POLİTİKA - 17 Eylül 2024 Salı 17:31

Başkan kotan balık mezatında

A
A
A
Başkan kotan balık mezatında

Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, 15 Eylül’de Akdeniz’de av yasağının kalkmasının ardından 2024-2025 av sezonu açılışına katıldı. Balıkçıların ‘vira bismillah’ diyerek tuttuğu balıklar, balık mezatında satışa sunuldu. Açık artırma usulüyle yapılan satışta, fiyat açılışını ise Başkan Kotan yaptı.


Akdeniz’de avlanma yasağının 15 Eylül’de kalkmasının ardından Antalyalı balıkçılar sezonun ilk balıklarını tuttu. Balıkçılar tuttukları balıkları Antalya Balıkçı Barınağı’na getirerek satışa sundu. Balıkçıların sezon heyecanına Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan da ortak oldu. Başkan Kotan, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile Antalyalı balıkçıların 2024-2025 av sezonu açılışına katıldı.



Fiyat açılışını başkan kotan yaptı


Sabahın ilk saatlerinde Antalya Balıkçı Barınağı’na giderek, balıkçılarla sohbet eden Başkan Kotan ardından gerçekleştirilen balık mezatına katıldı. Açık artırma usulüyle yapılan satışta, fiyat açılışını Başkan Kotan yaptı. Yeni av sezonunun hayırlı olmasını dileyen Başkan Kotan, “Sezonumuz açıldı. Biz de sabahın erken saatlerinde Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz ile balıkçılarımızı ziyaret ettik. Onların hayır dualarına eşlik ederek, mezata katıldık. İnşallah sezonları bereketli geçer. Halkımız da bol bol balık yer” dedi. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de sezonun hayırlı, uğurlu olmasını diledi.



1 kasa Barbun 1000 TL


Antalya Balıkçı Barınağı işletmesiyle mükellef olduklarını belirten Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Talas ise, balıkçı barınağında yaklaşık 200 balıkçı bulunduğunu ifade etti. Talas, “Bu sabah başkanlarımızın da katılımıyla yeni sezon için güzel bir açılış gerçekleştirdik. İnşallah bereketli bir yıl olur” şeklinde konuştu. Balıkçılar balıkların bol ve ucuz olduğunu belirterek, vatandaşları Antalya Balıkçı Barınağı’na davet etti. Antalya Balıkçı Barınağı’nda 1 kasa palamut 1000 TL, 1 kasa barbun 1000 TL ile 1500 TL arasında, bir kasa istavrit 1000 TL, 1 kasa hamsi ise 1000 TL’den alıcı buldu.



Başkan kotan balık mezatında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep sebze kurutmalıkları dünya mutfaklarında UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan bu ürünlerin artık çeşitli ülke mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle ön plana çıktığını ifade etti. “Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü” Biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladığını belirten Akıncı, “Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü. Lezzetiyle ön plana çıkan Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerden de talep gelmekte. Yerel ekonomiyi destekleyen, dünya mutfaklarına lezzet veren Gaziantep kurutmalıkları aynı zamanda zengin bir kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sunmakta. Hazırlanışının zorluğundan dolayı yardımlaşmayı gerektiren kurutmalık üretimi toplumsal bağıda güçlendirmekte” dedi. Günümüzde kurutmalık üretiminin sebzeye katma değer katan bir iş kolu haline dönüştüğünü aktaran Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını dile getirdi. “Coğrafi avantaj” Gaziantep’in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapan Akıncı, “Gaziantep kurutmalıklarını benzerlerinden ayıran en önemli faktör, kentin coğrafi konumundan kaynaklanmakta. Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağlamakta. Bu şartlar, Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini, uygun saklama daha uzun süre korumasına imkan tanımakta” dedi. “Borsada işlem hacmi” Gaziantep Ticaret Borsasında işlem gören kurutmalık ürünlerle ilgili de bilgiler veren Akıncı, 2023 yılında borsada ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet patlıcan, biber, kabak ve acur gibi çeşitli sebze kuruluklarının işlem gördüğünü açıkladı. Akıncı, hediyelik veya evlere özel yapılmasından dolayı kayıt altına alınamayan sebze kurutmalıkları da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu söyledi. “Coğrafi işaret” GTB Başkanı Akıncı kentin asırlık lezzetleri arasında yer alan sebze kurutmalıkları için borsa olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları da yürüttüklerini hatırlatarak, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanına Gaziantep adına coğrafi işaret tescili aldıklarını sözlerine ekledi.
Antalya Kepez’den can dosta sıcacık dokunuş Patileri yaralanan sokak köpeği, Kepez Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edildi. Veterinerlik personelinin sıcacık dokunuşu karşısında sakinliği ile dikkat çeken sokak köpeğine ‘Uslu’ adı verildi. Kepez Belediyesinin Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, Altıayak Mahallesi’nden gelen bir ihbarı değerlendirerek hızla harekete geçti. Bölgeye giden ekipler, patileri yaralanmış olan köpeği bulunduğu yerden alarak acilen tedaviye başladı. Veteriner hekimler tarafından patilerindeki yaralar, dikkatli bir şekilde temizlendi. Yaralar için açık yara tedavisi uygulanarak enfeksiyon riskine karşı gerekli tedbirler alındı. Kene ve pireler için dış parazit yapıldı. Köpeğin tedavi süreci boyunca, veterinerler ve merkez çalışanları büyük bir özveri ve hassasiyet gösterdi. Antibiyotik tedavisi uygulanarak yaralı patiler günlük pansuman edildi. Sevimli köpeğin genel sağlık durumu ise hızla iyileşmeye başladı. Tedavi süreci boyunca sakin ve uyumlu tavırlar sergileyen köpeğe ‘Uslu’ adı verildi. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaralı köpeği ihbar eden mahalle sakinlerine teşekkür etti. Sokak hayvanlarına yönelik gösterilen duyarlılığın önemine vurgu yaparak, vatandaşların bu tür ihbarlarla belediyeye destek olmalarının büyük değer taşıdığını belirtti. Başkan Kocagöz, “Sokak hayvanlarının sağlığı ve güvenliği bizim için çok önemli. Bu tür ihbarlarla bize yardımcı olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birlikte, daha merhametli ve duyarlı bir toplum oluşturmak, sokaktaki canlarımıza daha şefkatli olabilmek için çalışıyoruz" dedi.