GÜNDEM - 27 Eylül 2024 Cuma 15:06

Ahilik Haftası Menemen esnafını buluşturdu

A
A
A
Ahilik Haftası Menemen esnafını buluşturdu

Menemen esnafı, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın ev sahipliğinde bir araya geldi. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata’nın da katıldığı toplantıda Başkan Pehlivan, "Ahilik; kardeşlik, dayanışma, adalet, dürüstlük ve yardımlaşma gibi insani değerler bütünüdür. Esnaflık erdemini yarınlara taşıyan kıymetli bir mirastır. Bizim için önemli olan; bu mirasa sahip çıkmak, ondan istifade etmek ve gelecek nesillere en güzel bir şekilde aktarmaktır." dedi.


Menemen’de Ahilik Haftası, gönülleri buluşturan kahvaltı sofrasında kutlandı. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın ev sahipliğinde Menemen Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilen buluşmaya, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, Menemen’de bulunan odaların başkan ve yöneticileri, Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kaçar, Menemen İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve sanayi sitesi esnafı katıldı.



Kurtoğlu: "Esnafımızın devletimize ve milletimize katkısı var"


Kahvaltıda ilk sözü alan Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu, "1300’lü yıllardan günümüze kadar gelen Ahilik, ustalık, kalfalık, çıraklık mirası ve değerlerimizi Menemen’de sanayi sitemizde yaşıyoruz. Ustalarımız sanatlarını icra ediyorlar. Bundan hem ahalimiz ve diğer esnaflarımız faydalanıyor, hem de onlar da evlerine helal ekmeklerini götürüyorlar. Devletimize, milletimize katkıları oluyor. Biz esnafımıza çok teşekkür ediyoruz. Başta Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Tüm esnafımıza hayırlı işler diliyorum." dedi.



Ata: "Ahiliği gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir"


İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata da, sözlerinde esnaflığın değerlerine değindi. Ata, "Bugün burada toplumumuzun köklü değerlerini, kardeşlik ve yardımlaşma ruhunu temsil eden Ahilik Haftası’nı kutlamak üzere bir araya geldik. Bu önemli geleneğin kurucusu Ahi Evran’dır. Ahi Evran 13. yüzyılda dayanışmayı, kardeşliği teşvik eden bir lider olduğu gibi ahilik teşkilatlarını kurmuştur. Ahi olmanın gerektirdiği nitelikler, dürüstlük, saygı, sevgi ve yardımlaşma, bugün de bizim için yol gösterici olmalıdır. Bu görevleri gelecek nesillere aktarmak, hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Bugün burada toplanarak ahilik mirasını yeniden hatırlıyor ve yaşıyoruz. Bu anlamlı haftanın ahilik ruhunu ve felsefesini yeniden hatırlatmasını diliyorum. Esnafın bayramı hayırlı olsun." dedi.



Pehlivan: "Güçlü esnaf, güçlü toplum demektir"


Konuşmasına Ahi Evran’ın "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir." sözleriyle başlayan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Siz değerli esnaflarımız bu anlayışı yıllardır sürdürüyor ve ticaretin ötesinde duruşunuzla bizleri onurlandırıyorsunuz. Sizlerle birlikte çalışmak bizim için şereftir." dedi. Başkan Pehlivan, "Güçlü esnaf, güçlü toplum demektir. Ahilik; yalnızca ticaretle sınırlı bir kavram değildir; kardeşlik, dayanışma, adalet, dürüstlük ve yardımlaşma gibi insani değerleri de içinde barındırır. Kültürümüzü de taşıyan kıymetli bir mirastır. Bizim için önemli olan; bu mirasa sahip çıkmak, ondan istifade etmek ve gelecek nesillere en güzel bir şekilde aktarmaktır. Ne mutludur ki, Menemenimizdeki siz değerli esnaf ve sanatkârlarımız, Ahilik duruşunu her zaman gösteriyor, bizleri her zaman onurlandırıyorsunuz. İlçemizin ekonomik dengesini sağladığınız gibi, istihdamı artırmak, gelenek ile görenekleri yaşatmak ve yerel ticareti canlandırmak adına çok önemli bir rol üstleniyorsunuz. Aynı zamanda toplumsal bağlarımızı güçlendirmenizle de takdir ediliyorsunuz. Böylesi güler yüzlü esnaf ve sanatkârlarla çalışmak benim için şereftir, onurdur." ifadelerini kullandı.


Konuşmalar sonrasında program, Menemen Müftüsü Mehmet Seven’in duasıyla son buldu.



Ahilik Haftası Menemen esnafını buluşturdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Bakan Yardımcısı Gizligider: "Tedbir almazsak su fakiri ülke olacağız" Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye’nin tarımsal üretiminin arttığını belirtirken, yaşanan su sıkıntısıyla ilgili, "Eğer hiçbir tedbir almazsak 2030 itibari ile bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız" dedi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Suriye sınırındaki Kilis’e gelerek çeşitli temaslarda bulundu. Bir dizi programa katılmak için Kilis’te bulunan Gizligider’in ilk durağı Kilis Valiliği oldu. Protokol üyeleri tarafından karşılanarak Kilis Valisi Tahir Şahin ile bir araya gelen ve valilik şeref defterini imzalayan Gizligider, daha sonra basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Bakan Yardımcısı Gizligider’in toplantı sonrasında ikinci durağı AK Parti Kilis İl Başkanlığı oldu. Partililerle bir araya gelen Gizligider, daha sonra Kilis 7 Aralık Üniversitesi konferans salonunda çiftçilerle bir araya geldi. ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ni anlatan Bakan Yardımcısı Gizligider, Türkiye’nin tarımsal üretimi ve su alanında sıkıntıları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de tarımsal üretimin arttığını ifade eden Bakan Yardımcısı Gizligider, “Tarımda gayrisafi yurtiçi hasılamız, biz bu yıl Fransa’yı ve Rusya’yı da geçtik ve 68,5 milyar dolara ulaştık. Bu konuda tabii ki Çin, zaten hem insan hem de toprak kaynağı, arazi ve iklim itibari ile çok büyük. Başta Hindistan, Amerika, Brezilya ve Meksika’da 6. sıradayız. Türkiye, tüm dünyadaki 4.4 trilyon yani 4 trilyon 400 milyar dolarlık bu yatırım içinde ve 68,5 milyar üretmişiz. Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Ama bilin ki Türkiye büyük bir tarım ülkesi’’ şeklinde konuştu. Su konusunda ülke genelinde ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Gizligider, “2030 yılı itibari ile su kotasının binin altına düşmesi ve Türkiye’nin su fakiri ülke olması söz konusu. Bende son 2 yılın kuraklık haritası var. Neredeyse yüzde 40’a varan bir değişim. Yüzde 10’a varan bir nüfus artışına gideceğiz ama yüzde 20’ye varan bir su azalışı olacak. Biz şu anda eğer hiçbir tedbir almazsak 2030 itibari ile bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız” diye konuştu.
Edirne Yunus timlerinden nefes kesen gösteri Edirne’de göreve yeni başlayan ve Motosikletli Yunus Timinde görev alacak güvenli sürüş ve geliştirme kursunu tamamlayan 21 polis, Sarayiçi’nde yaptığı gösterilerle nefes kesti. 2 Eğitmen eşliğinde güvenli sürüş ve geliştirme kursunu başarı ile tamamlayan 21 polis sertifikalarını düzenlenen törenle aldı. Kazasız belasız bir sürüş için kurban kesimi ve dua yapıldı. Yaptıkları gösterilerle göreve başlayan yunus timleri, motosikletin üstünde Türk bayrağı açarak ve selam vererek havaya kalktı. Ekiplerin gösterileri ilgiyle izlendi. Sarayiçi’ndeki eğitim alanında yaptıkları gösterileriyle adeta nefes kesen ekipler, büyük alkış aldı. Düzenlenen etkinliğe katılan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Edirne halkının bundan sonra yunuslarla daha çok gurur duyacağını belirterek gösteri yapan ekipleri tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Gösteri sonrası polislere hitap eden Müdür Karaburun, "Bu eğitimi başarıyla tamamladığınızı ve yeteneklerinizi bir kat daha arttırdığınızı bizzat gördük. Gururumuz bir kat daha arttı. Allah her türlü kötülük ve şerden korusun, kaza bela vermesin. Biz Türk polisi olarak dünya polisinin kullandığı tüm teknik cihaz ekipman ve sistemleri Türkiye’de ve Edirne’de kullanıyoruz. Dünya polislerinin daha üstünde bir yetenek ve kabiliyetle bunları kullanıyorsunuz. Başarımızın altında hem Devletimizin bize sağladığı bu güçlü imkanlar, hem de bu imkanları sonuna kadar başarıyla kullanmanız yer alıyor. Edirne halkı bundan sonra yunuslarla daha çok gurur duyacak. Sizler hem bizim hızlı hareket etmemizi sağlıyorsunuz. Bir yerde ihtiyaç olduğunda ya da konu gerçekleştiğinde hızlı şekilde olay yerine intikal eden ekiplerimiz yunus polislerimiz" ifadelerini kullandı. Güvenli sürüş teknikleri eğitimini başarıyla tamamlayan personelin hem kendilerinin hem de vatandaşların güvenliğini bir kat daha fazla sağlayacağını belirten Müdür Karaburun, polis ekiplerine başarılar diledi. Müdür Karaburun’un konuşmasının ardından günün anısına toplu fotoğraf çekildi.
Kocaeli Çayırova Belediyesi’nin rakibi Haremspor Türkiye Basketbol Ligi’nin üçüncü haftasında Çayırova Belediyesi deplasmanda Haremspor’a konuk olacak. İki yılda aldığı iki şampiyonluğun ardından geçtiğimiz sezon Türkiye Basketbol Ligi’ne yükselen ve buradaki ilk sezonunda play-off oynama başarısını gösteren Çayırova Belediyesi, yeni sezonun üçüncü haftasında Haremspor’a konuk olacak. İlk iki haftada aldığı bir galibiyet ve bir beraberlikle ikinci haftayı 12. sırada kapatan Çayırova Belediyesi, Haremspor deplasmanında alacağı galibiyetle üst sıralara tırmanma amacında. Başantrenör Engin Gençoğlu’nun öncülüğünde bütün bir hafta boyunca zorlu mücadeleye hazırlanan Çayırova Belediyesi, Haremspor’u yenerek yeni bir galibiyet serisinin ilk adımını atmak istiyor. Çayırova Belediyesi’nde herhangi bir eksik bulunmazken, tüm basketbolcular 29 Eylül Pazar günü saat 16.00’da oynanacak müsabakaya hazır. Hedef mutlak galibiyet İlk iki haftada bir galibiyet bir mağlubiyet alarak 14. sırada yer alan Haremspor’da da eksik oyuncu yer almıyor. 29 Eylül Pazar günü saat 16.00’da Beylikdüzü Spor Salonu’nda oynanacak zorlu müsabaka Türkiye Basketbol Federasyonu’nun YouTube kanalı olan TBF TV’den de canlı olarak yayınlanacak. Ligin üçüncü hafta karşılaşmasına çıkacak Çayırova Belediyesi’nde hedef mutlak galibiyet. Çayırova Belediyesi, iki haftalık deplasman serisinin ardından kendi seyircisiyle ise ligin dördüncü haftasında 5 Ekim Cumartesi günü OGM Ormanspor’u ağırlayacağı karşılaşmada buluşacak.