EKONOMİ - 10 Ocak 2025 Cuma 09:30

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

A
A
A

Adana’da mandalina hasadı devam ediyor. İklim değişikliği nedeniyle narenciye ürünlerinde rekolte geçen yıla oranla 3’te 1 oranında düşerken mandalinanın kilogramı bahçede 17-18 liradan alıcı buluyor.

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da Ekim ayında başlayan mandalinada hasat devam ediyor. Şu anda kent genelinde W. Murcott cinsi mandalinanın hasadı yapılırken aşırı sıcaklar nedeniyle mandalinada rekolte düşük. 379 bin dönüm alanda üretimi yapılan mandalinayı bahçelere giren işçiler el emeğiyle toplanıp kamyon ve tırlara yüklüyor. İç ve dış pazara gönderilen erkenci mandalinalar bahçede 17-18 liradan alıcı buluyor.

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

Geçen sene ortalama 1 milyon ton verim alınan mandalinadan şu anda bahçelerde dönüm başına ortalama 2 ton rekolte alınıyor. Bu sene ise mandalinadan ortama 500 bin ton rekolte bekleniyor.

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

“Fiyatlar biraz daha yükselebilir”

Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların 17-18 lira seviyesinde olmasına rağmen çiftçinin para kazanamadığını söyledi. Doğan, “Mandalina fiyatları şu anda 17-18 lira arasında değişmekte. İleriki günlerde meyve azaldığında fiyatlar biraz daha yukarıya doğru çıkacak” ifadelerini kullandı.

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

“Girdi maliyetleri azaltılmalı”

Mandalina ve narenciye ürünlerinin birçok ülkeye ihraç edildiğinden bahseden Doğan, “Ürünlerimizi şu anda başta Rusya olmak üzere Balkan ülkelerine, Avrupa’ya, Irak pazarına ve Orta Asya ülkelerine gönderiyoruz. Bu yıl narenciye az, girdi fiyatlarımız yüksek olmasına rağmen istediğimiz fiyatları veremiyoruz. Narenciye bizim Çukurova için çok önemli ürünlerden. Bizim bir meyveyi dalından hasat edip pazara gidene kadar kilogram fiyatı 15 liraya geliyor. Mısır, İspanya ve Fas ise kilogramı 10 liraya ürün ihraç ediyor. Biz ürün satmakta zorlanıyoruz, girdi fiyatlarımız ucuzlarsa hem uyguna ürün satacağız hem de tüketici uyguna ürün tüketecek” dedi.

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

“Sıcak hava verimi düşürdü”

İklim değişikliği nedeniyle ürünlerin zarar gördüğüne değinen Doğan, “Adana’da 9 ay narenciye hasadı devam ediyor. Mayıs ve Haziran ayında yaşanan aşırı sıcaklar ürünlere aşırı zarar verdi. Bu sene rekolte çok düşük ve fiyatlar yüksek. Geçen yıl Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi vardı ancak bu sene sıcak havadan dolayı narenciye rekoltesi düştü. Meyve fiyatları yüksek ama çiftçi verim alamadığı için para kazanamamakta” dedi.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur İşledici

Adana’da mandalina hasadı sürüyor: ’Dalında fiyat 17-18 lira’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Güler: "Ordu’da bir de basın ordusu var" Ordu’da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama programı düzenlendi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da bir de ’basın ordusu’nun olduğunu söyledi. Gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961 yılından bu yana 10 Ocak tarihinde düzenlenen, Türkiye’ye özgü bir kutlama günü olan ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’, Ordu Valiliği ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği program ile kutlandı. Programda, Ordu Valisi Muammer Erol ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, basın mensupları ile bir araya geldi. Programda konuşan Ordu Valisi Muammer Erol, “Gazetecilerimiz de en az bizler kadar kamu hizmeti görüyorlar. İletişim, haber alma ile ilgili basın hürriyeti ile ilgili temel hak ve hürriyetler kategorisinde yer alan yasada teminat altına alınmış, bir hürriyetin de tam manasıyla yaşanabilmesi adına medyanın bütün mensuplarının yaptıkları olmazsa olmaz. Ordu basını olarak da güzel insanlarsınız. Allah razı olsun. Şehirle ilgili ne daha güzel olur, olmalı noktasında bizlere bilgi verdiniz, bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Ordu yaşanabilir şehirler sıralamasında yer alan bir il. Bu, Ordu için önemli bir sermaye. Sizlerle böyle bir şehirde çalışmak da benim için bir nimet. Bizleri hep daha iyiye koşturma noktasında desteklerinizi bekliyoruz” dedi. "Ordu’da bir de basın ordusu var" Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ise basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, “Allah nasip etti, birlikte çalışıyoruz. Gerek bakanlığım gerekse müdürlüklerim döneminde şimdi ise Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizlerle hizmete devam ediyoruz. Ordu’da bir de basın ordusu var. Bu kıymetli mensuplarımızla Ordumuzu, Ordu üs kimliği adı altında, fikir farklılıkları olabilir, siyasi farklılıklar olabilir ama önümüzdeki dönemde de Ordu’nun özgül ağırlığına yakışır, gücüne yakışır bir il izlemini yakında da göstereceğiz. O bakımdan yeni döneme de hazırlıklı olmalıyız. Bu çalışmalarla önce sevgiyi büyüteceğiz. Bunu başarırsak diğer fikirler de etrafında bir buket şeklinde oluşur. Sizlerle birlikte çok güçlü bir Ordumuz var, Allah ağzımızın tadını bozmasın” ifadelerini kullandı. Program sonunda protokol üyeleri ve basın mensupları hatıra fotoğrafı çektirdi.
İstanbul Bakan Işıkhan: ‘‘İstihdamımız 32 milyon 748 bin kişiye yükseldi’’ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ‘‘2024 yılı Kasım ayı itibariyle iş gücümüz son bir yılda 925 bin kişilik bir artış göstererek yüzde 54,2 seviyesine ulaştı. İstihdamımız aynı dönemde 986 bin kişilik bir artış kaydederek 32 milyon 748 bin kişiye yükseldi’’ dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, DEİK İş Konseyleri 2024 Olağan Mali Genel Kurulları Ticari Diplomasi Ödül Töreni’ne katıldı. Programda konuşan Bakan Işıkhan, 2024 yılı istihdam verilerine ilişkin bilgi verdi. Işıkhan, ‘‘Son dönemde istihdam ve iş gücüne katılımdaki yükseliş dalgası, 2024 yılı boyunca ivmesini kaybetmeden devam etti. AK Parti hükümetlerinin istikrar ve büyüme politikaları sayesinde ülkemiz sadece ekonomik verilerde değil, aynı zamanda sosyal adalet ve refah noktasında da önemli kazanımlar elde etti’’ dedi. ‘‘İstihdamımız 32 milyon 748 kişiye yükseldi’’ İşsizlik rakamlarının son 19 aydır tek hanelerde olduğunu belirten Bakan Işıkhan, ‘‘2024 yılı Kasım ayı itibariyle iş gücümüz son bir yılda 925 bin kişilik bir artış göstererek yüzde 54,2 seviyesine ulaştı. İstihdamımız aynı dönemde 986 bin kişilik bir artış kaydederek 32 milyon 748 bin kişiye yükseldi’’ diye konuştu. ‘‘İşsizlik oranımız 8,6 seviyesinde, 19 aydır tek hanelerde’’ İşsizlik oranındaki düşüşe de dikkat çeken Işıkhan, ‘‘En önemli göstergelerden biri olan işsizlik oranımız 8,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik rakamları son 19 aydır tek hanelerde seyretmeye devam ediyor. Bu veriler Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerimizle bire bir uyum içerisindedir. Türkiye Yüzyılı doğrultusunda her bir vatandaşımızın emeğine değer katacak politikaları hayata geçirmeye kararlılıkla devam ediyoruz. İşgücüne katılımın artması, işsizliğin tek hanelerde seyretmesi, gençlerimizin, kadınlarımızın ve dezavantajlı grupların istihdama kazandırılması öncelikli hedefimizdir’’ ifadelerini kullandı.
Sakarya Sakarya, Türkiye’de metrobüsü kullanan ikinci şehir olacak Sakarya’da mart ayında bir bölümü hizmete açılması hedeflenen 11 istasyondan oluşan metrobüs projesi tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’de metrobüsü kullanan ikinci şehir olacak Sakarya’daki proje, inşası devam eden Şehir Hastanesi içinden Millet Bahçesi’ne kadar uzanacak. Sakarya’da şehrin ulaşımına konfor sağlayacak 11 istasyondan oluşan ve mart ayında bir bölümü faaliyete geçmesi hedeflenen metrobüs projesinde çalışmalar devam ediyor. Türkiye’de metrobüsü kullanan ikinci şehir olacak Sakarya’daki proje, inşası devam eden Şehir Hastanesi içinden Millet Bahçesi’ne kadar uzanacak. 17 kilometre uzunluğundaki alanın tamamlanan yaklaşık 2 kilometrelik bölümündeki çalışmaları yerinde inceleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, mart ayında hattın Yenikent bölgesinden Yazlık Kavşağı’na kadar olan bölümünün açılmasını hedeflediklerini söyledi. Başkan Alemdar, “Metrobüs hattındaki çalışmaları yerinde incelemeye geldik. Metrobüs çok fazla kullanılan bir araç değil Türkiye’de. Metrobüsü kullanan ikinci şehir olmakla beraber şehirde yaşayan insanlarımızın güvenli, hızlı ve seyahat özgürlüğünü gemişletecek bir anlayış ortaya koydu. Seçim beyannamemizde ifade ettiğimiz gibi, Sakarya’daki ulaşımı en modern ve güvenli şekilde yaparken en uygun şekilde insanlarımızı taşımaya gayret edeceğiz. Ancak metrobüsleri normal güzergahlarda çalıştıramıyorsunuz. Metrobüsleri biz yeni yollarla metrobüs hattı kurarak, Yenikent bölgesi dediğimiz Şehir Hastanesi’nin içinden Aziz Duran ve Millet Bahçesi’ne kadar 17 kilometrelik bir alanda bu hatta başlatmış olduk. Bu hatta 11 durağımız var. Yazlık Kavşağı ile beraber inşallah insanların daha güvenli, daha hızlı ve modern bir şekilde seyahat etmesini sağlamış olacağız. Biz ortaya bir irada koyduk ve dedik ki ’Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak alt ve üst yapı olarak tüm çalışmaları biz yapacağız.’ Bununla ilgili de mart sonuna kadar bu güzergahta Yenikent bölgemizden Yazlık Kavşağı’na kadar metrobüsümüzü çalıştırmayı hedefliyoruz” dedi. “Şu ana kadar yaklaşık 2 kilometrelik güzergahı bitirmiş durumdayız” Metrobüs hattında çalışmaların devam ettiğini aktaran Alemdar, “Şu ana kadar yaklaşık 2 kilometrelik güzergahı bitirmiş durumdayız. Altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede ilk etapta Yenikent bölgesinden Yazlık Kavşağı’na kadar insanlarımızı taşımayı hedefliyoruz. Ve buradaki çalışmalarda hiçbir ağacı, fidanı ve ekili olan bitkileri kaybolmaması için güvenli, kontrollü bir şekilde alarak, yeni yapacağımız hayvan barınağımızın etrafında yeniden değerlendireceğiz. Bu açıdan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şimdiden metrobüsümüzün hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Muş Bulanık’ta hedef günlük 100 ton organik süt MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık ilçesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nca (DAKA) 4 yıl önce başlatılan projesi kapsamında günlük 100 ton organik süt elde edilmesi hedefleniyor. İlçedeki Esenlik, Arakonak ve Adıvar köyleriyle Yoncalı beldesindeki üreticileri ziyaret eden Bulanık Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan ve Bulanık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz çiftçilere soğuk zincir projesinin önemi ve ekonomiye katkısını anlattı. İlçenin bir bütün olarak projeye sahip çıkması gerektiğini ifade eden Kaymakam Koşansu, “2020 yılında DAKA desteğiyle yürüttüğümüz projemizi fonksiyonel bir hale getireceğiz. Bulanık ilçemizde 7 köy ve beldede her biri 4 ton kapasiteli olmak üzere toplamda 28 ton kapasiteli süt toplama ünitelerimiz mevcuttur. İlçemiz tarım ve özellikle hayvancılık bakımından bölgede mukayeseli üstünlüğe sahiptir. Nitekim TÜRKVET kayıtlarına göre ilçemiz sağmal hayvan varlığı bakımından Türkiye’de 922 ilçe arasında Ödemiş, Milas ve Siverek’ten sonra 4. sırada yer almaktadır. Tarım ve hayvancılık potansiyelimiz çok yüksek olmakla birlikte bu potansiyelimizi yeterince değerlendirmiyoruz. Asıl amacımız Bulanık’ta var olan potansiyeli katma değerli ürünlere dönüştürmek, etkin bir soğuk ve tedarik zincirini oluşturmaktır. Bu kapsamda ilçemizde 2020 yılında başlatılan projenin kapasitesini artırmak, tarımsal potansiyeli katma değere dönüştürmek ve farklı tarımsal projeleri istişare etmek amacıyla çiftçilerimizle bir araya geliyoruz. Çiftçilerimizin sıkıntılarını yerinde dinliyoruz ve varsa istek ve taleplerini alıyoruz” dedi. DAKA Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan ise tarım ve hayvancılığın Bulanık ilçesi için önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Amacımız ilçemizde tarım ve hayvancılıkta nitelikli projeler geliştirmektir. Daha önceki yıllarda sütlerin toplanması ve arzı konusunda problemler yaşanmaktaydı. Biz de onun için 2020 yılında Bulanık ilçesinde 7 köy ve beldeyi pilot bölge olarak belirledik ve bu köy ve beldelerimizde süt toplama üniteleri kurduk. Kuruluş amacımız, çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerin değer fiyatına piyasaya sunulması ve işleme tesislerinin/sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi ise hijyenik ve yeterli miktarda sağlamaktır. Projenin başarılı ve sürdürülebilir olması için 4 yıldır çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız siz değerli üreticilerimize tarım ve hayvancılık alanında daha farklı projeler sunmaktır. Sütün piyasaya süreklilik içinde arzının sağlanması, üreticilerimizin rekabet gücünü artırır, tarım ve hayvancılık alanında daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Bulanık ilçemizde hayata geçirilen proje, bakanlık tarafından örnek gösterilen projelerden bir tanesidir” diye konuştu.
Ankara ASO 1. OSB ve Çorum OSB arasında mesleki eğitim iş birliği protokolü imzalandı Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi arasında, Sanayici İşbirliği ile Mesleki Eğitim Projesi (SİMEP) kapsamında mesleki eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Çorum Valiliği’nde düzenlenen törene; Çorum Valisi Ali Çalgan, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş, Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, Bölge Müdürü Cüneyt Çalık, Çorum OSB Yönetim Kurulu üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürü ve çok sayıda sanayici katıldı. Törende konuşan Çorum Valisi Ali Çalgan, SİMEP Projesi’nin sanayi ve eğitim dünyası için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Sanayimizin sürdürülebilir kalkınması için nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. Bu iş birliğiyle gençlerimizi geleceğe daha iyi hazırlamayı hedefliyoruz. Mesleki eğitime yapılan her yatırım, ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Bu projeyi farklı OSB’lerde de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı. ASO 1. OSB Başkanı Niyazi Akdaş ise konuşmasında, sanayicilerin en büyük sorunlarından birinin nitelikli iş gücü ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Bu protokol, hem gençlerimizin meslek sahibi olmasını sağlayacak hem de sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünü karşılayacak. SİMEP Projesi ile mesleki eğitimi ülke genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi. Protokol kapsamında, mesleki eğitim ile sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün artırılması ve gençlerin meslek sahibi olarak sanayiye kazandırılması hedefleniyor. SİMEP Projesi, farklı OSB’lere de taşınarak ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Proje çerçevesinde öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verilerek, gençlerin iş hayatına donanımlı bir şekilde başlamaları sağlanacak. Ayrıca, iş dünyası ile eğitim kurumları arasında daha güçlü bağların kurulması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanıyor. Protokol ile SİMEP Projesi’nin farklı bölgelerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.