GÜNDEM - 16 Ocak 2025 Perşembe 14:42

Aydın sanayi esnafı, geleneksel hayır yemeğini gerçekleştirdi

A
A
A
Aydın sanayi esnafı, geleneksel hayır yemeğini gerçekleştirdi

Aydın 1. Sanayi sitesi, üst sanayi esnafları geleneksel hale getirdikleri hayır yemeğinin ikincisini gerçekleştirdi.



Uzun yıllardır sanayide esnaflık yapan lokantacı Ahmet usta öncülüğünde 1. Sanayi sitesi, üst sanayi esnafları geleneksel hale getirdikleri bin kişilik hayır yemeğinin ikincisini düzenledi. Tüm sanayi esnafının bir arada birlik, beraberlik ve yardımlaşma amacıyla düzenlenen hayır yemeğinin her yıl aynı tarihte gerçekleştirilerek geleneksel hale getirilmesi planlanıyor. Hayır yemeğinin, birlik ve beraberlik amacıyla yapıldığını dile getiren lokantacı Ahmet Usta; "Biz sanayi esnafı olarak bir hayır yemeği düzledik. Bugün burada herkesin bir hayrı dokunuyor. Yemek dağıtımına da başladık. Bin kişilik bir yemek bu. İnşallah geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz" dedi.



"Sanayi esnafımız alçak gönüllüdür"


Aydın’daki sanayi sitesi esnafının hassasiyetine vurgu yapan Aydın Esnaflar ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhammet Ali Künkcü; "Bizim sanayi sitesi esnafımız bir o kadar mütevazi, bir o kadar alçak gönüllüdür. Geldikleri yeri de hiçbir zaman unutmadılar. Böyle konularda çok hassas ve hayırseverlerdir. Kendilerini de tebrik ediyorum. Hep beraber sanayi sitesi ailesi olarak bu geleneği devam ettireceğiz" diye konuştu.



Aydın sanayi esnafı, geleneksel hayır yemeğini gerçekleştirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: "Asgari ücretin belirlenme aşamasında sorun var” HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin hem bugün geldiği noktada hem de tespit edilmesi noktasında ciddi sorunlar olduğunu belirterek, “Ülkemizde asgari ücretin belirlenmesi aşamasında da sorunlar var. Asgari ücretle çalışanlar aldıkları ücreti asgari olarak değil, geçim ücreti olarak görüyorlar” dedi. HAK-İŞ Nevşehir İl Başkanlığını ziyaret eden Genel Başkan Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre 2024 yılında çalışanların yarısının asgari ücretli olduğunu hatırlattı. Yeni belirlenen asgari ücretin ve emekli maaşlarındaki artışın azlığından yakınan Arslan, "Birçok kesimde çalışanlar asgari ücretli çalışıyor. İşverenlerin kendisi için olmazsa olmaz elemanlar dışındaki herkes asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret vergi dışı kaldığı için çalışanlarını asgari ücretten gösteriyor, fazla ödemelerini de elden ödüyor. Böylelikle hem kayıt dışına teşvik ediyorlar hem de vergi kaçırıyorlar” dedi. "Asgari ücretin tespit edilmesinde ciddi sorunlar var" Asgari ücretin hem bugün geldiği noktada hem de tespit edilmesi noktasında ciddi sorunların olduğuna vurgu yapan Arslan, "HAK-İŞ kuruluşundan bu yana Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz ediyor. Bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz diyoruz. Çünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye’nin en büyük işvereni ve Türkiye’nin en büyük işçi sendikasının temsilcileri bulunuyor. Hükümet işveren ve işçi kesimi beşer kişi ile temsil ediliyor. Hükümet iş verenler ile iş birliği yaptığı anda asgari ücret bitmiş oluyor. Dolayısıyla çalışanların geçim ücretini belirlediğimiz asgari ücretin belirlenmesi aşamasında ciddi bir sorun var. Antidemokratik değil, kapsayıcı değil, katılımcı değil. Asgari ücret gibi temel konular uzlaşmayla çıkması lazım” ifadelerini kullandı. "Emekli maaşı ile asgari ücret arasında 8 bin TL fark var" Asgari ücret ile emekli maaşı arasında 8 bin liralık farkın olduğunu söyleyen Arslan, "Bu durumun kabul edilebilir bir durum değil. Hem memur ücretlerindeki artışlar, emeklilere verilen artışlar, asgari ücretliye verilen enflasyon altındaki artışlar çalışanları büyük bir hayal kırıklığına itti. Bu hayal kırıklıklarının giderilmesi konusunda yine de vakit geçmiş değil. En kısa zamanda bu konuların düzeltilmesi için yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.
Sivas Yüksek hızlı tren bilet fiyatlarında artış Sivaslıları üzdü Yüksek hızlı tren bilet fiyatlarındaki yüzde 44 oranındaki artış Sivaslıları üzdü. 2023 yılı Nisan ayında hizmete giren Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı kısa sürede on binlerce yolcu taşıyarak hava yolu ulaşımını geride bırakmıştı. Yüksek Hızlı Tren kısa sürede Sivaslıların hayatlarında önemli bir yer etti. Neredeyse bilet bulmak mümkün olmazken bilet almak isteyenler günlerce öncesinden rezervasyon yapmak sorunda kaldı. Yüksek hızlı trenin tercih edilmesinin en başta nedeni hız ve konfor olurken karayolu ve hava yolu ulaşımına kıyasla çok daha ucuz olması yoğunlukla tercih edilmesini sağladı. Yüksek hızlı tren bilet ücretlerine yüzde 44 oranında yapılan artık, bilet fiyatlarının otobüs ve uçak bilet fiyatlarını geride bırakmasına neden oldu. Fiyat artışı Sivaslıları üzdü. “Alışverişe gitmek için treni kullanıyorduk” Veysel Ayeş, Ankara’da alışveriş yapmak için de yüksek hızlı treni kullandıklarını belirterek, artık alışverişlerini Sivas’ta yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ayeş, “Hızlı tren amme hizmeti yaptığı için ve enerji fiyatları da pahalı olduğu için aslında bu fiyatlar normal. Enflasyona göre değerlendirdiğimizde anormal. Böyle bir artış olmaması gerekirdi. Çünkü vatandaşa yapılan zamla yapılan bu ulaşım zammı eşit olması gerekirdi. Ama ifade ettiğim gibi enerji fiyatlarının da yüksek olması sebebiyle bu fiyatlar şuan normal. İnsanlar aktif şekilde kullanıyordu. En basitinden belki Ankara’ya gidip alışveriş yapıyordu. Şimdi yapılan bu zam Sivas’ımızın esnafına yarar” dedi. Hüseyin Genç ise, “Zammın savunulacak yanı yok. Bu zam bizim seyahat etmemizi bir yerden bir yere ulaşmamızı oldukça zora sokacak. Sivas zaten geri kalmış bir bölge. Bu zamlarla da her bölge gibi Sivas’ta olumsuz etkilenecektir” dedi. Halil Göngel, “Günümüzde bu zamlı fiyatlar oldukça pahalı. Devlete bağlı çalışan bir kurum. Normalde daha makul fiyatlarda olmalı ve vatandaşların daha kolay ulaşabiliyor olması gerekirken şuanda tren bir lüks haline gelmiş durumda” şeklinde konuştu.