, sıcak çarpması ve donmalarda ilkyardım, kan şekerinin düşmesi-yükselmesi, göğüs ağrısı, zehirlenmeler, hayvan ısırıkları ile göz kulak ve buruna yabancı cisim kaçması konuları ele alındı.


Son yarım saati soru-cevap olarak tamamlanan yaklaşık 2,5 saatlik eğitime ilişkin bilgi veren Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "İlkyardım, basın çalışanlarımız için önemli bir konuydu. Eğitimde, hayat kurtaracak önemli bilgiler edindik. Üyelerimize ve basın çalışanlarına yönelik eğitim çalışmalarımız önümüzdeki dönemde, habercilikte yapay zeka kullanımı ve sosyal medya konuları başta olmak üzere devam edecek" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’de "Düşünen Makine Çağında İnsan Olmak" konuşuldu Kepez Kitap Fuarı’nda düzenlenen "Düşünen Makine Çağında İnsan Olmak" başlıklı söyleşide, akademisyen ve yazar Anoshırvan Mıandjı çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, üçüncü gününde düşünce dünyasına ışık tutan bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Akademisyen ve yazar Anoshırvan Mıandjı, Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde "Düşünen Makine Çağında İnsan Olmak" başlıklı söyleşide okurlarıyla buluştu. Teknolojinin hızla geliştiği, yapay zeka ve otomasyonun gündelik yaşamı dönüştürdüğü günümüzde insanın konumunu ele alan Mıandjı, dijitalleşen dünyada insan olmanın anlamı üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Söyleşide katılımcılar, insan-makine ilişkisi, bilinç, etik ve dijital çağın zorlukları üzerine derin bir yolculuğa çıktı. "İnsanı hayvanlardan ayıran özellik kitap okumak" İnsanları hayvanlardan ayıran özelliğin kitap okumak olduğunu belirten Mıandjı, "Kitap okumak doğal bir davranış değildir. İzleme değil, bakma değil, yürüme değildir. Kitap okurken beyin anormal bir şey yapıyor. Herkes televizyon izlemeyi sever, dedikodu yapmayı sever. Birine kitap oku dediğin zaman herkes rahatsız oluyor. Neden? Çünkü beynin dikkat kesilmesi gerekiyor. Sıradışı bir şey gelişiyor. Doğasını bozuyor. Kitap okurken beyin ne yapıyor, evrim geçiriyor. Kitap okuyan toplumlar farklı toplumlar olarak daha gelişiyor" dedi. "Kendi sonumuzu getirdik" Dinazorların 150 milyon sene bu dünyanın kesintisiz hakimi olduklarını belirten Mıandjı, "Dinazor en güçlü hayvan. Küçük bir göktaşı çarpıyor ve o 150 milyon yıldır yaşayan dinazorlar yok oluyor. İnsanlar da evrende yaklaşık 3 milyon senedir varlar. Bu kadar yılda kendi sonumuzu getirdik" diye konuştu. Yoğun ilgi gören söyleşinin sonunda Anoshırvan Mıandjı, dinleyicilerin sorularını yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.