TEKNOLOJİ - 24 Kasım 2024 Pazar 13:42

ADÜ Teknokent’te bu defa yılan balıklarının stratejik özellikleri araştırıldı

A
A
A
ADÜ Teknokent’te bu defa yılan balıklarının stratejik özellikleri araştırıldı

Meksika Sargasso Körfezi’nde üredikten sonra yaşamlarını sürdürebilmek için larva halinde okyanusu aşarak 3 yıl süren 7 bin kilometrelik yolcuğun ardından Aydın ve Muğla iline sınırları olan Bafa Gölü’ne gelen yılan balıkları bilimsel araştırma konusu oldu. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te çalışmalarını sürdüren ve çalışmalarına 18 ayrı patent alan Karya Farma HBX Ar-Ge, bu canlıların hayatta kalma stratejileri ve biyolojik yapılarını incelemeye aldı.


Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık ve bilim kurulu üyesi Kimyager Aslı Aktaş’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda, yılan balıklarının mukus salgısından esnek vücut yapısına kadar birçok özelliğin hem tıbbi hem de askeri alanlarda kullanılabileceği belirtildi.


“Hayatta kalma ustalığı ve kendilerini koruma sistemleri dikkat çekici”


Yılan balıklarının hayatta kalma ustalıkları ve 7 bin kilometrelik göçlerinde kendilerini koruma sistemlerini oldukça dikkat çekici bulduklarını kaydeden Hakan Başlık, “Günümüzde en gelişmiş radar ve navigasyon sistem rağmen oldukça zorlu bir yolculuğu içgüdüsel olarak tamamlayabilen bu balıkların yapısı da oldukça dikkat çekiciydi. Yılan balıklarının, avcılardan korunmak için salgıladığı kaygan mukus tabakası, bakterilere ve parazitlere karşı etkili bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca uzun ve esnek vücut yapıları, dar alanlardan hızla kaçmalarına olanak sağlıyor. Bu özellikler, Karya Farma ekibinin yeni biyolojik kaplama malzemeleri ve sualtı operasyonlarına uygun teknoloji geliştirme konusundaki çalışmalarına esin kaynağı oldu” dedi.


Yaptıkları çalışma ve araştırmalar neticesi yılan balıklarından elde edilen biyolojik yapıların çok yönlü kullanılabileceğini gördüklerini ifade eden Başlık, “Yılan balıklarındaki antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip mukus tabakası, uzun süre operasyonda olan ve zor şartlar altında doğada yaşamak zorunda olanların yaşam koşullarından kaynaklı enfeksiyon riskini azaltacak özelliklere sahip. Esnek vücut yapılarından esinlenerek, sualtı robotları ve operasyonel giysiler tasarlanıyor. Bunun yanında NASA için astronotların uzun süreli görevlerde minimum gıda ile maksimum enerji elde etmelerini sağlayacak diyet formları üzerine de çalışmalar yapılıyor. Yılan balıklarının metabolik adaptasyon mekanizmaları bu konuda kritik bilgiler sunuyor” dedi.


Karya Farma HBX Ar-Ge, yılan balıklarının kurutularak toz haline getirilmesinin yara iyileştirici ajan olarak kullanılabileceğini de kaydeden HBX Ar-Ge araştırma ekibinden Kimyager Aslı Aktaş, yılan balıklarından elde edilen proteinlerin doku yenilenmesini hızlandırdığını ve enfeksiyonu önlediğini belirtti. Özellikle kollajen yapıların zengin olduğu tespit edilen yılan balıklarından elde edilecek bu tozun yara kremleri ve biyomedikal malzemelerde hammadde olarak kullanılabileceğini kaydetti.



ADÜ Teknokent’te bu defa yılan balıklarının stratejik özellikleri araştırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenler’de fikir ve devlet adamı Recai Kutan anıldı Esenler Belediyesi tarafından 7 Ekim’de hayatını kaybeden Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan için “Vefa ve İstikametle Bir Ömür” isimli anma programı düzenlendi. Esenler Belediyesi tarafından Milli Görüş Hareketi’nin önemli isimlerinden, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı olan ve 7 Ekim 2024 tarihinde hayatını kaybeden Mehmet Recai Kutan’ı anma programı düzenlendi. “Vefa ve İstikametle Bir Ömür” isimli program, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. TEKDER (Teknik Elemanlar Derneği) İstanbul Şubesi iş birliği ile düzenlenen programa Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, eski TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, eski Adalet Bakanı ve AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Başkanı ve merhum Necmettin Erbakan’ın İTÜ’deki son öğrencilerinden İbrahim Ertan Yülek ile ESAM Genel Sekreteri Atik Ağdağ katıldı. Programın moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Abdullah Demir yaptı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Recai Kutan’ın hayatının anlatıldığı video gösterimi yapıldı. Anma etkinliği, panel programı konuşmalarının ardından sona erdi. “Büyük adamlarmış ki büyük sabırla yola çıkmışlar” Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Henüz daha üniversite yıllarında öğrenciyken o siyasi hareketin öncüleri olarak var olan ve her geldiğimde buluştuğumuz, görüştüğümüz, bize siyaseti ve siyasetin ahlakını, siyasetin ne anlama geldiğini anlatan direnci, inancı, heyecanı, enerjiyi veren önemli bir öncüydü. O videoyu izlerken dilimden dökülen cümle şu oldu; ‘Büyük adamlarmış.’ Büyük adamlarmış ki büyük ufuklarla yola çıkmışlar. Büyük adamlarmış ki büyük heyecanla yola çıkmışlar. Büyük adamlarmış ki büyük sabırla yola çıkmışlar. O gün onların sabrı, inancı ve gayreti olmamış olsaydı belki bugün biz başka şeyler konuşuyor olurduk. Bugün Türkiye’de çok önemli güzelliklerden bahsedebiliyorsak, bugün Türkiye’de çok büyük dönüşümlerden bahsedebiliyorsak, bugün Türkiye’de siyasetin paradigmasının değişiminden, sistemin paradigmasının değişiminden bahsedebiliyorsak geçmişte onların attığı imzanın çok önemli katkısı var. Geçmişte onların yapmış olduğu o yürüyüşün çok önemli katkısı var. Bunun için onun kişiliğinden daha çok o siyasi direnci ve dirilişi herhalde hepimize çok daha farklı anlamda yol ve ışık vermiştir. Recai ağabey tabi ki varlığı itibarıyla her gittiğinizde size farklı bir enerji, heyecan yükleyen bir kişiliğe sahipti” dedi.