GENEL - 16 Nisan 2019 Salı 10:59

Kolombiya’da üniversitelerden Türk dili ve kültürüne yoğun ilgi

A
A
A
Kolombiya’da üniversitelerden Türk dili ve kültürüne yoğun ilgi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kolombiya’nın en büyük kamu üniversitesi olan Universidad Nacional ile işbirliğinde yürüttüğü faaliyetle birlikte Türk dili ve kültürü derslerini desteklemeye devam ediyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kolombiya’nın en büyük kamu üniversitesi olan Universidad Nacional ile işbirliğinde yürüttüğü faaliyetle birlikte Türk dili ve kültürü derslerini desteklemeye devam ediyor.


Güney Amerika ülkeleri genelinde Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve kültürel zenginliğine olan merak ve ilginin hızla yayılması neticesinde birçok üniversite öğrencisi Türkiye ve bölgesi hakkında detaylı araştırma yapmaya yöneliyor.


2019 yılı itibarıyla TİKA’nın Universidad Nacional ile işbirliği neticesinde Üniversite’nin Bogota Ana Kampüsünde, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Naki tarafından Türk Dili ve Kültürü Dersleri verilmeye başlandı. Öğrenciler dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra Türkiye’nin kültürü ve köklü tarihi hakkında bilgi sahibi oluyor.


T.C. Bogota Büyükelçiliğinin katkılarıyla Universidad Nacional Üniversitesinde, TİKA tarafından düzenlenen programda; Türk Dili ve Kültürü dersleri hakkında genel bilgileri verilerek, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü, Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.


Büyükelçisi Öztürk programda yaptığı açılış konuşmasında, hem üniversitelerde hem de Kolombiya toplumunda; Türk dili ve kültürüne olan yüksek ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Öztürk, “Türkler 1000 yıl önce Orta Asya’dan Anadolu’ya ulaştılar. Bu uzun tarihsel serüvende Türkler birçok kültürle etkileşim ve iletişimde bulundu. Bu etkileşimler kültür ve tarihimize büyük zenginlik katmıştır” dedi.


Universidad Nacional Dış İlişkiler Müdürü Prof. Melba Libia Crdenas Beltrn da, “Amacımız öğrencilerimizin giriş, orta ve ileri seviyede dil becerilerini geliştirerek Türkiye’nin çeşitli kurumlarında iş imkanına sahip olmasıdır. Üniversitemiz, iki toplumun daha yakın ilişkiler geliştirmesine katkı sağlamasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale zaferi hakkında sunum yapan Dr. Emrah Naki, "Mehmet Akif Ersoy Türkiye’nin son dönemde yetiştirdiği en önemli fikir insanlarından biridir. Zorlu bir hayat yaşamış olmasına rağmen bugün Cumhuriyetimizin ulusal marşını bizlere kazandırmıştır” diye konuştu.


Ayrıca TİKA geçen sene Bogota’da 3 aylık süre ile düzenlediği Türk Dili ve Kültürü ilgili programını birincilikle tamamlayan Esmeralda Ester Pachon Vega da, “TİKA ve Üniversite tarafından sağlanan bu büyük fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ederim çünkü bu güzel ülkenin zenginliklerini öğrenmekten memnun kalacağınıza eminim” şeklinde konuştu.



Türk ve Kafkas Araştırmaları Merkezi Kuruldu


2015 yılında “1915: Osmanlı İmparatorluğu’nun En Uzun Yılı” başlıklı sempozyumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yaptığı Externado Üniversitesi bünyesinde Türk ve Kafkas Araştırmaları Merkezi kuruldu. Açılışı yapılan Türk ve Kafkas Araştırmaları Merkezi’nde bölge hakkında ekonomik, siyasi ve kültürel incelemeler yapılacak.


Merkezin uluslararası danışma heyetinde T.C. Bogota Büyükelçiliği, Azerbaycan Büyükelçiliği, TİKA, Maarif Vakfı ve Anadolu Ajansı yer almakta.


Açılış töreninde konuşan Bogota Büyükelçisi Ece Öztürk, “Türkiye hakkında araştırmaların yapılacağı bu merkezin açılışı bizler için çok önemli. Merkez, bilimsel ve akademik bilgiler üretip, Kolombiya’nın akademik camiasına nitelikli bilgi kaynağı sağlayacaktır” dedi.


Azerbaycan Bogota Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hamid Zeynalov da faaliyetlerine başlayan araştırma merkezinin, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesinin daha yakından tanınmasına katkı bulunacağını, Azerbaycan, Türkiye ve Kolombiya ilişkilerinin giderek artan ivmesine akademik araştırmalar ile hız kazandıracağını vurguladı.


Externado Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Juan Carlos Heao konuşmasında Türkiye’nin çok zengin tarihsel geleneklerin kaynağı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin önemli bir merkez ülke olduğunu ifade eden Heao, Externado’da açılan yeni Merkezin çok önemli araştırmalara ev sahipliği yapacağını söyledi.


Merkezin Başkanı Prof. Soraya Caro Vargas, “Bu etkinliğin amacı stratejik ortaklarımız olan Büyükelçilikler, TİKA ve AA ile birlikte akademik programların gerçekleştirilmesidir” dedi.


Açılış sonrasında T.C. Bogota Büyükelçiliği tarafından üniversiteye armağan edilen Türkiye ile ilgili eserlerin tanıtımı yapıldı.


Ayrıca ‘Türkiye’ye Açılan Kapılar’ adlı fotoğraf sergisi büyük beğeniyle ziyaret edildi. Sergide İstanbul, Ankara, Mardin ve Safranbolu gibi çeşitli illerde çekilen fotoğraflar sergilendi ve bu yerler hakkında bilgiler paylaşıldı.


TİKA tarafından Universidad Nacional ve Externado Üniversitelerinin kütüphanelerine kaynak eserler kazandırılmaya ve Kolombiya genelinde akademik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yükseköğretim kurumları ile yeni işbirlikleri hayata geçirilmeye devam etmektedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da kiralık dairelerin ortalama fiyatı 20-25 bin TL Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun genelinde ortalama daire kiralarının 20 bin ile 25 bin TL arasında olduğunu söyledi. Talebi karşılayacak kadar kiralık ev olmamasının sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Mevlüt Oral, şu anda kiralık daire bulmanın eskiye oranla daha kolay olduğunu ancak yine de Samsun’daki ev stokunun çoğaltılması gerektiğini ifade etti. Harç ve rayiç bedellerdeki düzenleme ile emlak piyasasının daha da hareketlenebileceğini ifade eden Başkan Mevlüt Oral, “Emlak piyasası 2024’ün son aylarında biraz hareketlendi ama piyasa bizim açımızdan iç açıcı olmadı. Geçmiş yıllardaki hareketlilik şu anda yaşanmıyor. Gayrimenkul maliyetlerinin yüksek oluşu, faizlerin yüksekliği işlerimizi olumsuz etkiledi. Talebimiz yüzde 4 olan harçların yüzde 1’e düşürülmesidir. Bu düşerse maliyetler aşağı çekileceğinden alım gücü artacaktır. Rayiç bedelleri gerçek değer tespitine getirmek kaydıyla ve harçların yüzde 1’e düşürülmesi taleplerini yetkililere ilettik” dedi. “Samsun’da ortalama daire kiraları 20-25 bin TL” Ortalama daire kiralarının 20 ile 25 bin TL arasında değiştiğini bildiren Oral, “Samsun’da ortalama ev kiraları 20-25 bin TL civarında seyrediyor. Bugün 5’e, 10’a, 15 bin TL’ye de evler var ama ortalaması 20 bin TL diyebiliriz. Samsun’da 1+1 dairelerin kirası şu anda en az 10 bin TL. Bu fiyatlar bölgelere göre değişir ama 20 bin TL’ye kiralık daire bulmak oldukça zor. 2025’teki kira fiyatlarını şu andan kestirmek zor. İyimser düşünmek istiyorum. Meslektaşlarım da acele etmesin. Emlakçılık, ileriye dönük çok güzel bir meslek haline gelecek. 2 sene sabreden meslektaşlarım buradan çok güzel ekmek yiyecek. Karamsar olmamak lazım” diye konuştu. “Kiralık ev bulmada sıkıntı yok" Önceki aylara göre Samsun’da kiralık ev bulmanın şu anda daha kolay olduğuna da değinen Oral, “İl genelinde ortalama bin 500 dairede Suriyelerin olduğunu düşünüyoruz. Bu evler boşalırsa haliyle dar gelirli kesime kiraya verilecek. Suriyelilerin dönüşüyle kiraların düşeceği düşüncesinin doğru olmadığını düşünsem de kenar mahallelerde oturan vatandaşların, bu dairelerden yararlanacağını düşünüyorum. Kiralık ev bulma konusunda Temmuz, Ağustos ve Eylül’de çektiğimiz sıkıntıları çekmiyoruz. Şu anda bir şekilde kiralık evler bulunabiliyor. Bu yine de yeterli değildir çünkü üretim, talebi karşılayacak şekilde olmuyor. 2025’te enflasyon aşağı düşerse üretim de artar, kiralık ev bulma sorunu da azalır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Konya Başkan Kavuş: “Belediyecilik azim, tecrübe, vizyon ve proje işidir” Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un başkanlığında yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 2024 yılının değerlendirmesi ve 2025 yılının da çalışma planlamaları masaya yatırıldı. Meram Belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri, Başkan Mustafa Kavuş’un başkanlığında 2024 yılı çalışmalarını değerlendirmek ve 2025 yılı planlamalarını yapmak üzere yılın son toplantısında bir araya geldi. “Hizmet ve projede bereketli bir yılı daha geride bıraktık” Toplantıda öncelikle, 2024 yılı boyunca yapılan çalışmalar, hayata geçirilen hizmetler, gerçekleştirilen altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı. Değerlendirmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Kavuş, 2024 yılında hedeflenen birçok projenin başarıyla tamamlandığına dikkat çekerek, “Meram’ı geleceğe hazırlayacak ve hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artıracak hizmet ve projelerle dolu bir yılı geride bıraktık. Suriçi Çarşısı’nın tamamlanan etaplarından Konevi Sosyal Tesisi’ne, Müze Meram’dan imar ve altyapı hizmetlerine kadar her alanda önemli adımlar attık. Belediyeciliğin azim, gayret, tevazu, tecrübe, vizyon ve proje işi olduğunu bir kez daha gösterdik. Bu başarıda ekip arkadaşlarımızın özverili çalışmaları büyük rol oynadı. Bu minvalde tüm birim amirlerimiz ve personelimize teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda Meram’ın 2025 yılı hedefleri de masaya yatırıldı Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise 2025 yılı hedeflerinin belirlenmesi oldu. Meram halkına daha iyi hizmet sunmak ve sunulan hizmetlerin aksama yaşanmadan sürdürülmesinin gerekliliğine işaret eden Başkan Mustafa Kavuş, geleceğin Meram’ını inşa etme adına her yeni yıla yeni projelerle girdiklerini ifade ederek, “2025 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Sosyal, kültürel ve fiziki projelerle Meram’ı daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışacağız. Hizmetleri hayata geçirmek kadar, en mükemmel haliyle ve kesintisiz devam ettirmekte mühimdir. Bir aksaklık yaşanmaması adına en ince ayrıntısına kadar planlamalarımızı yapıyor, programımızı ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.