ÇEVRE - 21 Eylül 2024 Cumartesi 12:35

Bandırma’da su krizi kapıda

A
A
A
Bandırma’da su krizi kapıda

Balıkesir’in Gönen ilçesinde, Bandırma’nın içme suyunu karşılayan Gönen Barajı’nda doluluk seviye kritik seviyelere kadar indi.


Bandırma içme ve kullanma suyunu sağlayan Gönen Barajı’nda, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve yağışsız geçmesi, tarımsal sulamanın artışı ve nüfusa bağlı olarak suyun kullanımın artması nedeniyle barajdaki suyu seviyesi yüzde 14. 61 seviyelerine kadar indi. Gönen Barajı’nda doluluk oranı Temmuz sonlarında yüzde 51.96’da iken, 19 Eylül 2024 tarihinde barajdaki su seviyesi yüzde 14,61 seviyelerine kadar geriledi.


Uzmanlar, 2030 yılına kadar dünya genelinde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Su Danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker ile yapılan özel röportajda, su yönetimi ve gelecekte yaşanması muhtemel krizler ele alındı.



Arıker: "Suyun yolculuğu ve alınması gereken önlemler"


Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma programının 2030 yılında sona ereceğini hatırlatan Arıker, “Dünyanın 2’inci büyük Fransız su yönetim şirketi Wivendi’ye göre 2030’dan sonra su, dünyanın en büyük sorunu olacak. Hatta şu anda dünya genelinde 400 noktada su savaşı yaşanıyor. Türkiye de bu tehlikenin farkında. Orman Bakanlığı, su kriziyle mücadele için 2023 yılında 114 maddelik bir eylem planı yayınladı. Özellikle turizm sektörü için su verimliliği rehberleri hazırlandı. Ayrıca yeni su yasası üzerinde çalışmalar sürüyor” dedi.


Su kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkat çeken Arıker, “Barajlardan çeşmelere kadar suyun her aşaması titizlikle kontrol edilmeli. Su kalitesi sık sık incelenmeli, pompalar gözden geçirilmeli, isale hatları ve şehir şebekeleri bakım altında tutulmalı. Su kaçakları en aza indirilmeli ve su konusunda halk bilinçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Arıker, yağmur suyu toplama ve gri su projeleri gibi alternatif su kaynaklarına da daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.



"Bandırma’nın geçmişteki su krizini tekrar yaşamamalı"


Arıker, Bandırma’nın yaklaşık 30 yıl önce yaşadığı su krizini hatırlatarak, “O dönemde şehirde su, saatli olarak bölge bölge veriliyordu ve tankerlerle su takviyesi yapılıyordu. Bandırma’da oturan 40 yaş üstü insanlar bu zor günleri çok iyi hatırlar. Bu kriz üzerine Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su getirilmesine karar verildi ve bu proje sayesinde Bandırma’ya uzun vadeli su temini sağlandı” dedi. Arıker, bu süreçte dönemin Belediye Başkanı Durgut Ergin’in büyük bir risk alarak belediye bütçesinin yaklaşık 10 katı borca girdiğini belirtti. "Danışmanlığını yaptığım proje, belediyenin hazine garantili uluslararası ihaleye çıkmasıyla 40 kilometrelik CTP boru hattı döşendi ve Bandırma’ya su sağlandı" diye ekledi.



Arıker: "Tedbirlere bugünden başlamalıyız"


Wivendi eski Türkiye yönetim danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker, Bandırma’nın su krizini yeniden yaşamaması için halkın eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca yeni binalarda su depoları yapılması, depoların yanlarına yangın hortumları alınması ve su kaynaklarının verimli kullanılması gibi adımların atılmasının şart olduğunu belirtti.


“Bandırma halkı 30 yıl önce yaşadığı susuz günleri tekrar yaşamamalı” diyen Arıker, su isale hattı yanında kurulan organize sanayi bölgelerinin su ihtiyaçlarının da dikkate alınarak bölgede geniş araştırma yapılması ve bu bölge için göçü önleme projesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.



Bandırma’da su krizi kapıda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Battalgazi’de muz hasadı başlıyor Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Kadıçayırı Mahallesi’nde muz üretimi yapılan serayı ziyaret etti. Taşkın, fidancılık girişimiyle öne çıkan Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu kardeşleri tebrik etti. Battalgazi’de tarımsal üretim yeni boyutlara taşınıyor. Kadıçayırı Mahallesi’nde muz üretimine başlanan sera alanını ziyaret eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, bölgedeki bu önemli girişime dikkat çekti. Nur Fidancılık tarafından gerçekleştirilen üretimi yerinde inceleyen Taşkın, muz gibi tropikal bir meyvenin Battalgazi’de yetiştirilmesinin önemine vurgu yaparak, girişimciler Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu’nu tebrik etti. Antalya gibi bölgelerde yoğun olarak yetiştirilen muz, artık Battalgazi’nin Kadıçayırı Mahallesi’nde de toprakla buluşuyor. Yerel tarımsal kalkınmaya katkı sağlayan yeni üretim modeli, bölgenin iklim koşullarına uyumlu hale getirilen sera teknolojileriyle hayata geçirildi. Belediye Başkanı Taşkın, bu girişimin hem ekonomik hem de tarımsal çeşitlilik açısından Battalgazi’ye büyük katkı sağlayacağını belirtti. Ziyaret esnasında, çiftçilerle sohbet eden Taşkın, başarı dileklerini ileterek çalışmalarında kolaylıklar diledi. Tarımsal üretimde yeni fırsatlar oluşturmak amacıyla yerel girişimcileri destekleyen Battalgazi Belediyesi, bu tür projelerin yaygınlaşması için teşviklerde bulunmayı sürdürüyor. Muz üretimi gibi yenilikçi uygulamaların bölge halkı için de ilham kaynağı olacağına dikkat çeken Taşkın, Battalgazi’nin tarımsal potansiyelini daha da artırmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
Mersin TEKNOFEST Drone Şampiyonası Mersin’de başladı Mersin’de TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Drone Şampiyonası başladı. Mersin Engelsiz Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen şampiyonada, 24 dron pilotu birbirleriyle kıyasıya mücadele ediyor. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen ve dron pilotlarının en kısa sürede parkuru tamamlaya çalıştığı TEKNOFEST Drone Şampiyonası başladı. Gençlerin ve teknoloji meraklılarının heyecanla takip ettiği yarışmada, pilotlar VR gözlük kullanarak, kendi yaptıkları FPV dronlarını kokpitte oturuyormuşçasına kullanarak parkuru tamamlamaya çalışıyor. Ön elemeler ve birinci etap sonucu başarılı olan 24 yarışmacı, Mersin Gençlik Merkezi’nin sahasında hazırlanan özel pistte birbirleriyle kıyasıya rekabet ediyor. "Hobinin yaşı yok, isteyen herkes yarışabilir" Şampiyonaya Karaman’dan katılan 13 yaşındaki Emin Bekir Başaran, 6 yaşından beri dron kullandığını söyledi. Pistin ve havanın güzel olduğunu ifade eden Başaran, "Şu anda hedefim Adana finaline kalıp, orada da derece yapabilmek. Biraz daha çalışmam lazım. Karaman’da kendi pistimizde çalışıyorum" dedi. Harita Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu olduğunu vurgulayan Başaran, "Hobinin yaşı yok, isteyen herkes yarışabilir. Benden büyük olabilir, küçük olabilir; bunun için bir ayrım yok. Kim daha iyi uçuyorsa o kazanıyor" diye konuştu. "7 yaşından 47 yaşına sporcularımız var" Drone Şampiyonası Koordinatörü Ahmet Özkaya da şampiyonaya başvuran 100’ün üzerinde sporcudan en iyilerin Isparta’ya davet edildiğini söyledi. Isparta’da 32 sporcunun yarıştığını ve Mersin’e 24 sporcu ile geldiklerini ifade eden Özkaya, "Buradan 16 sporcumuz Adana’ya gidecek ve Adana’da birinci olan Dünya Drone Kupası’na katılacak. Burada en hızlılar kaza yapmadan parkuru tamamlamaya çalışıyorlar. Parkuru kazasız şekilde en hızlı tamamlayanlara ödüller verilecek" dedi. TEKNOFEST Drone Şampiyonası’nı Formula’nın rakibi olarak gördüklerini dile getiren Özkaya, "7 yaşından 47 yaşına sporcularımız var. Bu sporcularımız en hızlı şekilde yarışıyorlar. Bu parkuru tamamlayan sporcular çok yetenekliler; yani kendi dronunu kendi yapan arkadaşlarımızdan bahsediyoruz" diye konuştu. Şampiyona 3 etaptan oluşuyor Üç etap olarak gerçekleştirilecek şampiyonanın ilki etabı Isparta’da da yapıldı. İki etap sonunda en yüksek puanı alan yarışmacılar, TEKNOFEST Adana’da düzenlenecek büyük finalde yarışma hakkı kazanacak. Finalde dereceye giren sporculara birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 40 bin TL, üçüncülük ödülü ise 30 bin TL verilecek. Büyük finalin birincisi ayrıca TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlenecek olan World Drone Cup’ta Türkiye’yi temsil etme şansını da elde edecek.
Sakarya SGM’ler 30 branşla yeni döneme kapılarını açıyor Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) yeni dönem kurs kayıtları 23 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yeni dönemde öğrenciler Adapazarı, Akyazı, Geyve, Sapanca ve Karasu SGM olmak üzere 5 farklı merkezde 30 farklı branşta eğitim görecek. Başvurular www.sakarya.bel.tr adresinden yapılabileceği gibi Sosyal Gelişim Merkezleri’nden de bizzat yapılabilecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezleri yeni döneme yepyeni bir hazırlık ve birbirinden farklı branşlarla kapılarını açıyor. Adapazarı, Akyazı, Geyve, Sapanca ve Karasu Sosyal Gelişim Merkezi olmak üzere toplam 5 farklı SGM’de eğitim sezonu boyunca devam edecek olan kurslar, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren kayıt almaya başlayacak. Başvurular www.sakarya.bel.tr adresinden yapılabileceği gibi Sosyal Gelişim Merkezleri’nden de bizzat yapılabilecek. 30 farklı branşta eğitim verecek SGM’lerde öğrenciler sanatı öğrenecek, mesleki tecrübe kazanacak ve hayat boyu fayda sağlayacağı deneyimler kazanacak. Yeni eğitim ve öğretim döneminde Kur’an-ı Kerim ve Değerler Eğitimi, İngilizce, Almanca, Akıl Oyunları, Satranç, Drama, Ritim, Resim, Karakalem, Ebru, Bağlama, Gitar, Piyano, Kodlama Atölyesi, Robotik ve Kodlama Atölyesi, Becerikli Eller, Mutfak, Anlayarak Hızlı Okuma, Bilgisayar Atölyesi, Melodika, Halk Dansları Atölyesi, Oyunlarla Dikkat Atölyesi, Minik Mimarlar Atölyesi, Keçe Atölyesi, Tiyatro, Jimnastik, Çocuk Korosu, Güzel Yazı Teknikleri Atölyesi, Yapay Zeka Atölyesi, Okuma - Yazma Atölyesi gibi 30 farklı branşta zengin ders içeriklerini içerecek ve çocuklara yönelik farklı programlar sunacak. Kurslar hakkında ayrıntılı bilgi için, Adapazarı Sosyal Gelişim Merkezi için 444 40 54 (dahili 3712-3740-3741-3742-3787) Akyazı Sosyal Gelişim Merkezi için (0 264) 418 18 36 Geyve Sosyal Gelişim Merkezi için (0 264) 517 10 06 Sapanca Sosyal Gelişim Merkezi için (0 264) 582 54 01 Karasu Sosyal Gelişim Merkezi için (0 264) 502 29 88 ulaşılabilecek.