ASAYİŞ - 22 Ocak 2025 Çarşamba 14:05

Yangının görgü tanıkları böyle anlattı: "Yangın alarmı yoktu"

A
A
A
Yangının görgü tanıkları böyle anlattı: "Yangın alarmı yoktu"

Bolu Kartalkaya’daki bir otelde çıkan yangında, alevlerin arasından çıkmayı başaran vatandaşlar o anları anlattı. Bağırma sesleriyle uykudan uyandıklarını dile getiren Hülya Karadağ, "İki oda ileriye gidemedik. Nefesimiz kesildi. Çocukların bağırış sesleri duyuluyordu. Yangın alarmı yoktu. Yangın alarmı olsaydı insanlar daha tedbirli hareket ederdi" dedi.


Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel’de, dün sabaha karşı saat 03.30 sıralarında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Yangını söndürmek için Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Ankara’dan sevk edilen çok sayıda ekip alevlere müdahale etti. Yangın, yaklaşık 10 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Otelin küle döndüğü yangında, 76 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 51 kişi yaralandı. Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında ise 9 kişi gözaltına alındı.


Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte AFAD ve uzman ekipler otelde kriminal inceleme çalışmasına başladı. Çalışmaların sürdüğü esnada eşyalarını kontrol etmeye gelen Karadağ ailesi de o anları anlattı.



"Camdan çatıya çıktık"


2 çocuğu ve annesi Hülya Karadağ ile sömestr tatiline gelen Emine Nur Karadağ, "Çok kötü ve korkutucuydu. Ben bir kadının, ’Yangın var’ sesine uyandım. Odadan dışarıya çıktığımda her yer dumandı. Sonra odaya geri döndüm çocukların üzerlerini giydirdim. Dışarı çıktığımızda yürünecek gibi değildi. Sonra tekrar odaya girip, camdan çatıya çıktık. Çatıdan da çalışanların getirdiği merdivenle indik. Yangın merdiveni varmış ama ben hiç görmedim. Başımıza böyle bir şey geleceğini düşünmediğimiz için yerini sormamıştık. Yangın merdivenine de o dumanda gidilebilir miydi? Onu da bilmiyorum. Odadaki eşyalarımız duruyordur diye düşünüyorum sadece duman geldi ancak aşağıdaki kayak malzemelerimiz yandı" dedi.



"Nefesimiz kesildi"


Otelde yangın alarmının olmadığını dile getiren Hülya Karadağ, "Uyuyorduk. Uykumuzdan bağırma sesleriyle uyandık. Kapıyı açtık, ‘Ne oluyor acaba?’ diye. Birisi ’Yangın var’ diye bağırdı. Sonra toparlandık. İlk etapta çok fazla duman yoktu. İçeride hemen ıslak havlularla ağzımızı kapattık. O duman hemen nasıl çoğaldı anlayamadık. Odada 4 kişiydik, yan oda da bir arkadaşımız vardı. Baktık ileriye gidemiyoruz. Odaya girdik, cama çıktık. İnsanlara bağırdık, ‘Atlayabilir miyiz?’ diye. Onlarda sağ olsun merdiven getirdiler. Oradan da aşağıya indik. Yangın merdivenini bulmamız mümkün değildi. İki oda ileriye gidemedik. Nefesimiz kesildi. Çoluk çocuk bağırış sesleri vardı. Yangın alarmı yoktu. Yangın alarmı olsaydı insanlar daha tedbirli hareket ederdi" diye konuştu.



Yangının görgü tanıkları böyle anlattı: "Yangın alarmı yoktu"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Sinop’ta İl Koordinasyon Kurulunun 2025 Yılı 1. Dönem Toplantısı yapıldı. Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Vali Özarslan, 2024 yılının 4. döneminde toplam 527 adet proje üzerinde çalışıldığını belirterek Sinop’ta yatırım projelerine ilişkin çalışmaların 15 genel ve katma bütçeli kuruluş, 9 yerel idare ve 9 adet de köylere hizmet götürme birlikleri olmak üzere toplam 33 kuruluş tarafından gerçekleştirildiği ve gerçekleştirilmeye devam edildiğini söyledi. 7 projeye tasfiye 2024 yılı 4. döneminde üzerinde çalışılan toplam 527 adet projeden 364’ünün tamamlandığını aktaran Vali Özarslan, 100 adet proje devam ettiğini, 17 adet proje ihale aşamasında olduğunu, 39 adet projeye ise çeşitli sebeplerden başlanamadığını, 7 projenin ise (ödenek geri çekildiğinden dolayı) tasfiye edildiğini belirtti. 2024 yılı 4. döneminde üzerinde çalışılan projelerin toplam değerinin 34 milyar 941 milyon 97 bin TL olduğunu söyleyen Vali Özarslan, "Bu projeler için 2024 yılında 6 milyar 725 milyon 797 bin TL ödenek ayrılmış olup, 2024 yılı için ayrılan ödeneğin 5 milyar 355 milyon 465 bin TL’si harcanmıştır. Projelerin toplam yılı harcama oranı yüzde 80’e tekabül etmektedir" dedi. Vali Özarslan, 2025 yılında Sinop’ta eğitimden ulaşıma, spordan turizme, sanayiden tarıma, iletişimden enerji alt yapı çalışmalarına kadar 27 projenin kamu yatırım programına alındığını söyleyerek, "Toplam tutarı 25 milyar TL olan projelerin Sinop’umuza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Eskişehir DSİ 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nün 2024 yılı faaliyet rakamları açıklandı Eskişehir Valiliği resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Devlet Su İşleri (DSİ) 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nün 2024 yılında 27 yerleşim birimindeki 3 milyon 629 bin 794 hektar alan içerisinde çalışmalar yaptığı aktarıldı. DSİ 3’üncü Bölge Müdürlüğü, Eskişehir’in de içinde bulunduğu Kütahya, Bilecik, Sakarya illeri ile Ankara ilinin Polatlı, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerini kapsıyor. Aktarılan faaliyet bilgilerine göre, Sakarya Nehri kıyısında kalan 27 yerleşim birimindeki 3 milyon 629 bin 794 hektar alan içerisinde baraj ve gölet gibi depolama sistemlerinin inşa edilmesinin yanı sıra; sulama, taşkın koruma, içme suyu tesisleri, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları yapıldı. DSİ 3’üncü Bölge Müdürlüğü Eskişehir il sınırları içerisinde, 2024 yılında toplam 808 milyon TL yatırımla 1 adet gölet tamamlandı. Ayrıca 34 bin 710 dekar alan sulamaya açılarak, su depolama kapasitesi 540 bin metreküp artırıldı. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak üzere inşa edilen taşkın koruma tesisleriyle de 3 yerleşim yeri taşkın riskine karşı korumaya alındı. Yanı sıra, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 50 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı. DSİ 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nün yapımı devam eden yatırımları içerisinde 2 adet gölet, 1 adet büyük su işi sulaması, 1 adet gölet sulaması, 2 adet yeraltı suyu sulaması, 9 adet arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri, 1 adet sel kapanı ve 1 adet taşkın koruma inşaatları yer alıyor. Bununla birlikte ihale süreci devam eden yatırımlar ise 1 adet baraj, 2 adet büyük su işi sulaması, 4 adet gölet sulaması, 1 adet sulama yenileme, 4 adet taşkın koruma, 1 adet taşkın ve ve rüsubat kontrolü, 1 adet yeraltı depolaması ve 1 adet yerüstü sulaması olarak aktarıldı.