GENEL - 30 Haziran 2023 Cuma 09:48

Türkiye’nin son 5 alemcisinden biri 120 yıllık aile mesleğini devam ettiriyor

A
A
A
Türkiye’nin son 5 alemcisinden biri 120 yıllık aile mesleğini devam ettiriyor

Bursa’da Türkiye’nin 5 alem ustasından biri olan Rıza Akbalış, 120 yıllık aile mesleğini büyük bir özveriyle devam ettiriyor.

Bursa’da Türkiye’nin 5 alem ustasından biri olan Rıza Akbalış, 120 yıllık aile mesleğini büyük bir özveriyle devam ettiriyor. Alemci Akbalış, bu güne kadar Amerika, İsviçre, Almanya, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine alem yaptığını söyledi.


Bursa’da 59 yaşındaki Rıza Akbalış 3 kuşaktır devam eden 120 yıllık aile mesleğini, ilk günkü heyecanıyla devam ettiriyor. Abdal Mahallesi’nde bulunan atölyesinde babasından kalan aletlerle zanaatine devam eden Akbalış, Türkiye’de birçok tarihi caminin alemini onarırken yurt dışına da sipariş üzerine ihracat yapıyor. Genellikle balkan ülkelerinden çok fazla talep olduğunu dile getiren Akbalış, bu güne kadar Amerika, İsviçre, Almanya, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine alem yaptığını söylüyor. Türkiye’de sadece 5 tane alem ustası kaldığını belirten Akbalış, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek kimsesi kalmadığını söylüyor.


Ailecek 120 yıldır alemcilik yapıyorlar


Dedesinin kullandığı malzemelerle dede mesleğine devam ettiğini ifade eden Rıza Akbalış, “Dedemin mesleğini yapıyorum. Dededen babama, babamdan bana üçüncü kuşak olarak geldi. Yaşadığım sürece bu işe devam edeceğim. Artık bu meslek kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek. Türkiye genelinde bu mesleği 5 kişi yapıyor. Tamamen el sanatı. Çekiçlerle dedemin ve babamın kullandığı takımlarla işime devam ediyorum. Meşakkatli bir iş ama çok da keyif alıyorum, zevkle işime devam ediyorum. Kardeşimle beraber çalışıyoruz. Abi kardeş 180 santimetrelik alemi yapmamız 3 günü buluyor. Tamamen el emeğimizle yapıyoruz” dedi.


Türkiye’de son 5 alem ustası kaldı


Türkiye genelinde 5 alem ustası kaldığını ve son nesil olduklarını aktaran Akbalış, “Türkiye’de bu mesleği yapan 5 kişi kaldı. Gaziantep’te, Samsun’da, Trabzon’da, Afyonkarahisar’da ve biz yapıyor. Bursa’yı biz temsil ediyoruz” şeklinde konuştu.


“Ulu Cami’nin bütün alemlerini tamir ettim”


Yurtdışından birçok yere alem gönderdiklerini söyleyen Akbalış, Türkiye’de tarihi camilerin alemlerini onardığını da belirtti. Akbalış, “Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına çalışıyoruz. Başta balkan ülkeleri olmak üzere Amerika, İsviçre, Almanya, Yunanistan gibi ülkelere sipariş üzerine birçok alem yaptım. Bursa’daki Ulu Cami’nin bütün alemlerini tamir ettim. Ulucami’deki alemle çok eski bir alemdir. Orhan Gazi Cami’de bakım ve onarım çalışması yaptık. Bunlar çok eski camilerdir. Çok keyifle tamir ettim” dedi.


Devam ettirecek kimseyi bulamıyor


Kendisinden sonra mesleğine devam edecek kimse kalmayacağını söyleyen Akbalış, “Çırak arıyorum. Bazen geliyor buraya gençler ama onlar daha çok bilgisayar başında para kazanmak istiyor. Çok meşakkatli bir iş olduğu için durmuyorlar, canları sıkılıyor. Aslında sıkılmasalar ekmek de yerler, benim gibi sanatçı da olurlar. Ama maalesef pek cazip gelmiyor. Okulumu bitirdikten sonra babamın atölyesinde başladım. Babamın çırak ve kalfaları vardı. Ben de işi onlardan öğrendim. 43 yıldan beri bu mesleği yapıyorum. Yaşadığım sürece bu meslekte devam edeceğim fakat benden sonra benden sonra nasıl devam edecek buna çok üzülüyorum. Biz son nesiliz. Kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yapıyoruz. Benden sonra bu meslek kaybolacak buna çok üzülüyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da ağır tonajlı araçlar için park uyarısı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’ndan ağır tonajlı araçlar için park uyarısı yapıldı. Belediyeden yapılan açıklamada, Zabıta Daire Başkanlığı’nın vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması için ilgili kurumlarla yaptığı işbirliğinden trafiğe denetimlerine kadar çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Zabıta ekipleri, kent merkezinde ağır tonajlı tır, kamyon ve dorselerini park edenlere yönelik denetim gerçekleştirdi. Denetimde zabıta ekipleri, araç sahiplerine sözlü ve yazılı uyarıda bulunarak araçlarını yoğunluk olan bölgelerden kaldırması ve uygun otoparklara çekilmesi gerektiğini bildirdi. Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, 1 Nisan 2024 ile 13 Ocak tarihleri arasında toplam bin 163 ağır tonajlı araç denetledi, 252 araca yasal işlem uyguladı. Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Zabıta Dairesi Başkanı Veysi Rüzgar, “Denetimlerimiz ağır tonajlıların özellikle belirlenen yerlerin haricinde trafiğin yoğun olduğu alanlarda parklarıyla alakalı olacak. Ağır tonajlıların zaten şehir içinde yoğun olan trafiği fazlasıyla aksattığı görüldüğü için ekiplerimiz sahada olacak. Trafikle ilgili 24 saat esaslı çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle şehrin belli bölgelerinde yoğunlaşmış trafiğin rahatlatılması amacıyla çekici vasıtalarımız çalışıyor" dedi. Ağır tonajlı araçların cadde ve sokaklarda park edilmesinin yasak olduğunu hatırlatan Rüzgar, ağır tonajlı araçların uygun otoparklarda park edilmesi için araç sürücülerine uyarıda bulundu. Engelli rampaları, toplu taşıma durakları önünde park yapılmaması uyarısında bulunan Rüzgar, “Gıda, seyyar satıcılarla ilgili çalışmalarımız, 24 saat esaslı sürüyor. Otogarlarda, servis araçlarında, ticari taksilerin özellikle taksimetre konusunda gelen yoğun şikayetlere istinaden denetimlerimiz devam etmektedir. Halk otobüslerinde vatandaşların ücretsiz kart haklarıyla ilgili ihlaller, şikâyetlerle ilgili denetimlerimiz devam etmektedir. Sur ilçemizdeki turist, artan nüfus ve gelen ziyaretçilere istinaden artan seyyar satıcılara yönelik çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.
Samsun 2024’te Orta Karadeniz’de 5,1 milyar dolarlık dış ticaret Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerini kapsayan Orta Karadeniz’de 2024’te toplam 5 milyar 152 milyon 436 bin 563 dolar dış ticaret hacmi gerçekleşti. Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerini kapsayan bölgede 8 Gümrük Müdürlüğü, 1 Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, 1 Tasfiye İşletme Müdürlüğü,1 Hukuk Hizmetleri Müdürlüğü,1 Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüğü, 1 Dış Ticaret İşlemleri Müdürlüğü ve 1 Personel Müdürlüğü olmak üzere toplam 14 idare, 389 personel ile faaliyetleri yürütüyor. 9,5 milyar TL’lik vergi tahsilatı Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 2024 yılında toplam 9 milyar 594 bin 407 bin 957 TL vergi tahsilatı yaptı. 5 bin 768 adet gemi, 20 bin 688 adet tır, bin 805 adet uçak, 297 bin 173 yolcu, 91 bin 190 TEU konteynerin gümrük işlemi gerçekleştirildi. Aynı dönem içerisinde 15 olayda toplam 35 milyon 810 bin 736 TL tutarında kaçak eşya yakalaması gerçekleştirildi. Ayrıca Tasfiye İşletme Müdürlüğünce toplam 618 elektronik ihale ile 360 adet araç, 258 kalem muhtelif eşya satışı yapılarak bu satışlardan 102 milyon 143 bin 501 TL hasılat elde edildi. Ürün Güvenliği Denetim Müdürlüğünce 2024 yılı içinde toplam 856 adet ithalat ve ihracat kalite denetimi yapıldı. 603 milyon dolarlık meyve ihracatı 2024 yılında ihracatı en çok yapılan ilk üç ürün; 603 milyon 462 bin 190 dolar tutarında meyve, 383 milyon 216 bin 24 dolar tutarında metal cevheri, 190 milyon 26 bin 754 dolar tutarında motorlu kara taşıtları ve aksamlarında oldu. Gerçekleştirilen ihracat işlemleri ülkeler bazlı incelendiğinde 884 milyon 574 milyon 148 dolar ile Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın birinci sırada olduğu, bu ülkeyi Bulgaristan, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Romanya’ya yapılan ihracatın izlediği görüldü. Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantı gümrük idareleri arasında yapılan işlemler değerlendirildiğinde işlemlerin yüzde 88’lik bölümü Samsun Gümrük Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Samsun Gümrük Müdürlüğünün 2024 yılı ihracat 1 milyar 958 bin 368 bin 623 dolar, ithalat tutarı ise 2 milyar 812 bin 794 bin 118 dolar oldu.