ÇEVRE - 27 Eylül 2024 Cuma 11:34

Gençlik merkezi gönüllülerinden çevre temizliği

A
A
A
Gençlik merkezi gönüllülerinden çevre temizliği

Hatay’ın Dörtyol ilçesin’de Gençlik Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri bünyesinde bulunan Nazmiye Muratlı Gençlik Merkezi gönüllüleri, mesire alanlarında çevre ve temizliği etkinlikleri düzenledi.



Nazmiye Muratlı Gençlik Merkezi’nde görevli lider ve gönüllü gençler, gerçekleştirdikleri doğa yürüyüşü sonrasında çevre temizliği gerçekleştirdi.


Gençlik Merkezi lideri Yunus Emre Tufan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Gençlik merkezlerimizde gönüllülük kulübü faaliyetlerimiz çerçevesinde, yaşam alanlarının, doğanın ve yeşilin korunması, çevreye verilen değerin arttırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacındayız. Çevre temizliğini temel alan etkinlikler düzenlemekteyiz. Merkezimizde gençlerimize yönelik sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Böylelikle gençlerimizde çevre bilinci oluşturuyoruz. En güzeli aslında çevremiz kirletmemek. Evimizi nasıl temiz tutuyorsak çevremize de aynı duyarlılığı göstermeliyiz. Çevre temizliğine katılan personelimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.



Gençlik merkezi gönüllülerinden çevre temizliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize CHP’li Pazar Belediyesi kesilen cezalara rağmen çöplerini dere kenarına dökmeye devam ediyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin Rize’nin Pazar Belediyesi’ne toplanan çöpleri dere kenarına döktüğü gerekçesiyle ceza kesmesine rağmen belediye aynı işlemi sürdürüyor. Pazar Belediyesi ekipleri, çöpleri ilçeye bağlı Soğuksu Mahallesi’nde derenin kenarına dökerek üstünü toprakla kapattı. Bunun üzerine mahalle halkı mağduriyetlerini dile getirerek ihbarda bulundu. İhbar üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Rize İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yapılan denetimde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Pazar Belediye Başkanlığı’na ait çöp toplama araçlarının evsel atığı dere kenarına döktüğü, üzerinin de toprak ile kapatılmaya çalışıldığı tespit edildi. Çöplerin kaldırılarak atık tesisine gönderilmesi için uyarılan belediyeye ilgili Çevre Kanunu’na istinaden 1 milyon 299 bin lira ceza kesildi. Ceza kesilmesine rağmen belediye, 12 saat geçmeden gece saatlerinde aynı bölgeye tekrardan çöp dökümü gerçekleştirdi. Belediyenin vahşi depolama için alanı genişletmek amacıyla ağaç kesimine başladığını iddia eden mahalleli, bu durumun bir an önce durmasını istiyor. “Vahşi depolama alanı oluşturuyorlar” Mahalle sakinlerinden Oğuzhan Demir yaptığı açıklamada, “Çöp deyince çok da düşünülecek bir şey yok. Mahalle ortasına ve dere kenarına döküldü. Arazinin benim olup olmaması önemli değil. Buranın yarısı benim arazim, yarısı da hazineye ait bir arazidir. Benim araziye girmeye başlayacaktı. Vahşi depolama alanı oluşturuyorlar. İlk önce ayın 10’unda döküldü. Belediyeyi şikayet ettik, durmadılar. Araklı’da sel olunca bahane edilmeye başlandı. Araklı’da sel olduğunu, tesisin kapalı olduğunu söylüyorlar. Çektiğimiz resimlerde de tarihler belli. Bizi sadece oyalayıp durdular. 12 saat geçmeden tekrardan döküm yaptılar” ifadelerini kullandı. “Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” Belediyenin çevreye zarar vermeye devam ettiğini ifade eden Zeki Demir ise, “Çöp dökmeye devam ediyorlar. Çevre katliamına devam ediyorlar. Burada bizim hiçbir partiyle işimiz yok. Biz buralıyız. Bizim buraları savunmamız lazım. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Başka bir şey yok. Bazı kişiler tarafından da hedef halindeyiz. O kişiler bir gün gelsinler bize misafir olsunlar. Balkonda bir oturup çay içelim, o zaman onların görüşlerini merak ediyorum” şeklinde konuştu.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi, defne yaprağını analiz edecek Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Orhan Kandemir’in yürütücülüğünde hazırlanan “Defne Değer Zinciri Analizi” projesi desteklenmeye hak kazandı. Ormancılık ve tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi, bölge ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir projeyle bir kez daha adından söz ettiriyor. Bu çerçevede, Prof. Dr. Orhan Kandemir’in yürütücülüğünde hazırlanan “Defne Değer Zinciri Analizi” projesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından onaylanarak 300 bin TL’lik bütçe desteği almaya hak kazandı. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “2024 Yılı Ağaç ve Orman Ürünleri Üretiminde Nitelik ve Niceliğin Arttırılması Teknik Destek Programı” çerçevesinde desteklenen proje ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde yer alan yaklaşık 15 bin hektarlık defne potansiyelinin katma değerininin arttırılması hedefleniyor. Özellikle Kastamonu’nun sahil bölgesindeki ilçelerindeki orman köylerinde, önemli bir gelir kaynağı olan defne toplayıcılığının daha verimli ve sürdürülebilir şekilde yapılabilmesi için kapsamlı bir değer zinciri analizi gerçekleştirilecek. Projeyle birlikte, toplanan defnenin ekonomik katkısının ne kadarının Kastamonu’da kaldığı ve defne ürünlerinin başka hangi alanlarda katma değer oluşturabileceği ortaya konacak. Elde edilecek yol haritası sayesinde defne ticareti yapanlar, yatırım planlayan girişimciler, akademisyenler, kamu kurumları ve orman köylüleri bu projeden doğrudan yararlanacak. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeye ilişkin değerlendirmesinde, bu tür projelerin sadece akademik bilgi birikimini değil, aynı zamanda toplumla olan bağları güçlendirdiğini ifade etti. Defne değer zincirinin analizinin, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacağı ve yerel ekonominin gelişmesine önemli bir destek sağlayacağını söyleyen Rektör Topal, ayrıca projede emeği geçen herkese teşekkür ederek Kastamonu Üniversitesi’nin Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanındaki uzmanlığıyla attığı bu adımın, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamasını diledi.