ÇEVRE - 08 Ocak 2025 Çarşamba 17:53

Alanya’da tekstil atıkları giysi kumbarasıyla geri dönüştürülüyor

A
A
A
Alanya’da tekstil atıkları giysi kumbarasıyla geri dönüştürülüyor

Alanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından kentin farklı noktalarında konumlandırılan 353 adet giysi kumbarasından, 4 ayda toplam 150 bin 219 kilogram tekstil atığı toplandı.


Alanya’nın özellikle yoğun olarak kullanılan 353 noktasına yerleştirilen giysi kumbaraları ile kaynakların daha verimli kullanılması ve atıkta geri kazanımın sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Vatandaşlar eski ya da kullanmadıkları giysi, ayakkabı, aksesuar ve tekstil ürünlerini söz konusu kumbaralara atarak, sıfır atık olgusuna katkı sağlıyor. Tekstil kumbaralarında toplanan kılık kıyafet gibi malzemeler lisanslı firma tarafından alınarak, kullanılır durumdakileri yıkama ütüleme işlemlerine tabii tutuluyor ve ihtiyaç sahipleri ile buluşması için Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Gönül Pınarı mağazalarında değerlendiriliyor.Kullanılmayacak durumda olan malzemeler de yine lisanslı firmalar aracılığıyla tekrar tekstil hammaddesi olmak üzere geri dönüşüm tesislerinde değerlendiriliyor.



4 ayda 150 ton tekstil atığı geri dönüşüme kazandırıldı


Alanya Belediyesi tarafından, vatandaşların kullanmadığı giyim eşyalarının geri dönüşüme kazandırılmasını amaçlayan giysi kumbaralarına atılan kıyafetlerden Eylül ayında 27 bin 910 kilogram, Ekim’de 29 bin 647 kg, Kasım’da 54 bin 20 kg, Aralık’da 36 bin 590 kg tekstil atığı olmak üzere toplam 150 ton (150.219 kg) toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.



“Sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz”


Kullanılmış giysi ve tekstil atıklarının geri kazanılıp yeniden kullanılmasının önemini vurgulayan Alanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Sevda Çapa; “İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve kaynakları verimli kullanmak şehrimizin çevresel geleceğinin inşası için öncelikli hedeflerimizden biridir. Kullanılmış tekstil ürünlerinin atık olarak çöpe terk edilmesi, aynı miktarda üretilecek hammadde için gerekli petrol, kimyasal, enerji ve suyun da boşa gitmesi anlamına gelmektedir. Tekstil malzemelerinin üretiminde kullanılan poliamid, poliester ve polipropilen gibi polimerler doğada uzun süre bozulmadan kalmakta ve çöplük alanlarında büyük yer tutmaktadır. Ayrıca tekstil endüstrisindeki temel ekolojik sorunlar, atık su miktarı ve bünyesinde bulundurduğu kimyasal madde miktarı ve tipi ile ilgilidir. Sürdürülebilir bir gelecek için doğal kaynakların etkin kullanımı, enerji verimliliği, endüstrilerin atık yüklerinin azaltılması ve çevre kirliliğine etkisi bulunan faktörlerin minimize edilmesi hayati önem arz etmektedir” dedi.



Alanya’da tekstil atıkları giysi kumbarasıyla geri dönüştürülüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana 6 Ocak Kurtuluş Meydanı tamamlanma aşamasına geldi Ceyhan’ın kalbinde yükselen modern olarak tasarlanan 6 Ocak Kurtuluş Meydanı tamamlanma aşamasına geldi. Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın göreve gelir gelmez başlattığı proje, ilçe halkının sosyal yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Toplam 12 bin metrekarelik alana sahip 6 Ocak Kurtuluş Meydanı, farklı yaş gruplarına hitap eden üç ayrı oyun parkı, bin 300 metre uzunluğunda yürüyüş ve koşu yolu, çok amaçlı basketbol sahası, kütüphane ve oyuncak kreşi gibi donatılar yer alıyor. Ayrıca meydanda bulunan kafe, içerisinde kütüphane ve oyuncak kreşiyle aileler ve gençler için sosyal bir buluşma noktası olacak. Her yaş grubuna uygun donatılar Meydan içerisinde üç farklı yaş grubuna hitap eden oyun parkları, bin 300 metre yürüyüş ve koşu yolu, çok amaçlı basketbol sahası, kütüphane ve oyuncak kreşi gibi alanlar bulunuyor. Meydandaki kafe, içinde yer alacak kütüphane ve oyuncak kreşiyle ailelerin ve gençlerin buluşma noktası olacak. Vatandaşlar burada çaylarını içerken çocukları güvenle oyun oynayabilecek. “Ceyhan’a yakışan bir meydan oldu” Başkan Kadir Aydar, meydandaki son durumu inceleyerek açıklamalarda bulundu. Başkan Aydar, göreve başladığı ilk gün Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bulunduğu alandaki çöp yığınlarını temizleyerek ilk kazmayı vurduğunu hatırlatarak, “Ceyhan’ın merkezinde kötü koku yayan, görüntü kirliliğine neden olan bir alan vardı. Bugün ise bu alan, ilçemize yakışan bir meydan haline geldi. Halkımız burada keyifle vakit geçirirken çocuklarımız güvenle oyun oynayacak, gençlerimiz spor yapacak ve ders çalışabilecek” dedi. Başkan Aydar ayrıca, 6 Ocak Kurtuluş Meydanı’nda kafenin de kısa süre içinde açılacağını belirterek şunları ekledi: “Bu meydan, sadece bir park değil, Ceyhan’ın sosyo-kültürel yaşamının kalbi olacak. Vatandaşlarımız çocukları oyun parkında eğlenirken, kütüphanede vakit geçirebilecek ya da arkadaşlarıyla oturup çayını içebilecek. Tüm donatılarıyla bu meydan, ilçemizin modern yüzünü yansıtacak.” Başkan Aydar, bu meydanın yanı sıra İsmet İnönü Koşu, Spor ve Gençlik Parkı gibi birçok projeyi hayata geçirerek Ceyhan’ın geleceğine yatırım yaptıklarını belirtti. Projenin son aşamalarına gelindiğini belirten Başkan Aydar, meydanın kısa süre içinde vatandaşların hizmetine açılacağını söyledi.