GÜNDEM - 15 Ocak 2025 Çarşamba 09:20

Türk araştırma firmasından Amerika’ya yangınla mücadele teklifi

A
A
A

Balıkesir’de üretilen ve dünyanın en güçlü orman yangın söndürücüsü olarak ifade edilen ’Taş Suyu’, çevre dostu yapısı ve etkinliğiyle dikkat çekiyor. Taş Suyu’nun en önemli özelliği, uygulandığı yerlerde tekrar yangın çıkmasını önlemesi. Taş Suyu’nu icad eden ve üreten AR-GE Firması Sahibi Faruk Durukan “Eğer Amerika isterse biz yardıma gitmeye hazırız” dedi.

Bilimsel çalışmalara göre, 1 ton Taş Suyu, 200 ton suya eşdeğer bir yangın söndürme kapasitesine sahip olarak değerlendiriliyor. Bu etkileyici özellik, Taş Suyu’nun literatüre geçmesine ve çevre dostu, insan ve hayvan sağlığına zararsız bir çözüm olarak bilimsel literatürde kabul edilmesine yol açtı.

Türk araştırma firmasından Amerika’ya yangınla mücadele teklifi

2000 yılında Yunanistan’da çıkan büyük orman yangınında da kullanılan Taş Suyu, yangını başarıyla durdurmaya yardımcı olmuş ve etkisini kanıtlamıştı. ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), 2013 yılında Taş Suyu’na en iyi AR-GE ödülünü vererek bu başarıyı taçlandırdı.

Türk araştırma firmasından Amerika’ya yangınla mücadele teklifi

Taş Suyu’nun geliştiricisi Faruk Durukan, 200’e yakın bilimsel literatürde adının geçtiğini belirterek, "Biz aslında bir ar-ge şirketiyiz. 25 yıl önce taşları suya çevirmiştik. Bu taşların en büyük özelliği orman yangınları veya başka yanıcı malzeme üzerine atıldığı zaman bir daha yanmamasıdır bunun en büyük özelliği.” dedi.

Türk araştırma firmasından Amerika’ya yangınla mücadele teklifi

Taş Suyu’nun 2000 yılında Yunanistan yangınlarında kullanıldığına dikkatleri çeken Durukan “Hatta 2000 yılındaki Yunanistan’daki büyük orman yangınında da kullanılmıştı taş suyu ve anında orman yangınları kesmişti ve durdurmuştu. Görüyoruz ki Amerika çaresizlik içerisinde yüzlerce uçağı uçuruyor helikopterler ama yangını söndüremiyor.” dedi.

Türk araştırma firmasından Amerika’ya yangınla mücadele teklifi

Amerika’daki yangınların söndürülmesinde Taş Suyu’nun başarılı olacağına inandığını ifade eden Faruk Durukan “Bizim elimizde bu yangını söndürecek taş suyumuz mevcuttur. Bu ürün bilimsel literatürüne de girmiştir. Taş suyunu da dünyada sadece biz üretiyoruz. Amerika da üretemiyor. Bununla ben daha evvelden ODTÜ Yılım Bilim Adamı ödülünü almıştım.” diye konuştu

Talep gelirse Amerika’ya yardım edebileceğini ifade eden AR-GE Firması Sahibi Faruk Durukan ”Eğer Amerika isterse biz yardıma gitmeye hazırız. Malzemeyi de göndermeye hazırız. Amerika teknolojiyi sadece kendilerinde var olduğunu sanmasın. Biraz dünyaya bakmaları yeterli. Boşu boşuna da ormanlar, bir sürü canlılar yanıyor, gidiyor. Biz sadece problemleri çözmeye uğraşıyoruz ve çözmeye de devam edeceğiz. ”dedi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Adapazarı’nın mesleklerini fotoğrafladılar SUBÜ Sakarya MYO, Öğretim Görevlisi Ersin Berk’in düzenlediği ve öğrencilerin çektikleri fotoğrafların sergilendiği ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu, ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Fotoğraf Sanatçısı ve Akademisyen Öğretim Görevlisi Ersin Berk ile yaklaşık 40 öğrencisi tarafından düzenlenen sergide, Adapazarı’nın geleneksel ve modern meslekleri 200 fotoğraf ile sergilendi. Fotoğraflanan meslekler arasında kaybolmaya yüz tutmuş sepetçilik, süpürgecilik ve televizyon-radyo tamirciliği gibi meslekler ile kumaşçılık, züccaciyecilik, düğmecilik, çorapçılık ve terzilik gibi canlılığını sürdüren meslekler yer aldı. Öğrenciler Adapazarı’nda Uzun Çarşı, Katlı Pazar ve Çark Caddesi’ndeki esnaflar ile oto sanayi sitelerindeki işçilerin fotoğraflarını çekti. Açılışını Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç ve Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Murat Acar’ın yaptığı sergiye akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Fotoğraf sergisinin Adapazarı’nın toplumsal belleğine önemli bir katkı sağladığını belirten SUBÜ Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç, “Sergiye katılan tüm öğrencilerimize ve Ersin hocamıza gayretleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz bu proje sayesinde emek ve el işçiliğinin önemini kavradılar. Fotoğraf çekim sürecinde sosyalleşerek ikili ilişkilerini güçlendirdiler. Okudukları şehri ise daha yakından tanıma fırsatı buldular. Biz de bundan memnuniyet duyduk” dedi. Öğretim Görevlisi Ersin Berk ise; Adapazarı’nın kültürel mirasını, kaybolan mesleklerini ve bu minvalde toplumsal dönüşümünü fotoğraf sanatı aracılığıyla gelecek nesillere aktarmaya devam etmek istediğini belirtti.