GÜNDEM - 27 Eylül 2024 Cuma 14:02

Antalya’daki Ukraynalılar Vatan Savunucuları Günü’nü kutlayacak

A
A
A
Antalya’daki Ukraynalılar Vatan Savunucuları Günü’nü kutlayacak

Antalya’da yaşayan Ukraynalılar, 1 Ekim’de Ukrayna Vatan Savunucuları Günü’nü kutlayacak.


24 Şubat 2022 tarihinde başlayan başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte çok sayıda Ukraynalı Antalya’ya sığındı. Antalya’da yaşayan Ukraynalılar, üst üste iki yıldır, 1 Ekim tarihinde, milli bir bayram olan Ukrayna Vatan Savunucuları Günü’nü kutluyor. Ukrayna’nın Antalya Konsolosu Oleksandr Voronin, 1 Ekim Ukrayna Vatan Savunucuları Günü’nün, bütün Ukraynalıların bağımsızlıklarını, günlük hayatlarını, çalışabilmelerini, faaliyetlerde bulunabilmelerini ve çocuklarını yetiştirebilmelerini borçlu oldukları kişilere adanmış bir gün olduğunu belirtti.



“Zaferi kazanacağız”


Devam eden savaş sırasında Ukraynalıların gösterdiği kahramanlıkla bütün uluslararası toplumun saygısını kazandığının altını çizen Voronin, “Özgürlük ve bağımsızlık, milli gurur ve genel insanlık ilkeleri için mücadele veriyoruz. Ukrayna’nın şu anki savunucularının zaferi kazanacaklarına ve Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü yenileyeceklerine inanıyoruz. Savunucularımız, sadece askerlerden ibaret değil, özenli mesleki ve toplumsal faaliyetleriyle devletin ekonomik, insani, eğitimsel ve enformasyonel savunulmasını sağlayan bütün Ukrayna vatandaşlarıdır” ifadelerini kullandı.



Saygı duruşuna davet etti


1 Ekim’in, Ukrayna halkının vatanına bağlılığının ve onun kahramanlık şanıyla duyulan gururun bayramı olduğunu belirten Ukrayna’nın Antalya Konsolosu Oleksandr Voronin, “Herkesi, 1 Ekim günü, sabah saat 09.00’da, ulusal saygı duruşu anına katılmaya davet ediyorum. Ukrayna’nın savunucusu olan ve devletimizin bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunurken hayatını feda etmiş bütün kadın ve erkekleri anmak, bizim borcumuzdur” dedi. Akdeniz Ukraynalılar Derneği Başkanı Nataliia Karaca ise, “Barış uğruna ve gelecek nesillerin istikbali uğruna ortaya koydukları yiğitlik ve kahramanlıktan ötürü derin şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.



"Hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz”


Antalya’da faaliyet gösteren Ukrayna Aile Derneği Başkanı Vita Mykhailova da, “Bu günün ismi konurken erkeklerin yanı sıra kadınların da zikredilmesi boşuna değil; zira, şu anda ülkesini savunan pek çok kadın, ön hatlarda, erkeklerle omuz omuza, zaferi elde etmek için mücadele ediyor. Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi, saldırganlıklara devam etmesi ve bizim Ukrayna topraklarımızı işgal etmesi, böyle bir günün konmasını gerekli kıldı. Biz, bu günde, özellikle, ortaya koydukları yiğitlik ve fedakarlıklardan ötürü, ülkemizi savunan kadın ve erkeklere teşekkür ediyor ve Ukrayna’yı savunurken hayatlarını feda edenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı. Ukrayna Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Olena Topçu da, "Ben, bu önemli günde, Ukrayna’nın sınırlarını savunmakta olan bütün erkekleri, genç erkekleri, kadınları ve genç kızları selamlıyorum. Sizler, kuvvetli, sağlam, cesur ve yiğit kişilersiniz” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Büyükşehirden üniversitelilere öğrenim yardımı Denizli Büyükşehir Belediyesinin üniversitelilere ilk defa vereceği ayni öğrenim desteği müracaatları başladı. Şehirlerarası ulaşım, kırtasiye ve barınma gibi ihtiyaçlarında kullanılmak üzere bin 500 öğrenciye verilecek 5 bin TL değerindeki ayni yardım müracaatları 11 Ekim’e kadar sürecek. Denizli Büyükşehir Belediyesi üniversitede eğitim gören öğrencilere yönelik ilk kez ayni öğrenim desteği verecek. Bu kapsamda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında üniversite öğrencilerine verilecek öğrenim yardımı müracaatları başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sitesi Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin internet adresi üzerinden online yapılacak müracaatlar 11 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek. Yapılacak incelemenin ardından, Denizli sınırları içerisinde ikamet eden, ancak kent sınırları dışında üniversitede eğitim gören öğrencilere, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında (1 Eylül 2024 - 30 Haziran 2025) dönem başında 1 defa olmak kaydıyla hane geliri brüt iki asgari ücretin altında olan öğrencilere şehirlerarası ulaşım, kırtasiye, barınma gibi ihtiyaçların karşılanması için 5 bin TL ayni öğrenim yardımı yapılacak. Ayni öğrenim yardımı toplamda 7.5 milyon lira değerinde olacak. Başvuru şartları Başvuruda aranacak şartlar ise şu şekilde açıklandı: “Öğrencinin T.C vatandaşı olması, öğrencinin ailesinin ve kendisinin belediye mücavir alan sınırları içinde (Denizli) ikamet etmesi ve öğrencinin Denizli ili dışında üniversite okuması gerekecek. Bunlara ek olarak ekonomik durumunun zayıf olması, okulunda başarılı olması, kamu haklarından yasaklı olmaması gibi şartlar olacak. Başvurular kurulan bir komisyon tarafından değerlendirilecek” şeklinde başvuru için şartlar açıklandı.
Eskişehir Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş: “Daha çok işbirliğine ihtiyacımız var” Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Korkmaz, Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri Plovdiv’de (Filibe) düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum’a katıldı. Türkiye Filibe ve Sofya Büyükelçiliği, Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ERİAD), Bulgar-Türk İş İnsanları Derneği (BULTİŞ), Bulgar İş Adamları Birliği (BIA) ve Plovdiv Belediyesi tarafından organize edilen uluslararası etkinlikte konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, uluslararası ticaret ve sanayide yenilikçi stratejiler ile uygulamalar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “Bu rakamı artırmak zorundayız” Eskişehir’den Bulgaristan’a 30 milyon Euroluk ihracat olduğuna değinen ESO Başkanı Kesikbaş, “Ancak bunun çok düşük olduğu ortada. Bu kadar tarihsel ve kültürel yakınlığımız varken bu rakamı artırmak zorundayız. Daha çok iş ve sanayi birlikteliğinin zamanı gelmiş durumda. Eskişehir ve bu bölge arasında yapabileceklerimizi çok hızlı değerlendirmeli ve buna göre hareket etmeliyiz,” dedi. Eskişehir’in sanayi, turizm, eğitim kenti gibi birçok kimliği ile yatırımcılara kapısının sonuna kadar açık olduğunu anlatan Kesikbaş, “Üç üniversitemiz ile entelektüel insan kaynakları açısından ciddi bir güce sahibiz. Diğer bir gücümüz ise Eskişehir nüfusunun önemli bir bölümünün Balkan göçmenlerinden oluşması. Sanayicilerimizin büyük bir kısmının da bu coğrafya ile yakın ilişkilerinin olması önemli bir unsur” diye konuştu. Eskişehir sanayi yapısı hakkında katılımcılara detaylı bilgiler veren ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir’in ihracatı 4.5 milyar dolar ve havacılıkta 1 milyar dolar ihracatımız var. Türkiye’nin kamyon çekici üreticisi noktasında da öndeyiz. Birçok uluslararası markamız olmakla birlikte yabancı yatırımlara da ev sahipliği yapıyoruz. Eskişehir; beyaz eşya, havacılık, raylı sistemler, tekstil, özellikle makine imalatı ve geri dönüşüm-ambalaj sektörüyle öne çıkıyor. Bu bölge ile daha çok neler yapabiliriz, artık bu konuya odaklanmalıyız” dedi.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da Ahilik Haftası kutlandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama programı düzenledi. Öğrencilerin çeşitli meslekleri tanıttığı etkinlikte, Başkan Bahçetepe yılın ahisine plaket verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlik kapsamında Gaziosmanpaşa’daki meslek liselerinden gelen öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte açtıkları stantlarda çeşitli meslekleri tanıttı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, stantları gezerek öğrencilerle sohbet etti, bilgiler aldı. Ardından bir konuşma gerçekleştiren Başkan Bahçetepe, esnaflarla iş birliği yaparak, ilçeyi daha güzel bir noktaya taşımak istediklerinin altını çizdi. Bahçetepe, konuşmasının ardından yılın ahisi seçilen ilçe esnaflarından Rasim Günaydın’a plaketini verdi. “Katılımcı yönetim anlayışı ve iş birliğiyle gaziosmanpaşa’yı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz” Başkan Bahçetepe yaptığı konuşmada, “Ahilik kültürünü yaşatmak ve bu köklü geleneği geleceğe yansıtmak bizim için çok önemli, çok kıymetli. Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak, esnaf ve sanatkarlarımızı önemsiyor, ilçemizin geleceğini birlikte şekillendirmekten büyük keyif alıyoruz. Katılımcı yönetim anlayışı ve iş birliğiyle Gaziosmanpaşa’yı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu noktada esnaflarımız bize pusula olacaktır. Ahilik kültüründen aldığımız ilhamla, el birliğiyle, ilçemizi daha güzel, daha yaşanabilir bir hale getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.