GENEL - 28 Haziran 2023 Çarşamba 15:36

Yakacık’ta kurbanlar güvenle kesildi

A
A
A
Yakacık’ta kurbanlar güvenle kesildi

Yenimahalle Belediyesi, Ankara’nın en büyük kurban kesin alanı olan Yakacık Kurban Kesim ve Satış Alanında vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi için tam kapasite hizmet veriyor.

Yenimahalle Belediyesi, Ankara’nın en büyük kurban kesin alanı olan Yakacık Kurban Kesim ve Satış Alanında vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi için tam kapasite hizmet veriyor.


Alan düzenlenme ve temizlik çalışmalarının günler öncesinden başladığı Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Yakacık Kurban Kesim ve Satış Alanında bu yıl 250 çadır kuruldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelen vatandaşlar, temizlik ve hijyen kurallarının ön planda tutulduğu kesim alanında bayram namazının kılınmasının ardından güvenle kurbanlarını kesti. Vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi için Yenimahalle Belediyesi tam kapasite hizmet veriyor.



5 dakikada temiz kesim


Bayram boyunca yaklaşık 7 bin büyükbaş, 8 bin küçükbaş olmak üzere toplam 15 bin kurbanlığın satılıp, kesileceği alanda Yenimahalle Belediyesi, vatandaşın mutlu bir bayram geçirmesi amacıyla aralıksız hizmet sunuyor. Alanda bulunan otomatik kesimhanede kurbanlıklar 5 dakika içerisinde kesilerek 4 parça halinde vatandaşlara teslim ediliyor.


Yakacık kurban kesim alanı ve sonrasında Abdurrahman Oğultürk, Serhat ve Batıkent Andaç Pazar Yerlerinde kurulan kesim noktalarında denetimlerde bulunarak vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayan Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, "Yenimahalle’de tüm ekiplerimiz vatandaşların huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmesi amacıyla özveriyle çalışıyor. Yakacık Kurban Kesim Alanında yoğunluğu azaltmak adına ilçenin 8 ayrı noktasında kurban kesim hizmeti veriyoruz. Vatandaşlarımızın Kurban Bayramını kutluyor, mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum” dedi.



8 ayrı noktada kurban kesim işlemi


Yenimahalle’nin kurban kesim noktaları şöyle; Yakacık, Batıkent Andaç Pazar Yeri, Abdurrahman Oğultürk Kapalı Pazar Yeri, Demetevler Pazar Yeri, Turgut Özal Pazar Yeri, Batı Sitesi Pazar Yeri, Serhat Pazar Yeri, Çamlıca Pazar Yeri ve A. Yahyalar Pazar Yeri.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli tekstilcileri, Heimtextil 2025 fuarında gücünü gösterdi Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Heimtextil 2025 Ev Tekstili Fuarı’nda stant açan üyelerini Almanya’nın Frankfurt şehrinde ziyaret etti. Denizlili firmaların ürünlerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı bu yıl çok umutlu olduklarını söyleyen Başkan Erdoğan, “Firmalarımızla beraber 1000’e yakın tekstille ilgilenen iş dünyası temsilcimiz de buradaydı. Denizli Ticaret Odası olarak üyelerimizin fuarlara katılmalarına yönelik desteğimiz her geçen gün daha da artıyor” dedi. Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirilecek dünyanın en büyük ev tekstil fuarlarından biri olan Heimtextil 2025, 14-17 Ocak tarihleri arasında ziyaretçilere kapılarını açtı. Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen ve ev tekstili sektöründe dünyanın önemli fuarları arasında yer alan Heimtextil Fuarında yerini alan Denizlili sanayicileri yalnız bırakmadı. Denizli milletvekili Şeref Arpacı, Denizli Ticaret Odası Uğur Erdoğan ve DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile birlikte stantları gezen DSO Başkanı Kasapoğlu, firmaların talep ve beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundu. “Firmalarımız, 2025’ten ümitliler” Erdoğan, ziyaretlerde sektör temsilcilerinin umutlu, yeni sezondan beklentilerinin de yüksek olduğunu gördüklerini dile getirdi. Başkan Erdoğan, “Denizli’miz, 24 saat esasına göre durmadan çalışan ve üreten bir şehir. Firmalarımızla beraber 1000’e yakın tekstille ilgilenen iş dünyası temsilcimiz de buradaydı. Denizli Ticaret Odası olarak üyelerimizin fuarlara katılmalarına yönelik desteğimiz her geçen gün daha da artıyor. Devlet desteklerinde geçici bir süre durma oldu fakat biz oda olarak desteğimizi hiçbir zaman kesmedik. Buraya da heyet halinde 130 üyemizi getirdik. Amacımız üretime, ihracata ve sektöre destek vermek; onların yanında olup motive etmek ve daha da büyüyüp gelişmelerini sağlamak” dedi. “Sektörümüzün beklentilerini, milletvekillerimize aktardık” Göreve geldikleri günden bu yana gece gündüz demeden üyelerinin sorunlarıyla hemhal olduklarını belirten Başkan Erdoğan, bunlara her kulvarda çare aradıklarının da altını çizdi. Denizli milletvekillere sorunları dile getirdiğini belirten Başkan Erdoğan, “Denizli’den milletvekillerimizle ve oda başkanlarımızla, bu kez de yine bir arada Heimtextil’deyiz; tüm stantlarımızı tek tek gezerek istişarelerde bulunduk. Denizli Milletvekillerimizin bizlerle fuara gelmesi çok önemliydi. Çünkü bu ziyaretlerimizde, üyelerimiz döviz kurları ve yüksek faizle ilgili sıkıntılarını da kendilerine dile getirdiler. Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bu ve benzeri konuları görüşmek üzere bir toplantı da tertip ettik ve bunların hepsini yüz yüze hemen kendilerine aktardık, bildirdik. Onlar da ilk fırsatta ilgili makamlara ve Cumhurbaşkanımıza bu konuları aktaracaklar. Biz de üyelerimizin bu taleplerinin karşılık bulması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’miz kanalıyla çeşitli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu. “Denizli milletçisi olduğumuzu bir kez daha gösterdik” Denizli heyetinin, fuara kalabalık katılmasının yanı sıra birlik ve beraberliği ile de tüm Türkiye’ye örnek olduğunu da kaydeden Başkan Erdoğan, basın mensuplarına da gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür etti. Erdoğan, “Denizli Sanayi Odası Başkanımız Sayın Selim Kasapoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanımız Sayın Hüseyin Memişoğlu, Denizli Milletvekillerimiz Sayın Şahin Tin ile Sayın Şeref Arpacı’nın burada olması, hepimizin Denizli milliyetçisi olduğunu da gösteriyor. Biz, Denizli’nin kalkınması ve daha güçlü hamleler yapması için adımlarımızı birlikte atıyoruz. Burada olduğu gibi tüm fuarlarda Denizli’mizi ve sektörlerimizi yalnız bırakmadıkları için basın mensubu arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu şehre beraber katkı ve destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
İzmir Salmonella bakterisine karşı uzmanından uyarı İzmir’de kumpir yedikten sonra kaldırıldığı hastanede vefat eden Servet Polat’ın yediği kumpirde “Salmonella” bakterisi bulundu. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı ve Biyomühendis Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, özellikle çiğ ve az pişmiş et ürünleri, yumurta, pastörize olmayan süt ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan ve dikkat edilmediğinde ölümcül olabilen bu bakteriye karşı uyarılarda bulunarak, sağlıklı bir yaşam için gıda güvenliğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. İzmir’de geçtiğimiz günlerde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesi yaşayan Servet Polat vefat etmişti. Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerinin işletmede kullanılan malzemelerden alınan numune örneklerinin ilk incelemesinde Salmonella bakterisi bulunduğu ortaya çıktı. Özellikle çiğ ve az pişmiş et ürünleri, yumurta, pastörize olmayan süt ürünlerinde ortaya çıkan bu bakteri hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı ve Biyomühendis Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, “Salmonella bakterisi toksin üretmez, bağırsakta çoğalarak vücudumuzda enfeksiyon oluşturur. Salmonella’ların yaklaşık 2 bin 300 tipi vardır, 2 bin kadar serotipi insanlarda hastalığa neden olur. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi, bazı tipleri de özellikle Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Gıdalarda Salmonella’ların hangi türü bulunursa bulunsun insanlar için yüksek potansiyel risk oluşturur ve yüzde 33 oranı ile çok rastlanan bir zehirlenme türüdür” dedi. “Genelde hayvansal gıdalarin tüketilmesiyle oluşur” Salmonella zehirlenmesinde belirtilerin, bulaşmış gıdanın tüketiminden 8-72 saat içerisinde karın ağrısı, ishal (bazen kanlı), ateş ve titreme nöbetleri olduğundan bahseden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Öztürk, “Salmonella’ların oluşturduğu zehirlenmeye ‘Salmonellosis’ denir ve sindirim sistemi (gastro-intestinal) enfeksiyonudur. Tüm yaş gruplarını etkiler. Salmonellosis için en büyük risk grupları, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Hastalık genellikle hayvanlardan insanlara, hayvansal gıdaların tüketilmesi ile geçer. Fakat insandan insana, insandan hayvana ve hayvandan insana direkt temasla da geçer. Genellikle hayvan dışkısı ile kontamine gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır. Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, et ve et ürünleri, çiğ süt veya meyve suyu, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Ayrıca pişirilmeden yenen bazı gıdaların, örneğin meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma tehlikesi vardır” şeklinde konuştu. “Suyun steril olması da önemli” Bu bakteriden korunmak için tavsiyelerde bulunan Yaşar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Öztürk, şunları söyledi: “Kesilen hayvanlar sıkı muayeneden geçirilmeli ve hayvanlara Salmonella içermeyen yem verildiğinden emin olunmalı. Özellikle gıda işletmelerinde üretim kısmında çalışan kişilerin hijyen ve sanitasyon konusunda eğitimli ve bilinçli olması gerekiyor. Gıda üretiminde ve temizlikte kullanılan suyun mikrobiyolojik açıdan steril olması gerekli. Gıdaları pişirirken güvenlik açısından iç sıcaklığın en az 75 santigrat derece olması sağlanmalı; çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ ve pişmiş gıdaların alet ve ekipmanına dikkat edilmeli, çiğ ve pişmiş gıdalar bir arada tutulmamalıdır. Dondurulmuş ve çözülmüş gıdalar hemen kullanılmalı, tekrardan dondurulmamalı. İşlenen gıdaların yeniden Salmonella ile kontaminasyonu önlenmeli. Gıdaların saklandıkları yerlerin fare, haşere ve sineklere karşı korumalı olmalı; gıdalar özellikle etler tüketiciye kadar soğuk zincir uygulanmalı. Gıda işletmelerinde periyodik olarak Salmonella kontrolü yapılmalı.”