SAĞLIK - 27 Eylül 2024 Cuma 13:05

Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

A
A
A
Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Erkut Koç, okulla uyum sorunu yaşayan çocuklar için yapılması gerekenlerin neler olduğunu açıkladı.


Çocukların televizyon izleme ve internet kullanım süreleri konusunda aileleri uyaran Erkut Koç, çocuklara belli sorumluluklar vermek gerektiğine değindi. Koç, "Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar uzun bir yola giriyorlar ve bu uzun yolda bizim de yapmamız gereken şeyler var. Çocuğa sorumluluk vermelidir. Mesela kıyafetlerini, beslenme çantasını kendisinin hazırlaması gibi sorumluluklar verilmelidir. Bu sorumluluk sadece okul yaşantısı ile sınırlı da olmamalıdır. Evde basit işlere yardım etmesine de imkan verilmelidir. Bir bitki yetiştirmesi, hayvan beslemesi gibi sorumluluklar da çocuğun özgüvenini geliştirmekte etkili olacaktır" dedi.



"Okula uyum sorunu yaşayan çocuklarla vedalar kısa tutulmalı"


Okul hayatına yeni başlayan çocukların yaşadığı uyum sorunu ile ilgili ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Koç şunları söyledi: "Okula başlayan çocuklar uyum güçlükleri yaşayabilirler. Kendi başına bir şeyleri başarmakta zorlanabilir, ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Bu sorun yaşandığında vedalar kısa tutulmadır. Anneden ayrılmak istemeyen çocukları bir yakını ya da babası okula bırakabilir. Çocuk ağlama krizlerine girdiğinde çok net olmalıyız ama o krizler bütün gün karın ağrısı şikayetleriyle devam ediyorsa o zaman bir uzman yardım alınmalıdır."



"Çocuklarda ekran süresi yarım saati geçmemelidir"


Okula uyum problemi yaşayan çocukların cezalandırılmasının ve başka çocuklarla kıyaslanmasının doğru olmadığını da sözlerine ekleyen Koç, çocuklarla sohbet etmenin önemine de değindi. Koç, "Çocuklarımız okuldan geldikten sonra en az 15 dakika onlarla sohbet etmemiz gerekiyor. ’Bugün okulda ne yaptın’ gibi sorular sormalıyız ancak ’nasıl yaramazlıklar yaptın’ gibi sorular kesinlikle sormamalıyız. Kitap okuma çalışmaları yapılmalıdır. Hiçbir şekilde diğer akranlarıyla kıyaslamak yapılmamalıdır. Çizgi filmin zarar vereceği düşünülmüyor ama ekrana maruz kalmak uzun süreler olmamalıdır. Sadece televizyon değil, telefon, bilgisayar, tablet, bunların hepsinin toplamı yarım saati geçmemelidir. Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklara yapılan yanlışlar, yetişkin birey olduklarında karşılarına çıkabilir" diye konuştu.



Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çamlık Bulvarı Pazar günleri trafiğe kapatılacak İnsan odaklı şehir anlayışı ile daha yaşanabilir, yürüyen bir kent tasarlayarak sağlıklı yaşamı teşvik etmeyi hedefleyen Denizli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlardan gelen yoğun istek üzerine Ekim ayı sonuna kadar pazar günleri Çamlık Bulvarı’nı trafiğe kapatacak. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda farkındalık oluşturan Avrupa Hareketlilik Haftası final kutlamaları geçen hafta saat 14:00-20:00 saatleri arasında Çamlık Bulvarı’nın Mimarlar Sokak ile Çamlık Parkı girişi arasında yapılmıştı. 7’den 70’e onbinlerce Denizlilinin akın ettiği kutlamalar kapsamında Çamlık Bulvarı trafiğe kapatılırken, vatandaşlar canlı müzik, dj performansı, boyama atölyeleri, resim sergileri, badminton, basketbol, palyaço, sosis balon ve yüz boyama gibi birbirinden farklı etkinliklerde sevdikleriyle birlikte gönüllerince eğlendi. Yayalaştırılarak çevre dostu sağlıklı ulaşıma açılan Çamlık Bulvarı’nda gönüllerince bir hafta sonu geçiren vatandaşların yoğun isteği üzerine Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplanarak Çamlık Bulvarı’nın Mimarlar Sokak ile Çamlık Parkı girişi arasını 4 hafta boyunca pazar günleri sabah 09.00-19.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatma kararı aldı. Konserler ve atölyeler düzenlenecek UKOME kararı öncesi bölgedeki esnafın görüşü de alınırken işyeri sahipleri bulvarın trafiğe kapatılmasına olumlu yaklaştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Eylül 2024 Pazar gününden başlayarak 4 hafta boyunca araç trafiğine kapatılan bölgede çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda konserler, boyama etkinlikleri ve özellikle çocukların hem öğrenip hem de eğleneceği Denizli Bilim Merkezi atölyeleri Pazar günü Çamlık Bulvarı’nda olacak.
Ankara ‘Şehit Kokusu’ adını verdiği parfümü satan işletmeye ceza Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ‘Şehit Kokusu’ ismini verdiği parfümü satan işletmeye para cezası kesildiğini açıkladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çeşitli sosyal medya mecralarında ve internet sitelerinde haberlere konu olan ‘selamesans_selamcarsaf’ isimli Instagram hesabında yer alan ‘Şehit kokusundan hazırladık’ şeklindeki ifadeler hakkında Bakanlığımızca resen inceleme başlatılmış ve aşağıdaki işlemler tesis edilmiştir. Reklam Kurulu tarafından toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar edilmesi nedeniyle anılan reklamlar hakkında 3 ay süre ile tedbiren durdurma kararı verilmiş ve bu karar İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla ilgili şahsa elden tebliğ edilmiştir. Söz konusu paylaşımlar, Reklam Kurulu’nun ilk toplantısının yapılacağı 8/10/2024 tarihinde görüşülerek, reklam veren hakkında 6502 sayılı Kanun’un 77/12’nci maddesinde öngörülen 550 bin 59 TL idari para cezası uygulanabilecektir. İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüzce reklam verene ait iş yerinde bugün 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54’üncü maddesinde yer alan ‘Fiyat Etiketi’ mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen denetimde tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 52 bin 800 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.
Kayseri Geumsan Belediye Başkanı Beomin Park: “Türkiye, cesaretini dünyaya göstermiş bir ülkedir” Talas Belediyesi ile kardeş şehir olmak için Kayseri’ye gelen Güney Kore’nin Geumsan ilçe Belediye Başkanı Beomin Park ile Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ön protokol imzaladı. Ziyarette konuşan Geumsan Belediye Başkanı Park, Kore Savaşlarına atıfta bulunarak, “Türkiye, cesaretini dünyaya göstermiş bir ülkedir. Her zaman minnetle anacağız” dedi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Güney Kore’den gelen heyeti belediye binasının girişinde karşıladı. Makamda gerçekleşen ziyarette konuşan Güney Kore Geumsan Belediye Başkanı Beomin Park, Talas’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, dostane ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Başkan Beomin Park, Türkiye ile Güney Kore arasında 1950’li yıllarda ilişkilerin çok samimi boyuta geldiğini ifade ederek, “Kore Savaşında Türkiye, Kore’nin özgürlüğünü korumak için askerlerini ülkemize gönderen adalet havarisidir. Cesaretini tüm dünyaya göstermiş bir ülkedir. Kore ile kan paylaşan kardeş bir ülkedir. Kahramanmaraş merkezli büyük depremde Güney Kore arama kurtarma ekibi gönüllü olarak gelmiş böylelikle iki ilke arasındaki dostluk daha da ilerlemiştir. Sayın Başkanım bu ilişkide biz de ilçe olarak Türkiye ile ilk iş birliği ve ortağı olarak Talas ilçesi ile kardeş şehir olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. “Talas ile iş birliği kurmak istiyoruz” Başkan Park, “Bizim ginsengimiz ilçemizin iksiri olup 1500 yıllık bir geçmişe sahip olan Kore’nin birinci sınıf ürünüdür. Yetiştirme, işleme, dağıtma ve kültürel alanlarda öncü bir yerdir. 2018 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından dünya verimli tarım mirası olarak tescil edilerek uluslararası tarıma kazandırılan dünyadaki tek ginsengdir. Talas ile kültür, turizm, festivaller, ekonomi ve ticari alanlarda iş birliği yaparak samimi çalışmalar göstermek istiyoruz” diye konuştu. “Beraber çalışmak isteriz” Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ise, Güney Kore heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kore Savaşı’na askerlerimiz giderek bizim tarafımızdan daha çok tanındı. Talas biraz daha ilim, konaklama ve üniversite ihtiyaçlarını karşılayan bir ilçedir. İlçemizin 2 yüz bin nüfusu var. Üniversite öğrencileri ve akademisyenler önemli sayıda. İnşallah biz de size geliriz. Kültür sanat etkinlikleri, festivaller ve toprak verimliliğiyle alakalı beraber çalışma yapmak isteriz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Güney Kore’nin Geumsan İlçe Belediye Başkanı Beomin Park ile Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın arasında işbirliği ön protokolü imzalandı. Ziyaret, karşılıklı hediyeler ile sona erdi.