ASAYİŞ - 15 Nisan 2025 Salı 08:30

Adana’da 38 bin kişi uyuşturucu hakkında bilgilendirildi

A
A
A
Adana’da 38 bin kişi uyuşturucu hakkında bilgilendirildi

Adana’da narkotik polisleri 38 bin kişiye ulaşarak ‘Uyuma uygulaması ve Narvas projesi’ hakkında bilgilendirdi.


Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Büro Amirliği ekipleri, 4-13 Nisan tarihleri arasında uyuşturucunun zararları hakkında bilgilendirme yaptı.


Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde 18 farklı etkinlikte 38 bin 917 kişiye ulaşan narkotik polisleri ‘Uyuma uygulaması ve Narvas projesi’ hakkında aileleri bilgilendirdi.



Adana’da 38 bin kişi uyuşturucu hakkında bilgilendirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Düğün yemeği Babukko modern dokunuşlarla sofralara taşınıyor Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan babukko yemeği modern dokunuşlarla günümüze taşınıyor. Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti babukko az malzemesi ile dikkat çekiyor. Un, su, süt, yağ ve tuzla hazırlanan babukko, hamurunun yoğurulmasının ardından fırına sürülerek pişiriliyor. Pişen babukko yemeğinin üzeri alınarak ufaltılıyor. Ardından hazırlanan bol tereyağlı ve sarımsaklı yoğurtla elde edilen harçla servis ediliyor. Babukko yemeğinin püf noktası ise tereyağı ve sarımsak kokusunun yemeğe geçmesi olarak belirtiliyor. Erzincan’ın yıllardır süregelen yemeği babukkonun tarifini veren Fatma Ballı, babukko yemeğinin eskiden düğünlerin olmazsa olmazı olduğunu aktardı. Ballı, "Özellikle Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde düğünlerde kaşığını alan düğüne gidermiş. Babukko ve yanında üzüm hoşafı ikram edilirmiş. Şimdilerde bu kalktı ama eskiden herkesin düğününde 4-5 çuval babukko yoğururlarmış" diye konuştu. Ballı, yöresel lezzet babukko yemeğinin coğrafi işaret alma yolunda ilerlediğinin de altını çizerek, "Ürünlerin coğrafi işaret alınması yönünde Valimiz Hamza Aydoğdu’nun da oldukça hassasiyeti var. Kesme kadayıfa şu anda coğrafi işaret alındı. Ürünün tanıtımını bizler, valimiz ve diğer kurumlar gayet güzel yapıyoruz" dedi. Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Ömer Faruk Sarıtaş ise "Erzincan Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu’nun destekleri ve emirleri doğrultusunda Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak Erzincan için coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunduğumuz 11 ürünün tanıtımını ve takibini yapıyoruz. Coğrafi işaret tescil başvurusu yaptığımız ürünlerden en değerli olanlarından bir tanesi de babukko yemeği. İnşallah çok kısa bir zamanda Valimizin de destekleriyle Erzincan’ımız bu başvurusunu yapmış olduğumuz 11 tane coğrafi işaret tescilli ürününe kavuşacak." şeklinde konuştu.
Ankara Dişler için dikkati çeken iş birliği: "Arayı açmayalım" Ankara’da ağız ve diş sağlığına farkındalığın artması amacıyla ‘Arayı Açmayalım’ isimli sosyal sorumluluk projesi tanıtıldı. Türk Dişçiler Birliği ve Diş Malzemeleri Sanayici ve İş adamları Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikle, toplum sağlığına katkıda bulunmak, ağız ve diş sağlığı kontrollerini arttırmak hedefleniyor. 1 yıl sürecek sosyal sorumluluk projesi kapsamında sosyal medya platformları için özel içerikler üretilerek, sosyal mesajlar hazırlanacak ve her yaş grubu için kategorize edilerek geniş kitlelere en etkili biçimde aktarılması sağlanacak. Türk Dişçiler Birliği Başkanı Fatih Güler, konuşmasında Avrupa’da bin 570 kişiye bir diş hekimi düşerken, Türkiye’de 2 bin kişiye bir diş hekimi düştüğünü anlatarak, "Tahminlere göre ülkemizde 2030 yılında 650 kişiye bir diş hekiminin düşmesi bekleniyor" dedi. Projenin ana hedefinin toplumun ağız ve diş sağlığı eğitimi ve ağız hastalıkları gibi durumlara ilişkin bilgilendirilmesi, temel ağız diş sağlığı hizmetleri, koruyucu önlemler ve programlar hakkında bilinçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Güler, "Küresel boyutta dünya nüfusunun yüzde 90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. Günümüzde nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir. Diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda hükümetlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine sorumluluklar düşmektedir" şeklinde konuştu. DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar ise yerli üretime ve ülkenin toplam ihracatına sürdürülebilir katkı sağlamanın gayreti içinde olduklarını dile getirerek, "10 yıl öncesine kadar ithalat ağırlıklı çalışan bir sektörken bugün ihracatçı bir sektör konumuna geldik. Hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak ancak önemli bir hedefimiz daha var; Türkiye’de diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenebilir bir durum olduğunu halkımıza doğru ve etkin bir şekilde aktarmak" ifadelerini kullandı. "Dişeti rahatsızlıkları birçok kronik hastalığın habercisi olabilir" Türkiye’de diş hekimine gitme sıklığının istikrarlı bir şekilde artması gerektiğine dikkati çeken Uçar, "Yapılan tüm bilimsel araştırmalar diş ve dişeti rahatsızlıklarının birçok kronik hastalığın habercisi olabileceğini gösteriyor. Başlattığımız ‘Arayı Açmayalım’ kampanyamızın temelinde sosyal sorumluluk var. Halkımızın diş hekimine gitme sıklığını artırmamız ve bu konuda bir bilinç oluşturmamız gerekiyor. 1 yıl sürecek ‘Arayı Açmayalım’ projemizin ülkemizin her bir ferdi için hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.