SAĞLIK - 18 Ağustos 2024 Pazar 09:42

Karaciğer nakli bekleyen 18 yaşındaki gence dayısı umut oldu

A
A
A

Karaciğer rahatsızlığıyla 10 yıldır mücadele eden 18 yaşındaki Emrah İlhan, anne ve babasının nakle uygun bulunmaması üzerine dayısı sayesinde sağlığına kavuştu. Gerçekleştirilen nakil ameliyatı ile yeni bir hayata başlayan genç, “Şu an dincim, dışarı çıkmak istiyorum, hava almak istiyorum, insan yüzü görmek istiyorum. Eskiden dışarıyı görmek istemiyordum” dedi.

Mardin’de yaşayan ve uzun yıllardır karaciğer rahatsızlığıyla mücadele eden Emrah İlhan, çeşitli merkezlerde hastalığına çare aradı. Son olarak danıştığı doktorun karaciğer yetmezliği tanısı üzerine 18 yaşındaki genç ve ailesi İstanbul’a gelerek Biruni Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Doktorlar, yapılan tetkikler sonucunda anne ve babasının karaciğerinin nakil için uygun olmadığını belirledi. Bunun üzerine, İlhan’ın yakınları karaciğerini vermek için gönüllü oldu. 44 yaşındaki dayısı Sadık Akyol’un karaciğeri nakil için uygun bulundu ve Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil Erbiş tarafından başarılı bir nakil operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonun ardından Emrah İlhan sağlığına kavuştu.

“Nakilden başka şansı yoktu”

Operasyon hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halil Erbiş, “Son dönemlerde hastanın gözlerinin ve vücudunun sararması dolayısıyla başvurduğu hekim, karaciğer yetmezliği olduğunu söyledi. Bunun üzerine hasta karaciğer nakli için buraya başvurdu. Burada yapılan tetkiklerinde karaciğerinin artık son dönem yetmezlik haline geldiği ve nakilden başka şansı olmadığı ortaya çıktı. Tetkiklerde dayısının bütün tahlilleri karaciğerini vermesi için uygun çıktı. Bunun üzerine dayısından karaciğer naklini yaptık. Hastamız artık taburcu olabilecek durumda. Önceki hastalık hali ve görüntüsü kalmadı. İnşallah bundan sonraki hayatına sağlıklı bir birey olarak devam edecek” dedi.

Erbiş, dayı ve yeğeninin normal bir hayat sürebileceğini belirterek, “Dayısını taburcu ettik. Hayatına eskisi gibi devam edecek, kendi işlerini yapabilecek. Yeğeninin ise bizim kontrollerimizde kullanacağı ilaçlar var. Kontrolümüzde normal bir hayat sürdürecek” şeklinde konuştu.

“Yakınlarımızın organlarını bağışlamaktan çekinmemeliyiz”

Organ bağışının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Halil Erbiş, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Karaciğer, böbrek naklinin aslında kadavradan yapılması çok daha güzel olur. Maalesef ülkemizde organ bağışı yeteri düzeyde değil. O yüzden bizim ülkemizde canlıdan karaciğer ve böbrek nakli çok daha fazla. Kadavradan organ nakli yüzde 10’un daha altında. Yüzde 90’dan fazlası canlıdan nakil ediliyor. Organ havuzu, kadavra havuzu geniş olan ülkelerde bu oran tam tersi. Beyin ölümü gerçekleşen yakınlarımızın organlarını bağışlamakta çekinmemeliyiz. Bugün başkalarının ihtiyaç duyduğu organlara yarın biz de ihtiyaç duyabiliriz.”

“Ameliyat olacağıma hiç inanmıyordum”

Yaşadığı mutluluğu dile getiren Emrah İlhan ise, “Yıllardır acılardan dolayı işkence çekiyordum. Dayımdan Allah razı olsun. Ameliyat olacağıma hiç inanmıyordum, beklemiyordum. Ameliyatımızı olduk, tedavimiz devam ediyor. Bir ay önceye bakıyorum bir de şu ana bakıyorum. Şu an dincim, dışarı çıkmak istiyorum, hava almak istiyorum, insan yüzü görmek istiyorum. Eskiden dışarıyı görmek istemiyordum. Hep içeride yatmak istiyordum. Şimdi dışarıyı görmeye çok hevesliyim” dedi.

“Yeğenim sağlığına kavuştu, mutluyuz”

Yeğenine karaciğerini veren dayı Sadık Akyol ise, doktorlar başta olmak üzere tüm hastane personeline teşekkür ederek, “Onların sayesinde yeğenim sağlığına kavuştu. Mutluyuz. Hem doktorumuzun hem hemşirelerin hem de tüm hastane personelinin emeği var. Hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Elif Kızılçay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Yenilenebilir enerji sistemleri için yüksek performanslı yöntemler geliştirilecek Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamaları için yüksek performanslı yöntemler geliştirilecek. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımı için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut yürütücülüğündeki proje, TÜBİTAK 1002- B Hızlı Destek Modülü programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. "Seryum Bazlı Metal Organik Kafes (Ce-BTC) Destekli NiRh Nanoparçacıkların Sentezi, Tanımlanması, Hidrazin Boranın Tam Bozunma Tepkimesinde Katalitik Etkinliği ve Elektrokimyasal Analizlerinin İncelenmesi" başlıklı proje ile hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamalarını etkileyen parametreler araştırılacak. Yüksek performanslı katalizör geliştirilmesi hedefiyle yapılacak incelemelerde, BARÜ Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi ile doktora sonrası araştırmacısı Dr. Aykut Çağlar çalışmalara katkı sunacak. Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut “Alternatif enerji kaynaklarına yönelimin giderek arttığı günümüzde farklı yöntemlerle yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak mümkündür. Geleceğin önemli enerji kaynaklarından biri olan yakıt pillerinin performansını artırmak bu noktada bizlere büyük avantajlar sağlamaktadır. Yürüteceğimiz çalışmalarla anot katalizörü üzerindeki malzeme karakterizasyonu ve katilik etkileri araştıracağız. Böylece proje kapsamında elde ettiğimiz sonuçların yüksek performanslı katalizör sistemlerinin geliştirilmesine katkı sunacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle bilimsel çalışmalarımızda bizleri daima teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun ile Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Zahmakıran’a teşekkür ediyorum” dedi. Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir ve etkin kullanımı üzerine yeni yaklaşımlar geliştiriyoruz. Modern yöntemlerin kullanıldığı çevreye duyarlı uygulamaların kullanımını destekliyor, farklı çalışmalarla enerji verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Bu noktada hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamalarına yönelik projeleri dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkılar için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Samsun Diyaliz hastaları için yeni merkez: Artık ilçe değiştirmek zorunda kalmayacaklar Samsun 19 Mayıs İlçe Devlet Hastanesi’nde 5 cihaz kapasiteli diyaliz merkezi düzenlenen törenle açıldı. Diyalize girmek için ilçe değiştirmek zorunda kalan hastalar, yeni merkezle birlikte artık diyalize daha kolay ulaşacaklar. Sağlık Bakanlığı’na bağlı 19 Mayıs İlçe Devlet Hastanesi’nde diyaliz ünitesi hizmete girdi. Diyaliz merkezi, böbrek yetmezliği çeken ilçedeki hastalara daha kolay diyaliz hizmeti alma imkanı sağlayacak. Merkezin açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, "19 Mayıs İlçe Devlet Hastanemizde diyaliz ünitesinin açılışını yaptık. İlçede yaşayan diyaliz hastalarımızdan 17’si Bafra’da, 19’u da Samsun’da diyaliz hizmeti almaktaydı. Buradaki hasta yoğunluğunu tespit ettikten sonra insanların daha konforlu ve daha güzel hizmet alması için diyaliz ünitesi açmayı planladık. Şu an için 5 artı 1 olarak diyaliz hizmeti sunmayı planlıyoruz. 16 hastamız diyaliz ünitesinden hizmet almaktadır. Bu rakam hızlı bir şekilde 20’ye çıkartılacak. Daha sonra 2 tane daha diyaliz cihazı alarak burada 28 hastaya diyaliz hizmeti sunmayı düşünüyoruz. Hastalarımız da burada hizmet almaktan çok memnun olduklarını ifade ettiler” dedi. 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek ise "Bugün 19 Mayıs ilçemiz için son derece önemli bir gün. Yeni diyaliz ünitemizle vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine daha hızlı, daha kolay ve daha az zahmetle ulaşmasını sağlayacağız. Böbrek yetersizliği çeken vatandaşlarımız, daha kısa süre içerisinde hastaneye erişmiş olacaklar" diye konuştu. Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı. Protokol üyeleri diyaliz hastalarına çeşitli hediyeler verdi. Açılış programına ayrıca Canik Kaymakamı Şeref Aydın, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, 19 Mayıs Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Akif Gün, Bafra Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Alaiddin Domaç ve sağlık çalışanları katıldı.
İstanbul Esenler’de Buhurizade Mustafa Itri Kültür Sanat Sezonu açılacak Esenler Belediyesi, 2024-2025 Kültür Sanat Sezonunu, besteleriyle klasik Türk musikisine yeni bir boyut kazandıran “Nevakar”, “Segâh Tekbir”, “Salat-ı Ümmiye” ve “Segah Yürük Semai” gibi unutulmaz eserlerin bestekarı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye atfetti. Yeni sezon, 4 Ekim’de özel bir programla sanatseverlerle buluşacak. Kültür sanat sezonlarını tarihi şahsiyetlere atfetme geleneğini sürdüren Esenler Belediyesi, yeni dönemi 17. yüzyılın ünlü Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye ithaf etti. Türk musikisine kazandırdığı eşsiz ve unutulmaz eserlerle silinmez izler bırakan Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin yakından tanınmasına fırsat tanıyacak pek çok çalışma, yeni sezonda sanatseverlerin ilgisine sunulacak. Musiki camiasından önemli isimlerin çeşitli projelerde yer alacağı yeni sezon, her yaştan Esenlerli için zengin ve dopdolu bir dönemin kapılarını aralıyor. Beste yarışması düzenlenecek Esenler’de Buhurizade Mustafa Itri Efendi Kültür Sanat Sezonuna özel, ‘İstanbul Şiirleri Beste Yarışması’ düzenlenecek. Yarışmanın jüri koltuğunda ise Türk müziğinin önemli isimleri oturacak. Ayrıca yeni sezonda klasik müziğimizi yansıtan özel albüm çalışmaları yapılacak. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı, sezon içerisinde düzenlenen programların paydaşı olarak yer alacak. Yazar Savaş Barkçin ise “Itri’den Günümüze Müzikli Tarih” programında Türk müziğinin en önemli isimlerinin sanatlarını ele alacak. Şehir Ekranı TV’de özel programlar Esenler Belediyesi yayın organı Şehir Ekranı TV’de de Buhurizade Mustafa Itri Efendi ve klasik müziğin en özel serüveni, özel programlar ve belgesellerle ele alınacak. Programlar, sezon boyunca sürpriz isimlerin katılımıyla devam edecek. Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye ithaf edilen yeni sezon 4 Ekim’de açılacak "Tekbir", "Naat-ı Peygamber", "Tuti mucize-i guyem ne desem laf değil" ve daha pek çok bestede imzası bulunan Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye ithaf edilen yeni sezonun açılışı, 4 Ekim Cuma günü Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Hamam’da düzenlenecek özel programla yapılacak. TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ile sanat ve siyaset dünyasından pek çok ismin katılımıyla gerçekleşecek program, Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin bestelerinin icra edileceği “Öz Musikimizden Sesler” konserine ev sahipliği yapacak. Açılış programı ayrıca musiki dünyasının önemli isimlerini de bir araya getirecek.