GÜNDEM - 27 Eylül 2024 Cuma 14:20

Küçükçekmece Bilim Şenliği’ne yoğun ilgi

A
A
A
Küçükçekmece Bilim Şenliği’ne yoğun ilgi

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme programı kapsamında düzenlenen “Küçükçekmece Bilimin İzinde Şenleniyor” isimli bilim şenliği kapılarını açtı.


Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Küçükçekmece Bilimin İzinde Şenleniyor” isimli Bilim Şenliği kapılarını ziyaretçilerine açtı. Küçükçekmece Fevzi Çakmak Etkinlik Meydanı’nda gerçekleştirilen şenlikte teknoloji ve eğlence bir araya geliyor. Şenlik kapsamında 54 bilimsel atölye, 25 bilimsel etkinlik, 3 bilim temalı sergi, 5 bilim yarışması ve 4 bilimsel seminer hem öğrencilere hem de yetişkinlere açık olacak. Şenlik alanında özellikle lise öğrencileri tarafından hazırlanan ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazanan insansız hava ve su altı araçları dikkat çekiyor.



Geliştirdikleri insansız su altı aracıyla uluslararası yarışmalarda derece yaptılar


Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi teknoloji takımı olarak geliştirdikleri İnsansız Su altı sistemleri araçlarının Norveç’te düzenlenen ve alanında dünyanın en prestijli yarışmalarından birinde üniversite öğrencilerini de geride bırakarak derece aldıklarını belirten 12. Sınıf öğrencisi Hüseyin Selçuk Yıldız, “Biz Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi Teknoloji Takımları olarak 3 takımımız bulunuyor. Burada insansız su altı takımları takımımız var. Bizim insansız su altı sistemleri takımımız olarak 3 tane insansız su altı aracımız var. Burada son olarak profesyonel yaptığımız Altay isimli aracımız var. Kendisi Norveç’te alanının en prestijli yarışmasına katıldık. Bu yarışmaya karma olarak lise ve üniversite öğrencileri dünyanın çeşitli ülkelerinden bu yarışmaya projeleriyle kabul alıyorlar. Biz finale kadar adımızı taşıdık finale de katılan iki lise takımından birisiydik. Ülkemizden İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü okullar yer aldı. Biz buna rağmen orada bulunan 20 takımdan dünya 8.’si olduk” diye konuştu.



Bilim Şenliğinin koordinatörlüğünü gerçekleştiren ve projeyi yazan Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü TÜBİTAK koordinatörü Leyla Arattan; şenliği 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Küçükçekmece’de TÜBİTAK 4007 projesi yazdık, ikinci kez geçirmeyi başardık. Aslında Küçükçekmece’de ilk kez. İlkini Kahramanmaraş Pazarcık‘ta gerçekleştirmiştik depremin kalbinde. Bu da kendi ilçemizdeki ilk bilim şenliğimiz oldu. 54 atölyeye 25 bilimsel etkinlik bilişim tırı bilim münazarası, bilim tiyatrosuyla yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla harika bir bilimselliği gerçekleşiyor. Katılım çok güzel hatta Küçükçekmece dışında İstanbul’un biz hariç 38 tane daha ilçesi var o ilçelerin hepsinden akış var” dedi.


Öğrencilerin bilim okur yazarlığını geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten TOKİ Güneşpark Kız İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Doç. Dr. Veysi Aktaş, “Biz burada okulumuz olarak da bu tür çalışmaları atölye haline çevirmiştik TOKİ Güneşpark Evleri Kız İmam Hatip Lisesinde çocuklarla bilim okur yazarlığını geliştirmeye çalıştık öğrencilerin bir bilim okur yazarı olması dijital okur yazarlık için yaptığımız bu mücadele karşılığını buluyor. Karşılığını bulduğunu da burada saha da öğrencilerin yansımasından anlayabiliyoruz” diye konuştu.



Küçükçekmece Bilim Şenliği’ne yoğun ilgi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Şehit Polis Şeyda Yılmaz’ın eşi: "Şehitlerimizi unutmayalım" İstanbul Ümraniye’de silahla vurularak şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın eşi Semih Yılmaz, "Benim yüce Türk milletinden bir isteğim var. O da şehitlerimizi unutmayalım. Bu acılara alışmayalım" dedi. İstanbul Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi ve hakkında 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen Yunus Emre Geçti tarafından tabancayla vurularak şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın polis memuru eşi Semih Yılmaz, Sivas’taki evinde taziyeleri kabul etmeye devam ediyor. Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada Türk milletine seslenerek, "Bu acılara alışmayalım" diye konuştu. "Şehitlerimizin ismini sürekli yaşatalım" Şehitlerin isimlerinin yaşatılmasını isteyen Semih Yılmaz, "Söyleyecek çok şeyimiz var. Ama devletimizin gereğini yapacağından şüphemiz yok. Büyük Türk milletine çok teşekkür ederim. En başından beri gerek arayarak gerek mesaj atarak yanıma gelerek bana destek oldular. Bana güç verdiler. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Benim yüce Türk milletinden bir isteğim var. O da şehitlerimizi unutmayalım. Bu acılara alışmayalım. Şehitlerimizin ismini sürekli yaşatalım. Eşimin tabutu al bayrağa sarılı olarak gitti. Biz öyle geldik buraya. Bizim de üniformamızın, tam kalbimizin üzerinde al bayrağımız var. Ben de bunu kalbimde yaşatıyorum" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Fatih Deveci ise, "Semih kardeşimiz de şehidimize yakışır, dik duruşuyla bizleri onurlandırdı" diye konuştu.
Denizli Çamlık Bulvarı Pazar günleri trafiğe kapatılacak İnsan odaklı şehir anlayışı ile daha yaşanabilir, yürüyen bir kent tasarlayarak sağlıklı yaşamı teşvik etmeyi hedefleyen Denizli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlardan gelen yoğun istek üzerine Ekim ayı sonuna kadar pazar günleri Çamlık Bulvarı’nı trafiğe kapatacak. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda farkındalık oluşturan Avrupa Hareketlilik Haftası final kutlamaları geçen hafta saat 14:00-20:00 saatleri arasında Çamlık Bulvarı’nın Mimarlar Sokak ile Çamlık Parkı girişi arasında yapılmıştı. 7’den 70’e onbinlerce Denizlilinin akın ettiği kutlamalar kapsamında Çamlık Bulvarı trafiğe kapatılırken, vatandaşlar canlı müzik, dj performansı, boyama atölyeleri, resim sergileri, badminton, basketbol, palyaço, sosis balon ve yüz boyama gibi birbirinden farklı etkinliklerde sevdikleriyle birlikte gönüllerince eğlendi. Yayalaştırılarak çevre dostu sağlıklı ulaşıma açılan Çamlık Bulvarı’nda gönüllerince bir hafta sonu geçiren vatandaşların yoğun isteği üzerine Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplanarak Çamlık Bulvarı’nın Mimarlar Sokak ile Çamlık Parkı girişi arasını 4 hafta boyunca pazar günleri sabah 09.00-19.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatma kararı aldı. Konserler ve atölyeler düzenlenecek UKOME kararı öncesi bölgedeki esnafın görüşü de alınırken işyeri sahipleri bulvarın trafiğe kapatılmasına olumlu yaklaştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Eylül 2024 Pazar gününden başlayarak 4 hafta boyunca araç trafiğine kapatılan bölgede çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda konserler, boyama etkinlikleri ve özellikle çocukların hem öğrenip hem de eğleneceği Denizli Bilim Merkezi atölyeleri Pazar günü Çamlık Bulvarı’nda olacak.